A l'estiu és quan els musclos comencen a créixer de manera més vigorosa. L'aigua és més calenta i el seu aliment, el plàncton, més abundant. A més, fa uns anys, els musclos es collien a les roques i, és clar, era molt més agradable posar-se a collir musclos quan l'aigua comença a estar menys freda. Per tot això, hi ha qui té costum de fer una musclada la nit de la revetlla de Sant Joan. Us proposem unes receptes per fer un mol·lusc molt econòmic i saborós que us pot servir de plat principal o acompanyament abans de menjar la coca. La majoria de les receptes comencen de manera similar: obrint el musclo en una olla tapada. És important que no els deixeu coure gaire ni que poseu l'olla amb molts musclos. A mesura que es vagin obrint, es poden anar pescant de l'olla i posant en un plat a part. Sobretot, no tireu el suc que hagin deixat anar.   Receptes amb musclos 1. Empedrat de musclos Amb unes mongetes del ganxet i uns musclos, podem fer un salpicó de marisc nostrat, un empedrat amb musclos. Serà refrescant i el podeu deixar fet del dia abans.   2. "Bisque" de musclos El bisque és una de les sopes tradicionals franceses amb més caixet. Es tracta d'una crema vellutada, que se sol fer amb marisc. Nosaltres l'abaratim una mica sense perdre gens de gust, la fem amb musclos, és clar. Aquesta vegada sí que ens hem ajudat de la llauna, però si teniu temps, podeu fer-vos vosaltres l'escabetx. En una altra recepta us expliquem com.   3. Espaguetis amb calamar i musclos Els espaguetis amb fruits de mar (com li diuen els italians) és una de les receptes clàssiques de les zones costaneres del país transalpí. Us presentem la nostra versió.   4. Musclos en escabetx Has intentat fer mai els musclos en escabetx? Quan ho facis veuràs que la diferència de gust és impressionant i pel que fa al temps dedicat, no et pensis... és gairebé tan fàcil i ràpid com obrir una llauna   5. Sopa de curri amb musclos Si teniu ganes d'experimentar i enlluernar als vostres comensals, aquesta sopa de curri us anirà perfecte. Amb un fumet vermell i oli de coco, aconseguireu un maridatge oriental i mediterrani alhora que deixarà als comensals bocabadats.   6. Fesols de Santa Pau amb musclos Els fesols de Santa Pau també quedaran molt bé amb els musclos, una mena d'empedrat calent de terres volcàniques. Un plat complet que podeu fer amb una mica d'antelació i us traurà molta feina.   7. Crema d'herbes amb musclos del delta Francesc Armengol del desaparegut Ca n'Armengol de Santa Coloma de Gramenet fa una crema d'herbes i l'acaba amb uns musclos del delta de l'Ebre. El plat queda molt bonic, gustós i refrescant.   8. Musclos a la mantega blanca de llimona Oliver Peña, xef del restaurant Enigma, ens proposa uns musclos amb mantega de llimona. 9. Musclos amb salsa bearnesa Eduard Xatruch, que llavors era al Compartir de Cadaqués però ara dirigeix el Disfrutar de Barcelona, ens recomana uns musclos amb una salsa clàssica francesa, la bearnesa. Porta salsa jang, una salsa coreana que potencia el gust. Si no en trobes, es podria substituir per salsa de soja.   10. Musclos en escabetx suau Lluís Feliu, de l'Aliança d'Anglès, ens suggereix uns musclos amb escabetx suau. El gust del twist de taronja els deixarà un punt àcids però molt gustosos, perfectes per a l'aperitiu.   11. Musclos amb escabetx de remolatxa Oriol Llavina, del Cigró d'Or de Vilafranca, ens proposa uns musclos en escabetx molt originals, amb escabetx de remolatxa. Quedaran d'un color vermell molt xulo i un punt dolcet.