El festival OFFF Barcelona d'art, disseny i cultura digital celebra aquest any el seu 25è aniversari amb una edició especial que concentra totes les activitats al Disseny Hub durant els dies 8, 9 i 10 de maig. El seu director i promotor és el creador i gestor cultural Pep Salazar i hem estat conversant amb ell sobre tot el que hi podem trobar.
El grup AUS, Arquitectura i Sostenibilitat, del COAC convoca el 8è Congrés d'Arquitectura i Salut, l'ocasió ideal per posar-nos al dia sobre com evoluciona la investigació en l'entorn construït i la seva influència en el nostre benestar. I a banda del grup AUS, també hi participa l'Associació d'Estudis Geobiològics, GEA. En aquesta edició es desplega una nova realitat, un canvi de paradigma, induït sobretot per la inclusió progressiva en el debat de disciplines acadèmiques diverses, més enllà de l'arquitectura i la medicina, que havien estat els eixos centrals de les edicions anteriors. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb l'arquitecta Sònia Hernández-Montaño, la biòloga Elisabet Silvestre i l'enginyera industrial i presidenta del grup de treball sobre entorn edificat i salut del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, Milena Ràfols.
L'arquitectura industrial, una tipologia de l'obra de Rafael Masó gens difosa fins ara, però que aplega projectes fascinants, ja no només propis de l'arquitectura industrial d'estètica modernista, de la qual tenim moltíssims exemples a tot Catalunya, sinó sobretot de l'arquitectura industrial noucentista, de la qual ja és més difícil trobar-ne. En aquest cas, el director mateix de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs, ha estat el comissari de la mostra. Ell mateix ens explica els detalls de l'exposició en aquest pòdcast.
L'agenda d'arquitectura d'aquest mes de maig ve marcada per dos esdeveniments molt importants: El Saló Construmat, que s'inaugura el 20 de maig i, 10 dies abans, la Biennal d'Arquitectura de Venècia. De tots dos us parlarem a fons en la pròxima edició mensual del Perspectiva, que publicarem divendres, 16 de maig, a la nostra web https://www.catradio.cat/perspectiva. Avui mirem el calendari de la primera quinzena del mes i us seleccionem altres esdeveniments no menys importants: Les tertúlies, d'una banda, amb les Converses DesenFADades d'ArquinFAD i el Cities Connection project; el 8è Congrés d'Arquitectura i Salut del COAC, les festes i setmanes d'arquitectura a Barcelona, i una exposició a Girona: "Rafael Masó. Arquitectura Industrial".
Des del divendres 25 d'abril fins al diumenge 27, us recomanen que visiteu la 5a edició de Firhàbitat, la fira de la bioconstrucció i l'eficiència energètica, que cada any per aquestes dates es celebra a Avià, al Berguedà. Us n'expliquem tots els detalls amb la seva directora, Rosa Prat.
Fins al 23 de maig, el Congrés Mundial d'Arquitectes de la UIA Barcelona 2026 té oberta la convocatòria de propostes de participació en l'extens programa que desplegarà l'exploració d'innovacions i tranformacions per afrontar els reptes d'aquest segle XXI i que formaran part del congrés amb el títol "Becoming. Architectures for a planet in Transition". A banda d'aquest Open Call, a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya de Barcelona s'hi ha presentat oficialment el congrés i ja ens han avançat un munt de detalls sobre les seus i els esdeveniments que es programaran. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb una de les membres del comissariat: l'arquitecta Mariona Benedito.
Cites durant les primeres setmanes d'abril, com "Arq&Verd" a l'Eco Hub de Cabrera de Mar, al Maresme, el tercer concurs internacional de vídeo "Música X Arquitectura" que convoca 48H Open House Barcelona o l'edició 2025 del cicle "Foros" que organitza l'escola d'arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Us parlem de diverses exposicions en curs però us en destaquem una: "Es fan plànols. Emili Donato", una producció del Centre Obert d'Arquitectura que s'ha inaugurat aquest mes a la seu del COAC a Barcelona.
En aquest pòdcast us oferim un resum, si és que tal cosa és possible, de tot el que podem trobar a "Matter Matters. Dissenyar amb el món", una exposició de caràcter semipermanent al Museu del Disseny de Barcelona. Consta de més de 700 peces de 200 creadors nacionals i internacionals en un espai de més de mil metres quadrats, a banda de tot l'horitzó que s'albira des del mirador nou de trinca del Disseny Hub: tota la ciutat forma part de l'exposició mateixa. A "Matter Matters" es relata com la humanitat encara és a temps de reconduir el seu futur amb dissenys i construccions que vagin a favor de les forces de la natura, no pas en contra. Ens acompanya la comissària de la mostra: l'arquitecta Olga Subirós.
Obrim l'agenda per a la primera quinzena de març per destacar-vos els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona, que han tancat convocatòria. Els projectes els podem trobar exposats ara a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Girona. També destaquem les tertúlies d'arquitectura al Cafè de l'Òpera de Barcelona. Comencem, però, amb les cites habituals de cada mes de març en relació amb el Dia Internacional de les Dones i, de totes aquestes, les que proposen la Fundació Mies van der Rohe i el COAC, així com una exposició a la galeria Artur Ramon Art amb dues pioneres: L'artista tèxtil Dolors Oromí i la ceramista Madola.
El 28 de febrer s'inaugura al Pavelló Mies van der Rohe de Montjuïc una exposició que no us podeu perdre i que duu el mateix títol d'un assaig de Virginia Wolf: "Una cambra pròpia". El paper de les dones en la història del disseny, particularment el disseny de mobiliari i petits objectes i, més concretament, de les dones pioneres d'aquestes disciplines durant el segle XX. Deu pioneres com Anni Albers, Eva Zeisel, Charlotte Perriand, Lina bo Bardi o Ainoa Aalto, cadascuna d'elles rellegida i reinterpretada per deu creadores i artistes catalanes actuals com Rosa Cortiella, Mago Hart, Inés Sistiaga o Laura Molina, seleccionades en col·laboració i a l'entorn de la galeria Il·lacions. Us ho expliquem amb la directora de la Fundació Mies van der Rohe, l'arquitecta Anna Ramos, i també el galerista Xavier Franquesa; Aleida Vilaplana, que és la comissària de l'exposició, i una de les artistes que hi participen, la ceramista Rosa Cortiella.
L'arquitecta ripollesa establerta a Vic Anna Pont ens va deixar el 18 de juliol. Amb només 48 anys, se la va emportar un càncer, i al llarg d'aquest any 2025 tindrem ocasió de recordar-la en diversos episodis, en realitat tal com hem fet en aquest programa des de l'any 2018, sempre fent-nos ressò del seu tarannà provocador, crític i inspirador. En aquest pòdcast fem això mateix, però ara amb l'arquitecte Jordi Comas, el seu company sentimental i soci al despatx d'arquitectura que tots dos van fundar a Vic, ja que en Jordi presenta, fins al 10 de març, una exposició que traça els punts en comú de les seves respectives obres artístiques: "De tres a vuit".
Després d'un apoteòsic any 2024, marcat sobretot per la condecoració AIA Fellow que li va atorgar l'American Institut of Architects, l'arquitecte banyolí Josep Miàs comença aquest 2025 amb molt bon to i dues exposicions a dues galeries d'art de Barcelona. Les descobrim en aquest pòdcast amb els seus propis comentaris: "Espais dibuixats", a la Galeria Miguel Marcos, i "Objectes en trànsit", a l'Espai Isern Dalmau.
Des del divendres 7 de febrer fins a l'11 de maig, el Palau de la Virreina ens dona el privilegi de gaudir l'exposició "I després de Le Corbusier? Michel Ragon": la trajectòria, les relacions i les idees que giren a l'entorn d'aquest escriptor i crític d'art francès, peça fonamental en els debats que es produïen durant la segona meitat del segle passat sobre quina arquitectura calia fer després de Le Corbusier. I és que una exposició sobre la famosa Unitat d'Habitació de Marsella va ser el detonant de la seva relació amb l'arquitectura en general i de la seva admiració pel gran mestre de l'arquitectura moderna en particular. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb els dos comissaris de la mostra, la historiadora de l'art, museòloga i conservadora Neus Moyano i l'arquitecte Fernando Marzà, que ha estat director de l'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i comissari d'un munt d'exposicions, algunes de les quals ja hem tingut el plaer de comentar- amb ell al "Perspectiva".
El Centre Obert d'Arquitectura del COAC i la Fundació Mies van der Rohe han presentat les seves programacions culturals i socials per a aquest any 2025. Us n'expliquem el més destacat en aquest pòdcast, amb especial atenció a les propostes per a aquest mes de febrer, així com altres esdeveniments lligats a aquestes dues institucions. Per exemple, "La Prenyada", exposició que presenten els arquitectes Roger Paez i Estella Rahola a la galeria FUGA sobre una intervenció prèvia al pavelló Mies van der Rohe de Montjuïc, o els detalls de les properes cites a les jornades sobre intel·ligència artificial que organitza el COAC.
El cap de setmana dels dies 7, 8 i 9 de febrer, coincidint amb les festes de Santa Eulàlia a Barcelona, tenim el Llum BCN 2025. Ja és la 14a edició d'aquest festival, amb el Poblenou com el seu suport urbà ja consolidat i habitual, per on es despleguen les instal·lacions lumíniques, sempre d'accés gratuït, la majoria en espais exteriors, però algunes també en interiors. Aquest any al programa oficial hi ha 30 instal·lacions d'estudis i artistes catalans i de l'àmbit internacional, a més de les aportacions de 17 escoles d'arquitectura i disseny de grau universitari, però també altres programes no oficials i paral·lels, com el +Llum i l'Off Llum. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb la directora artística i l'ànima del festival, la dissenyadora d'il·luminació Maria Güell.
Us ressenyem una exposició que s'ha inagurat a la sala La Cova de la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Girona. Amb ella també inauguren un nou cicle que duu per títol "A mà", i que vol mostrar les creacions més enllà de l'arquitectura dels mateixos arquitectes, sovint en el camp de la pintura però no exclusivament. Aquest és el cas d'aquesta que avui us comentem: "Joies i Pintura 3. Francesc Hereu". Es podrà visitar fins al 16 de març del 2025.