Després de molts anys i algunes temptatives que van resultar fallides, la Universitat Politècnica de Catalunya ha anunciat la imminent construcció d'un edifici molt desitjat i cridat a esdevenir una de les icones arquitectòniques del seu campus sud de la Diagonal: L'edifici L de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona, l'ETSEIB. Preveuen que estigui acabat l'any 2028 i el projecte guanyador és una creació d'Eduard Gascón i Elies Rulls, de TAC arquitectes; Luis Alegre i Lluís Lloveras d'A&LL, i TYPSA amb la col·laboració de BBG i Ecopenta. Us n'expliquem els detalls acompanyats d'Eduard Gascón, cofundador de TAC Arquitectes.
Ens trobem amb el periodista del 9 Nou de Vic Miquel Erra i el guia turístic, també de Vic, Xavier Cervera, ells són els autors d'una sèrie de reportatges publicats en aquest diari sota el titol "Terra de masies"; un recorregut detallat i farcit de dades molt interessants sobre les masies d'Osona, el Ripollès i el Moianès. Els reportatges s'han desenvolupat, fins ara, en dues etapes d'entregues setmanals que s'han anat publicant en paper i, estranyament, no estan disponibles a les xarxes ni a la web del 9 Nou, però és que fins i tot en paper no són fàcils de trobar. Amb aquests reportatges, però, han guanyat el premi 2024 al millor reportatge publicat a Catalunya que atorga l'APPEC, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català.
Hem estat a Lloret de Mar, interessats per una nova residència per a gent gran que estan desenvolupant els arquitectes del despatx Ruiz-Larrea com a directors facultatius d'obra i és, o ho serà quan estigui acabat i fins que un altre edifici li tregui aquest honor, l'edifici d'entramat lleuger en fusta més alt de l'estat espanyol. L'hem visitat amb un dels arquitectes del despatx, Juan Carles García, perquè ara comencen a arribar els mòduls de fusta amb els quals s'enlairarà l'edifici en un temps rècord.
Dins la Biennal d'Arquitectura de Venècia d'aquest any 2025 i seleccionat al pavelló central, que porta per lema "Intelligens. Natural. Artificial. Collective", ens trobarem amb una gran maqueta de la futura seu de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya i centre d'innovació urbana, Barcelona Urban Tech Hub, projecte que neix al 22@. Sota el títol "IAAC: Prototyping the future", els arquitectes Vicent Guallart i Daniel Ibáñez presenten aquest projecte al món, un manifest arquitectònic que explora el paper de la intel·ligència col·lectiva en la creació d'espais d'innovació urbana a través de l'ús de biomaterials, de la industrialització i les estratègies d'autosuficiència. L'edifici està cridat a ser model de referència d'una arquitectura avançada i regenerativa. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb Vicent Guallart.
Som a la Verneda, a la seu del TMDC, Taller per a la Materialització i Desenvolupament de (grans) Conceptes o, el que és el mateix, un espai col·laboratiu i compartit, el més gran d'Europa de les seves característiques, uns 5.000 m2 actualment, on tots els professionals que s'hi apleguen facturen, entre tots, al voltant dels dos milions d'euros anuals. Ara han de marxar d'aquí i estan buscant una nova ubicació, perquè aquestes naus estan afectades per un canvi a usos residencials i equipaments, i durant les properes setmanes enderrocaran una part del sector que ells ocupen. I la demolició total es farà en un termini màxim de dos anys més. Ens acompanya durant la visita el seu cofundador, el dissenyador industrial Pedro Perceval Pineda.
Aquest 2 de desembre del 2024, a Roca Barcelona Gallery, hem estat celebrant el primer any de vida del Barcelona Contech Hub, un projecte promogut per l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya, l'ITeC, amb el propòsit d'estimular la innovació de base tecnològica al sector de la construcció i amb un especial interès a impulsar les start-ups. El propòsit és que la ja batejada com "La nit del Contech" es reediti cada any i esdevingui aquest punt de trobada natural entre start-ups, inversors i corporacions innovadores, amb associacions sectorials, centres formatius, empreses del sector, administracions, promotors, fons d'inversió i mitjans de comunicació. Us ho expliquem en aquest pòdcast amb molts dels protagonistes d'aquesta primera trobada.
Les mirades transversals de Miquel Àngel Julià Hierro ens porten avui al nou edifici que l'escola de disseny LCI ha inaugurat aquesta tardor al 22@. Una cita que teníem pendent des de feia algunes setmanes i finalment ens hem pogut trobar amb els seus autors, els arquitectes de Circular Studio, Ivan Serrano i Fernando Ansorena, i també amb la directora de l'escola, Sílvia Viudas. Amb ells descobrim moltes interioritats que han acompanyat la seva construcció.
Aquesta tardor tenim una cita amb Josep Antoni Coderch i de Sentmenat amb motiu del curset que organitza l'AADIPA (l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic) anualment, Coderch i l'avantguarda catalana: Del grup R al team 10. Tindrà lloc del 12 al 15 de desembre i en aquest pòdcast us expliquem tots els detalls de l'ampli programa de conferències, visites i debats que s'hi produiran. En parlem amb l'arquitecte Xavier Llobet, un dels organitzadors juntament amb l'Eva Jiménez.
Oberon Media, com a productora principal, Monstro Films, 3Cat i Filmmauti han fet possible el film documental "Miralles. Una pel·lícula en 11 variacions sense final", o el que és el mateix: l'audiovisual sobre l'obra i la vida de l'arquitecte Enric Miralles que hauríem d'haver tingut en aquest país des de fa una bona colla d'anys. Miralles no és qualsevol arquitecte català, sinó el més rellevant i genial de les últimes dècades, que el 3 de juliol de l'any 2000, amb només 45 anys, va marxar d'aquest món tridimensional i va deixar al seu darrere un catàleg irrepetible d'edificis acabats, projectes no realitzats i d'altres que van acabar les dues parelles sentimentals de la seva vida, dues arquitectes també d'una rellevància cabdal, com són Carme Pinós i Benedetta Tagliabue. Descobrim el documental en aquest pòdcast amb la seva autora, Maria Mauti, i la productora executiva, Alba Bosch.
L'any 2018 arribava a Barcelona, per quedar-s'hi, l'arquitecta brasilera Carla Zollinger. Al seu equipatge portava un propòsit molt concret: investigar i enriquir el coneixement sobre la vida i l'obra de Lina Bo Bardi, segurament l'arquitecta més important per entendre l'evolució de l'arquitectura moderna al Brasil més enllà de la figura universal del gran Oscar Niemeyer. Ara la Carla ens convida a descobrir els primers 30 anys de la vida de Lina Bo Bardi a la seva Itàlia natal i, per fer-ho, presenta un petit tastet en format documental, per ara un curtmetratge d'uns 16 minuts de durada que tindrà rèpliques en altres formats i registres, "La mia Roma. In viaggio con Lina Bo Bardi". Ella mateixa ens ho explica en aquest pòdcast.
Avui en Miquel Àngel Julià Hierro ens porta fins a l'esola de disseny Elisava. Si durant el mes d'octubre del 2024, i en el context de la Barcelona Design Week, bona part del protagonisme mediàtic va ser per a l'escola LCI i la seva nova seu, acabada d'estrenar al 22@, avui ens ha semblat oportú passar per la que va ser la primera escola de disseny de tot l'estat espanyol. Actualment, és una de les més dinàmiques i prolífiques. L'any 2020 va esdevenir la Facultat de Disseny de la Universitat de Vic i està molt imbricada en el teixit creatiu i empresarial català. Amb en Miquel Àngel projectem algunes mirades, diverses i polièdriques --com sempre--, a moltes de les iniciatives que es cuinen a les seves aules i a fora, als carrers de les ciutats catalanes, i a algunes d'aquestes empreses, com Kave Home i Benito Urban.