El divendres 29 de novembre al migdia sabrem els guanyadors de l'edició 2024 dels Premis MAPEI a l'arquitectura sostenible, en un acte que aquest any es celebra a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Madrid, el COAM. Al "Perspectiva" us ho explicarem. De moment, avui, en aquest pòdcast, descobrim els finalistes, amb un ampli protagonisme de despatxos catalans i una nova distribució de les categories a premiar.
"Vis", de l'escultora Julia Spínola, és l'obra guanyadora de la segona edició del Premi d'Escultura Fundació Bosch Aymerich. Es tracta d'un conjunt de tres peces concebudes l'any 2020 per dialogar amb l'Espai 13 de la Fundació Miró. Us ho expliquem en aquest pòdcast tot conversant amb la guanyadora.
Sisena Àgora d'Urbanisme, que convoca l'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) a la seu de Barcelona del COAC, amb dos nous textos legals de gran transcendència a debat: d'una banda, el Pla Director Urbanístic Metropolità, el PDUM, que ara està en fase de revisió de les al·legacions que s'hi han presentat, i de l'altra, la nova llei de territori de Catalunya, que fa anys que circula per les cuines del Parlament de Catalunya, i en qualsevol moment es podria anunciar la votació de la norma. Dos textos cridats a substituir les seves respectives lleis precedents, totes dues vigents des del segle passat, amb uns 50 anys d'antiguitat i que fa dècades que demanen a crits aquesta actualització. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb l'arquitecte i urbanista Sebastià Jornet.
Durant les nits del divendres 8 i el dissabte 9 de novembre tenim la cita anual amb el Lluèrnia, el festival de la llum i el foc que omple els carrers d'Olot amb instal·lacions de diverses categories i autors, que van des de les escoles de la ciutat fins a arquitectes, light designers o artistes plàstics. Us expliquem les propostes més destacades en companyia del seu director artístic, l'arquitecte Xevi Bayona.
Agenda d'arquitectura per a aquesta primera quinzena de novembre amb una cita central: l'edició 2024 de Lluèrnia, el festival de la llum i el foc que omple els carrers d'Olot amb instal·lacions lumíniques durant dues nits, aquest any les de divendres 8 i dissabte 9 de novembre. Us expliquem com serà "Splashing Mies", la instal·lació artística que proposa l'artista Alberto Peral al Pavelló Mies van der Rohe-Lilly Reich de Montjuïc fins a l'1 de desembre. Dijous 7, tertúlia d'arquitectura al Cafè de l'Òpera de Barcelona amb el màrqueting en l'arquitectura com a tema central però amb els drons i els nous ginys de la indústria aeronàutica com a tema addicional: Planificació aèria urbana mitjançant vertiports. Dimecres 6, les Converses desenFADades que organitza arquinFAD durant tot aquest any 2024 al restaurant Il Giardinetto, en aquesta ocasió amb les plàstiques com a protagonistes: Perejaume i Jaume Coscollar.
Ja fa alguns mesos que ens aquest espai que dediquem als poemes d'arquitectura i als arquitectes poetes, la nostra poeta de pedra picada, l'arquitecta Cristina Àlvarez Roig, s'inspira en "Les ciutats invisibles", d'Italo Calvino, i encara ens queden algunes cites pendents amb aquest llibre fonamental per a tot amant de l'arquitectura. De manera paral·lela, però, la Cristina enceta avui un altre cicle dedicat també a les ciutats, ara, com a material literari de primer ordre. No podíem començar amb un altre que no fos Charles Baudelaire i París, de manera que hem triat el poema "Epíleg", que pertany a "Spleen de París", que recitem en la seva versió original i en la traduïda al català per Anna Montero i Vicent Alonso.
Avui amb Marc Longaron, director de la Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell, us parlem de lluites veïnals i autoconstrucció als barris marginals de Barcelona durant els anys 70 del segle passat. Ho fem inspirats per la pel·lícula "El 47", de Marcel Barrena, estrenada aquesta tardor i que narra la història del segrest d'un autobús de la línia 47 de la ciutat, per part del protagonista, per aconseguir que l'Ajuntament asfaltés els carrers que pugen fins a Torre Baró. Moltes de les situacions històriques que allà hi apareixen, formen part també d'alguns llibres publicats fa poc, que avui aprofitem per recuperar del prestatge.
Del 5 al 7 de novembre, Fira de Barcelona acull la cita anual de l'Smart City Expo World Congress, amb més de 600 ponents, uns 1.100 expositors procedents de més de 850 ciutats del món i, des de l'any passat, dins d'aquest gran contenidor de noves tecnologies i experiències d'èxit per a un món millor, creix una nova branca, el Tomorrow Building, focalitzat en el sector de la construcció. La d'aquest any és, doncs, la segona edició i, tal com va passar en la primera, la seva directora és l'arquitecta Ione Ruete, amb qui parlem en aquest pòdcast.
Som al cor de la Barcelona Design Week i a la nostra web, dins la finestra dels millors moments, trobareu un pòdcast amb el seu comissari, Alessandro Manetti, on us expliquem el més destacat del seu extens calendari de propostes. Hi ha, però, un esdeveniment que des de l'any passat funciona associat a la Barcelona Design Week i del qual ara us donem tots els detalls: és el 48 hores Open House Barcelona, que aquest any cau el cap de setmana dels dies 26 i 27 d'octubre. Us ho expliquem amb la seva directora, l'arquitecta Elisenda Bonet.
"Descarbonitzant l'arquitectura", un esdeveniment fonamental per compartir coneixements i actualitzar calendaris sobre les directives i els textos legals per a la descarbonització dels processos constructius i dels edificis en general, camí de les zero emissions, que, per ara, més que una fita sona com una utopia. Però no hi ha cap dubte que hi arribarem, encara que sigui derrapant i amb la roba esquinçada. El dimarts 29 d'octubre el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya celebra, per tercer any consecutiu, aquesta trobada per actualitzar els calendaris i les novetats que ens arriben d'Europa en relació sobretot amb la Directiva d'Eficiència Energètica, també amb diversos casos d'èxit en projectes de rehabilitació d'habitatge, a més del debat sobre nous materials i arquitectura bioclimàtica, entre altres temes. Ens ho explica en aquest pòdcast la vocal de Sostenibilitat, Innovació i Relacions Internacionals del COAC, Greta Tresserra.
El Cities Connection Project aterra al COAC de Girona, on també podem gaudir de les fotografies de Marc Torra amb el cicle "Mirades", amb la terra com a motiu d'inspiració. Fotografia també a Tarragona, amb el festival SCAN. "Art en pedra", a La Pedrera. Després de la Copa Amèrica de vela, el Museu del Disseny ens proposa "L'oceà parla", o com ens relacionem amb el mar des de les nostres ciutats. En aquest pòdcast també us parlem de l'edició 2024 del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà, que proclamarà els seus guanyadors al CCCB el 29 d'octubre, i dels arquitectes catalans, que commemoren els 150 anys de la fundació de l'Associació d'Arquitectes de Catalunya el 24 d'octubre.
Oficialment, del 16 al 26 d'octubre, es celebra la 19a edició de la Barcelona Design Week. I diem oficialment perquè els esdeveniments i propostes que se'n deriven van molt més enllà. Com per exemple el Festival Blend, que serà el 8 de novembre a Fira de Barcelona, o el 48 Hores Open House Barcelona, que aquest any també està vinculat a la Barcelona Design Week i serà el cap de setmana del 26 i 27 d'octubre. D'aquest últim us en parlarem amb tota mena de detalls al "Perspectiva", acompanyats de la seva directora, l'arquitecta Elisenda Bonet. Avui ens centrem exclusivament en l'extens programa del que és estrictament el Barcelona Design Week, i ho fem amb el seu comissari per segon any consecutiu, Alessandro Manetti.
El dimarts 15 d'octubre la vila de Talteüll, a la Catalunya Nord, acull la segona edició del taller transfronterer sobre el futur urbanístic dels municips petits catalans de les dues bandes del Pirineu, "Viure als pobles petits catalans: creuar mirades, compartir pistes". Cites de debat que són el resultat de la col·laboració entre l'Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de Comarques de Girona (ObRE), el COAC i algunes de les seves agrupacions d'arquitectes i també l'Agence d'Urbanisme Catalane Pyrénées Méditerranée. El seu propòsit és l'intercanvi d'experiències i coneixement entre tècnics i polítics dels ajuntaments d'aquests micropobles i pobles petits. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb l'arquitecta Estel Jou, directora d'ObRE.
Entre 1985 i 2009 Barcelona es publicitava amb la campanya Barcelona, posa't guapa per impulsar la rehabilitació d'edificis i bens patrimonials. Mentre preparàvem el debat del cicle "Reinventing the building" que us ressenyem avui en aquest pòdcast, aquest lema no deixava de venir-nos a la memòria perquè ara, després d'una llarga sequera econòmica, bufen nous aires i les inversions tornen a molts espais de la ciutat. Avui us parlem del Port Vell, de La Sagrera i del Camp Nou del FC Barcelona. Ho fem amb l'enginyer civil David Pino, director general del Port Vell, i Lucia Ferrater, del despatx OAB, els autors de la nova llotja dels pescadors. Pel que fa a La Sagrera, Fermín Vázquez, del despatx b720, que ha projectat la pèrgola bioclimàtica que dona accés a l'àrea soterrada. L'arquitecte Lluís Moya, director de l'oficina tècnica de l'Espai Barça, ens parla de les obres al Camp Nou. Amb tots ells, també l'arquitecta en cap de l'Ajuntament de Barcelona, Maria Buhigas.
Les mirades transversals del nostre col·laborador, l'arquitecte Miquel Àngel Julià Hierro, ens porten al Port Vell de Barcelona. Allà, immersos en plena celebració de la 37a edició de la Copa Amèrica de vela, i acompanyats del també arquitecte Felip Neri Gordi, descobrim una estranya història que lliga la història del pare de les telecomunicacions, Guglielmo Marconi, l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch i aquesta competició esportiva que va néixer l'any 1851. Unes estranyes relacions que us expliquem en aquest pòdcast.
Llibres des de l'acadèmia, amb Iñaki Ábalos, i un recull d'articles sobre el disseny de les escoles abans i després de la pandèmia. També us comentem la darrera publicació d'AMB, amb una selecció dels millors habitatges promoguts des de l'IMPSOL entre el 2015 i el 2024. Ho fem amb el nostre prescriptor literari habitual, Marc Longaron, director de la Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell.
L'agenda d'arquitectura per a aquesta segona quinzena de setembre del 2024 marca el reinici de les tertúlies d'arquitectura al Cafè de l'Òpera de Barcelona i al restaurant Il Giardinetto. Us seleccionem algunes de les propostes del Barcelona Gallery Weekend i dos festivals: Art i Gavarres, que arriba a la seva setena edició, i la 15a edició de la biennal Manifesta, que es va inaugurar el dissabte 7 de setembre a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs i omplirà d'instal·lacions d'art site-specific 12 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. Tot això ho tenim escampat per la taula de dibuix i us ho expliquem en aquest pòdcast, però comencem per una altra cita, aquest dijous 19 de setembre, a les 6 de la tarda, a l'EcoHub de Cabrera de Mar, al Maresme: "Ecoconstruïm o destruïm".
Continuem el nostre periple per "Les ciutats invisibles d'Italo Calvino", guiats per la nostra col·laboradora, l'arquitecta i poeta Cristina Àlvarez Roig. Arribem al quart episodi amb la ciutat d'Eutròpia, una de les ciutats múltiples. Recordem que en la primera secció vam parlar d'Isaura, la ciutat dels mil pous, una de les ciutats subtils; en la segona vam triar Fedora, una de les ciutats del desig, i en la tercera, Valdrada, en el context de les ciutats i els ulls.
Ens espera un any 2025 d'efemèrides molt interessants a l'arquitectura catalana, com els 100 anys del naixement d'Oriol Bohigas o els 40 anys de la mort de Josep Antoni Coderch de Sentmenat, tots dos fonamentals en l'arquitectura catalana del segle XX. Però avui ens avancem un any més, fins a l'apoteòsic 2026, en què Barcelona serà Capital Mundial de l'Arquitectura i seu del Congrés de la Unió Internacional d'Arquitectes, la UIA. I per si tots dos esdeveniments no fossin prou sonats, serà també Any Gaudí, i és que el 10 de juny del 1926 Antoni Gaudí ens deixava a l'Hospital de la Santa Creu, després que l'atropellés un tramvia. La commemoració l'estan organitzant des del Consell Gaudí i en aquest pòdcast conversem amb dos dels seus membres, l'arquitecte Ignasi Riera i Núria Poch, directora del Consorci Museu d'Art Contemporani de Mataró.
Continuem amb el nostre periple per "Les ciutats invisibles" d'Italo Calvino, guiats per la nostra col·laboradora, l'arquitecta i poeta Cristina Àlvarez Roig. Arribem al cinquè episodi amb la ciutat de Leandra. Recordem que en la primera secció vam parlar d'Isaura, la ciutat dels mil pous, una de les ciutats subtils; en la segona vam triar Fedora, una de les ciutats del desig; en la tercera, Vladrada, en el context de les ciutats i els ulls, i en la quarta, Eutròpia, una de les ciutats múltiples.
"More than a museum", la història elaborada pel cineasta Morrosko Vila-San-Juan sobre el procés de creació i integració a la ciutat d'Oslo del Museu Munch, obra dels arquitectes Juan Herreros i Jens Richter. Tot plegat va començar l'any 2008 amb un concurs internacional per construir aquest edifici, que, contra totes les apostes, van guanyar aquests dos arquitectes, els únics que proposaven un edifici en alçada, en aquest cas 13 plantes. Atípic per a un museu i també molt estrany en una ciutat com Oslo, que ha crescut clarament en horitzontalitat. Però són moltes més situacions estranyes i curioses, les que han acompanyat el procés de construcció de l'edifici fins que es va inaugurar l'any 2021. Ho descobrim en aquest pòdcast amb el mateix Morrosko Vila-San-Juan.
Debat del cicle Reinventing the Building que organitza Only Media News amb la nostra col·laboració a Cosentino City Barcelona. Volíem abordar un sector molt específic, el del retail, però vist des de l'arquitectura: els conceptes relacionats amb el disseny i la venda de productes al detall o el comerç minorista atenent a uns valors ètics que contemplen la dignitat de les persones, la planificació urbanística de les ciutats o els mantres habituals de la sostenibilitat i l'optimització de recursos que determinen qualsevol projecte arquitectònic avui dia. Asseguts a l'espai de debat, Cristina Escudé, secretària de RetailCat i presidenta de Cecot Comerç; Cristina Carvajal, directora de Milimetric Retail Agency i del postgrau Business Retail; Isabel López Vilalta, amb el seu propi estudi d'arquitectura i disseny d'interiors, i Pepe García, cofundador i director creatiu de CuldeSac.
Com és habitual al "Perspectiva", mirem de tenir-vos al dia de les novetats editorials d'arquitectura amb el nostre prescriptor literari, en Marc Longaron, director de la Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell. En aquest pòdcast us comentem dos catàlegs, l'un de dibuixos de Rafael Masó que ara es troben exposats a la Fundació Rafael Masó de Girona, i l'altre és un recull antològic de les exposicions celebrades a la casa museu de la Plaça de l'Oli de Barcelona des dels anys 70. Biofília en l'arquitectura amb "Fitópolis", de Stefano Mancuso, i un llibre imprescindible per a tots els arquitectes que arriben a final de mes amb números vermells al compte corrent, "Cómo gestionar tu estudio de arquitectura (y no fracasar, arruinarte o, incluso, cerrar en el intento)" de José María Gutiérrez Noguera.
Abans de marxar de vacances, la segona quinzena de juliol ens ofereix un munt de propostes d'arquitectura. Us en seleccionem algunes en aquest pòdcast, com les converses desenfadades que organitza ArquinFAD al restaurant Il Giardinetto; el cicle Reinventing the Building a Cosentino City Barcelona; una tertúlia al voltant de l'Espai Cràter d'Olot i l'arquitectura subterrània amb els arquitectes de Vol Studio; un nou esdeveniment que tindrà més rèpliques a partir del setembre, "La cita", al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, o una inèdita exposició de fotografies de Ferran Freixa a Artur Ramon Art.
Quant a l'activitat acadèmica de les escoles d'arquitectura catalanes, avui us volem parlar de l'escola d'arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya, la UIC, que ha presentat, en tres sessions públiques al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, els treballs de final de grau dels seus alumnes. Fins a 29 projectes tots centrats en propostes per a la regeneració dels barris del Besòs en la seva arribada al mar i que els seus autors han pogut anar exposant personalment davant dels assistents. Projectes que permeten interpretar i entendre molts dels reptes del futur urbanístic i social de Barcelona i que en aquest pòdcast us comentem amb dos dels professors que hi han estat al capdavant, Iñaki Baquero i Álvaro Cuéllar.
Avui ens aturem en una iniciativa de l'AMB que té a veure amb la implantació de cobertes verdes als edificis, el projecte TOP SEC: una solució per a la implantació de cobertes verdes lleugeres basada en la investigació amb biocarbó, és a dir, un carbó vegetal que s'obté a partir del processament de residus orgànics i permet reduir dràsticament la quantitat i el pes del substrat necessari per a la vida de les plantes a les cobertes dels edificis. El TOP SEC de l'AMB era una de les 112 propostes que s'havien presentat al programa Iniciativa Urbana Europea, EUI, que té com a propòsit la promoció d'iniciatives urbanes innovadores per fer front al canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i l'augment dels residus orgànics. En parlem amb dos dels tècnics de la secció d'enginyeria verda i biodiversitat de l'AMB que han estat més implicats en el projecte, són els enginyers agrònoms Cati Montserrat i Jordi Bardolet.
El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya ha fet públiques les dades dels visats d'edificació corresponents al primer semestre del 2024, un indicador molt rellevant de la salut de l'economia al país, i del sector de la construcció en particular, que cada 6 mesos ens ajuda a saber on som. Destaca sobretot l'increment de visats per a habitatges d'obra nova, que és el més alt dels últims 10 anys i ha crescut un 15% respecte a l'any 2022. Però aquesta moneda té un revers que no és tan agradable de contemplar, i és que, a diferència de l'obra nova residencial, la rehabilitació no hi ha manera que s'acabi d'activar, ni la gran rehabilitació ni les petites intervencions en eficiència energètica subvencionades pels fons Next Generation de la Unió Europea. Tots els detalls, en aquest pòdcast.
La remodelació de la llotja dels pescadors de Barcelona és un projecte del despatx OAB liderat pel seu fundador, Carles Ferrater, i la seva filla Lucía Ferrater. El nou àmbit és un edifici en dos nivells i fraccionat horitzontalment en 3 parts d'un total de 3.200 m2, sobre una superfície reurbanitzada de 6.000 m2. El programa acull i reordena les activitats professionals, administratives i comercials dels pescadors que ja acollia la seu preexistent, però ara també facilita l'accés de visitants i les tasques de divulgació, a més d'un nou espai gastronòmic i un altre habilitat per a la compra de peix per part dels particulars. El nou entorn reurbanitzat incorpora un pàrquing i un passeig que també dona accés a la torre del Rellotge. El descobrim amb les "Mirades transversals" d'en Miquel Àngel Julià Hierro.