CUINA TRADICIONAL, PAGESIA DE PROXIMITAT I FESTES POPULARS, AL "SENSE FICCIÓ"
27/09/2024 - 16.12 Actualitzat 03/10/2024 - 16.12
Pep Salsetes és personatge singular que ha nedat a contracorrent durant dècades. Quan el país s'enlluernava amb la cuina més sofisticada i exòtica dels grans restaurants, ell ja defensava amb passió el producte de proximitat i reivindicava que calia posar en valor la cuina popular.
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia remarca que: "Va entendre abans que molts d'altres, que hi un sèrie de coses importants: les varietats locals, la biodiversitat agroalimentària i el coneixement local, no només per a les persones locals, sinó que eren un patrimoni de tothom".
Pep Salsetes és un home polifacètic i de conviccions fermes. Amb esperit festiu i entusiasme ha rescatat el rebost i el receptari de les nostres besàvies. Va ser un avançat al seu temps i el seu discurs reivindicant la proximitat i la qualitat dels productes ha esdevingut majoritari.
Pep Salsetes és història viva de la cuina catalana. La popular cuinera i escriptora Maria Nicolau reivindica que se li doni la Creu de Sant Jordi. Durant anys, ha fet de detectiu per tot Catalunya, resseguint el rastre de receptes, tècniques i llavors que ha rescatat de l'oblit. És una "enciclopèdia de la cuina", en paraules del seu amic cuiner Francesc Roger. Tot i ser un mestre, es considera un aprenent, un pont entre els avis i àvies dipositaris del coneixement gastronòmic i agrícola del segle XX i els pagesos i cuiners que intenten sobreviure al segle XXI. Pep Salsetes es resisteix al pessimisme davant un panorama molt complex per a la cuina i l'agricultura catalana: moltes famílies han renunciat a cuinar i s'han abocat als productes exòtics i ultraprocessats, deixant desemparats els productors locals i trencant la cadena de transmissió de coneixements culinaris.
El documental que li dedica el "Sense Ficció" ja s'ha rodat i està en fase de guió, muntatge i postproducció. S'estrenarà el 2025, coincidint amb el fet que Catalunya serà Regió Mundial de la Gastronomia.
Fitxa tècnica:
Direcció: Carles Prats Padrós
Realització: Xavier Garcia Balañà
Producció Marta Rigau Jordi