L'estrena de dos documentals de luxe per començar el programa d'avui: "Miralles. Una pel·lícula en 11 variacions sense final" i "La mia Roma. In viaggio con Lina Bo Bardi". Com sempre a l'edició mensual del "Perspectiva", "La biblioteca de l'arquitecte", que dediquem a les novetats editorials d'arquitectura i avui, a més, estrenem una nova llibreria al Disseny Hub, a la plaça de les Glòries, la DShop. La nostra poeta de pedra picada, l'arquitecta Cristina Àlvarez Roig, ens porta un capítol més de "Les ciutats invisibles", d'Italo Calvino: "Adelma, ciutat dels morts". Acabem el programa a l'escola de disseny Elisava, guiats per les mirades transversals d'en Miquel Àngel Julià Hierro i interessats particularment per les interaccions d'aquesta escola amb les empreses i els despatxos d'arquitectura del territori.
Edició especial del "Perspectiva": l'arquitectura als espais per a la mort. Segurament ara pensareu que parlarem de cementiris, i esclar que sí, però també de les formes de morir i dels llocs, de les actituds adequades per fer-ho i de si la nostra societat està preparada per acceptar la mort d'una manera desdramatitzada i com el fet natural i inevitable que és. En parlem amb les arquitectes Marta Llorente i Ana García. La primera prepara un llibre sobre el tema que publicarà l'any 2025; la segona treballa els estats emocionals dels individus des de la neuroarquitectura. Amb elles Clara Piazuelo i Sarai García, del col·ectiu DU-DA, i el seu projecte Morir Guay. També visitem dos cementiris catalans pioners a desenvolupar les noves formes d'entendre el dol al segle XXI: el cementiri de Roques Blanques, al Papiol, i el de les Pruelles, a Sitges.
Aquest dimarts, 29 d'octubre, el CCCB ha estat l'escenari del lliurament del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2024. El guardó de la categoria principal és per a la intervenció a Varsòvia dels estudis Archigrest i topoScape sobre un turó erigit sobre detritus generats durant la Segona Guerra Mundial. Aquest any, a més, una segona categoria reconeix un projecte en l'àmbit de la regeneració dels fronts marítims, i el premi ha estat per al projecte de millora de la platja i reurbanització de la zona portuària a Porto do Son, a la Corunya, obra de Creus e Carrasco amb RVR Arquitectos. Us ho expliquem tot en aquest pòdcast.
Programa XXXL el que us portem avui, amb més de dues hores d'arquitectura i les cites imprescindibles de l'activitat cultural i social per a la segona meitat d'aquest mes d'octubre. Des del festival 48h Open House Barcelona fins als debats sobre urbanisme del segle XXI i descarbonització al COAC. Des de la commemoració dels 150 anys de l'Associació d'Arquitectes de Catalunya fins al curset anual d'AADIPA, que aquest any estudiarà l'arquitecte Josep Antoni Coderch de Sentmenat. Us parlem d'activisme ciutadà, autoconstrucció i lluites veïnals a Nou Barris als anys 70 del segle passat, a través de la pel·lícula "El 47", estrenada aquest mes de setembre. Llibres d'arquitectura i els nostre "Poetes de pedra picada", on avui encetem un nou cicle dedicat a les ciutats com a referents de la literatura. Era obligatori començar-lo amb Charles Baudelaire i París!
La importància dels jardins per a la sanació dels malalts als hospitals i centres assistencials és fonamental en el disseny dels espais sanitaris del segle XXI i aquest és el tema amb què comença un nou cicle de debats DialogA. L'impulsa la unitat de recerca del despatx AHEAD Barcelona Healthcare Architecture i se celebra durant el matí de dijous 3 d'octubre del 2024, prenent com a referència el projecte de nous jardins per al complex hospitalari Benito Menni de Sant Boi de Llobregat. En aquest pòdcast conversem amb Clara Rius, una de les arquitectes principals de l'estudi; el també arquitecte Marc Longaron, col·laborador habitual del "Perspectiva" i que en serà el moderador; dos membres de Salut Mental Catalunya, Ivan Cano i Lola Castany, i l'activista Natàlia Castaño.
Comencem aquesta temporada 2024/25 amb l'estrena de dos documentals, l'un sobre el Museu Munch d'Oslo, dels arquitectes Juan Herreros i Jens Richter, i l'altre sobre una revisió de l'obra de Rafael Moneo protagonitzat per ell mateix. Ens acompanyen els seus creadors, respectivament, Morrosko Vila-San-Juan i Poldo Pomés. 2026 serà Any Gaudí i us expliquem com l'estan preparant els seus organitzadors, els membres del Consell Gaudí. Com sempre, novetats editorials d'arquitectura i els nostres "Poetes de pedra picada" i, a la recta final del programa, obrim l'agenda d'arquitectura per a la segona quinzena de setembre amb una selecció de les tertúlies, exposicions i festivals d'art que s'organitzen al territori.
Últim programa d'aquesta temporada 23/24, amb les dades dels visats de l'edificació del primer semestre del 2024. Descobrim TOP SEC, un nou sistema de cobertes verdes que ha implementat l'AMB. Ens passem per la UIC Barcelona School of Architecture, per tal de conèixer els 29 treballs de final de grau que han presentat aquesta setmana els seus alumnes, tots dedicats a explorar i proposar estratègies per a la regeneració dels barris del riu Besòs en el seu tram final abans d'arribar al mar. Com sempre, llibres d'arquitectura a la biblioteca de l'arquitecte, avui amb llibres de Stefano Mancuso, José María Gutiérrez Noguera, un catàleg de dibuixos del gran Rafael Masó i una compilació d'art a l'entorn de la casa museu de la plaça de l'Oli de Barcelona. La nostra poeta de pedra picada d'avui és la Cristina Àlvarez, amb una de les ciutats invisibles d'Italo Calvino: Eutròpia, la ciutat múltiple.
De l'agenda d'arquitectura per a aquest mes de juliol us seleccionem algunes de les cites que ens han semblat més interessants al "Perspectiva". Primer de tot a Olot, on, durant la primera quinzena del mes, té lloc el ja tradicional workshop estiuenc d'RCR Arquitectes. Dues cites més de les "Converses desenfadades" que organitza ArquinFAD al restaurant Il Giardinetto, sempre amb un arquitecte emergent i un altre de sènior convidats a compartir les seves experiències i visions de l'arquitectura. També dues cites més dels debats del cicle "Reinventing the building", que organitzem des d'aquest programa en col·laboració amb Only Media News a les seus socials de Cosentino, normalment a Cosentino City Barcelona, però aquest dijous, 4 de juliol, anem a Eivissa! Una altra conversa interessant, la que celebrem a la llibreria Finestres de Barcelona amb els arquitectes de Vol Studio, a propòsit del seu nou llibre "Sub Topo Graphia" sobre la seva intervenció a l'Espai Cràter d'Olot.
Avui passem per la nova Llotja de Pescadors de Barcelona, un projecte de l'estudi OAB que ens expliquen dos dels seus arquitectes principals, Carles i Lucía Ferrater. L'agenda d'arquitectura ens porta al SonarMies, al festival Lumínic de Sant Cugat del Vallès i a una nova cita del Cities Connection Project al MUHBA-Oliva Artés del Poblenou. Us parlem de la xarxa renovada de refugis climàtics que ja té a punt l'AMB per a aquest estiu als municipis metropolitans de Barcelona. Llibres d'arquitectura amb el nostre prescriptor literari habitual, en Marc Longaron, director de la Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell. I acabem el programa amb un poema d'"Ocells de la neu", llibre que acaba de publicar un dels nostres poetes de pedra picada, Israel Clarà: "Geometries".
Aquest vespre de dimarts 11 de juny, i com és habitual a aquesta època de l'any, hem gaudit de la nit dels Premis FAD, la festa amb més glamur de l'arquitectura catalana, on es lliuren els prestigiosos premis a les millors arquitectures dels despatxos de l'àmbit de la península Ibèrica, els FAD d'Arquitectura i Interiorisme, de Ciutat i Paisatge, d'Intervencions Efímeres, els FAD Internacionals i els de Pensament i Crítica, a banda dels Premis Habitàcola, que des de l'any 1987 premien escoles d'arquitectura i disseny, i els seus alumnes. Pel que fa al global dels premis, els més antics d'Europa i segurament del món, en aquesta 66a edició s'hi han presentat un total de 415 obres i s'ha fet una selecció prèvia de 34 finalistes. Vet aquí el pòdcast amb el resum de la vetllada i tots els seus protagonistes.
L'agenda d'arquitectura per a la primera quinzena de juny del 2024 és molt intensa. Per començar, som a l'equador de les Setmanes d'Arquitectura, el complet calendari de 180 activitats durant 7 setmanes, fins al 28 de juny, organitzades per fins a 73 entitats i 12 universitats. Bona part de les recomanacions que us hem seleccionat en aquesta agenda formen part d'aquest calendari, però serà també una quinzena marcada pels premis, com ara els Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona o la nit dels Premis FAD al Disseny Hub. Justament del Museu del Disseny us proposem l'exposició que acaba d'inaugurar el dissenyador industrial i interiorista Martí Guixé, tot un vestigi arqueològic de les beceroles de la indústria 4.0, l'"Ex-Designer Project Bar". Passem també per la Casa Masó a Girona, on podem gaudir aquests dies d'una antologia dels 100 millors dibuixos de l'arquitecte Rafael Masó.
Tots els detalls de la 4a edició de Firhàbitat, la fira de la bioconstrucció i l'eficiència energètica de Catalunya, i també del saló Construmat, que se celebra al Recinte Gran Via de Barcelona del 21 al 23 de maig, amb Xavier Vilajoana i Roger Bou, president i director, respectivament, però també amb la flamant directora general del CATEB, Isabel Pagonabarraga, que ens explica tot el que ha programat el CATEB en aquesta edició de Construmat, i Salvador Ordoñez, de World Wood Future, amb les novetats del saló en fusta constructiva. També ens acompanya el degà dels arquitectes catalans, Guim Costa Casamiglia, amb qui fem balanç dels seus primers dos anys al capdavant del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Novetats editorials d'arquitectura, com sempre amb el nostre prescriptor literari, en Marc Longaron, i als Poetes de Pedra Picada d'aquesta edició, tercer episodi del nostre periple per "Les ciutats invisibles" d'Italo Calvino, amb la poeta i arquitecta Cristina Àlvarez Roig.
L'agenda d'arquitectura per a la segona setmana de maig comença el dimarts 14 al pavelló Mies van der Rohe, amb la trobada dels guanyadors i protagonistes dels Premis d'Arquitectura de la Unió Europea. Amb aquesta trobada s'inauguren les Setmanes d'Arquitectura de Barcelona: 180 activitats durant 7 setmanes, com ara a l'Escola d'Arquitectura de la UIC, que el divendres 17 de maig celebra la clausura de l'edició 2024 del cicle "Foros" amb un convidat excepcional, l'arquitecte japonès Kengo Kuma. El mateix dia, 48 Hores Open House ens proposa una edició més del "Música x Arquitectura". El dimecres 15 de maig, les "Converses desenFADades", que organitza ArquinFAD al restaurant Il Giardinetto. També us parlem de les Setmanes d'Arquitectura que organitza el COAC i, en similitud amb aquestes, de la ciutat de Sabadell, on comença també un gran periple per l'arquitectura aprofitant que aquest any és la Capital de la Cultura Catalana.
En aquest pòdcast, els esdeveniments culturals d'arquitectura i disseny per a aquesta primera quinzena de maig del 2024 amb la tertúlia d'arquitectura al Cafè de l'Òpera de Barcelona aquest mateix dijous, 2 de maig. També us parlem del Firhàbitat d'Avià, al Berguedà, la fira de la bioconstrucció i l'eficiència energètica de Catalunya, que serà el dies 10,11 i 12 de maig; dels premis d'arquitectura de les comarques de Girona que ja han publicat la llista de finalistes; de les festes d'arquitectura que celebra el COAC a cadascun dels districte de Barcelona i que comença aquest dissabte, 4 de maig, al MUHBA Oliva Artés de Sant Martí; d'una trobada de poetes al Moianès i de la cita dels guanyadors i protagonistes dels Premis d'Arquitectura de la Unió Europea, els Premis Mies van der Rohe, que serà dijous 14 de maig al Pavelló Mies van der Rohe / Lilly Reich de Montjuïc.
Abril del 2024 al "Perspectiva" amb la diada de Sant Jordi a l'horitzó. És per això que una part important del programa la dediquem a les novetats editorials d'arquitectura. Obrim l'agenda del mes amb diversos festivals i fires al calendari que us volem destacar, com ara el festival urbà Concéntrico de Logronyo, els dissenyadors catalans a la Setmana del Disseny de Milà i la Fira de la Bioconstrucció d'Avià, al Berguedà. La recta final del programa és per al cicle "Reinventing the Building" amb el debat "Obstacles i oportunitats per a la promoció econòmica de l'arquitectura i la construcció a Catalunya", amb el director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra; l'arquitecta i investigadora de la UPC i l'Escola Sert Ana Puig-Pey; el director gerent de l'IMPSOL, Amadeu Iglesias, i Joan R. Riera, comissionat d'Habitatge a l'Ajuntament de Barcelona.
Abril del 2024 ple d'esdeveniments culturals d'arquitectura i disseny que es concentren en la primera setmana del mes, i dels quals us en destaquem alguns tot seguit, tot i que hi ha altres cites interessants per a més endavant, però d'això us en parlarem a l'edició del "Perspectiva" que publicarem el divendres 12 d'abril. En aquest pòdcast, converses sobre arquitectura al Cafè de l'Òpera de Barcelona i al restaurant Il Giardinetto; la 9ª Mostra d'Arquitectura del Vallès, i també la primera edició dels Premis de Bioconstrucció de Catalunya, que ja estan convocats i es lliuraran al Firhàbitat d'Avià, al Berguedà, els dies 10,11 i 12 de maig. Comencem, però, amb l'OFFF, el Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny Digital de Barcelona, que celebra la 24a edició els dies 4, 5 i 6 d'abril.
El protagonista del programa d'avui és l'arquitecte Carles Ferrater, que aquest any celebrarà el seu vuitantè aniversari amb l'estrena de tres documentals que despleguen la seva trajectòria professional i la del seu despatx, OAB. Us parlem de l'Ajuntament de Barcelona, que ha presentat el seu projecte per a la celebració de la capitalitat mundial de l'arquitectura i el congrés de la UIA Barcelona 2026. També de la presentació del protocol de sostenibilitat per a les obres públiques metropolitanes de l'AMB, de la convocatòria del Premi Europeu de l'Espai Públic Urbà 2024, que organitza el CCCB, i de les properes tertúlies al cicle Reinventing the Building. A més, ens acompanya l'arquitecte Josep Miàs, guanyador de l'AIA Honorary Fellow 2024. Com sempre, llibres i poemes d'arquitectura a "La biblioteca de l'arquitecte".
Bach Arquitectes ens expliquen la reforma i ampliació que han dut a terme a la Casa Dolors Alesan, un edifici modernista al passeig de Sant Joan de Barcelona. També Ferran Bermejo, director tècnic de l'Institut de Tecnologia de la Construcció, l'ITEC, ens parla de les innovacions que suposen les noves versions de les eines digitals per a la descarbonització que desenvolupa aquest institut. Com sempre, novetats editorials d'arquitectura amb el nostre prescriptor literari habitual, l'arquitecte Marc Longaron. Avui la nostra poeta de pedra picada, l'arquitecta Cristina Álvarez Roig, ens convida a iniciar un llarg periple per una obra literària imprescindible als prestatges de qualsevol apassionat de l'arquitectura, "Les ciutats invisibles", d'Italo Calvino. Recta final del programa, amb Miquel Àngel Julià Hierro i les seves "Mirades transVersals", que avui ens porten al nou campus administratiu de la Generalitat de Catalunya, al barri de la Marina del Port de Barcelona.
El primer Perspectiva d'aquest any 2024 amb l'arquitecte Octavi Mestre i en Jordi García, que és el CEO de la promotora Smart Habent, ells ens expliquen com serà la nova Rambla Estació de lleida. Feia molts anys que a la capital del Segrià no es projectava una intervenció de tal magnitud i cost econòmic: 220 M per a un centre comercial a la zona de les estacions de tren i bus que suposa, a més, una important reordenació de l'entorn i l'accés al centre històric. Després de l'Octavi i en Jordi, ens trobem amb Manel Pretel-Wilson, CEO de Convivalis. D'una manera molt barroera, potser podríem simplificar que Convivalis és una promotora d'habitatge, però no, no és ben bé això, ni tampoc és una cooperativa d'habitatge, tot i que té algunes característiques que hi fan pensar. Convivalis és una nova iniciativa d'accés a l'habitatge que també revoluciona les formes de gestió i això acaba repercutint en l'usuari, en la forma d'uns preus molt més racionals i assequibles. Com sempre, llibres i poemes d'arquitectura, a la Biblioteca de l'Arquitecte, on ens espera el nostre prescriptor literari habitual, l'arquitecte i director de la Cooperativa Jordi Capell, en Marc Longaron. Quant als pomes, avui la nostra poeta de pedra picada, l'arquitecta Cristina Àlvarez Roig, ens proposa un poema de Joan Brossa, "Un home reparteix fulls clandestins"
Avui a la recta final del programa us parlem del DFactory, una nova forma de producció industrial que assaja el Consorci de la Zona Franca, obra del despatx Turull-Sørensen. Els primers minuts els dediquem a la 4a Mostra d'Arquitectura Catalana de Barcelona, que dimarts dia 12 celebrarà el seu reconeixement als millors projectes del Barcelonès i el Baix Llobregat des de l'any 2019 fins a l'actualitat. Habitatge cooperatiu a Catalunya amb motiu d'una exposició que s'ha inaugurat a Girona aquesta setmana, "Viure en comunitat en les cooperatives d'habitatge". Llibres d'arquitectura per fer cagar el tió i, com sempre, poemes d'arquitectura, avui amb Màrius Torres.
Tots els protagonistes dels Premis Mapei a l'Arquitectura Sostenible, que s'han lliurat a Madrid aquest dijous, 30 de novembre, i on tots els guanyadors han estat despatxos d'arquitectura catalans. Ens acompanya el doctor enginyer civil, arquitecte tècnic i enginyer d'obres públiques Fèlix Ruiz Gorrindo; ell és el principal autor de l'Edge Budss, una eina per a la diagnosi i prescripció terapèutica de les malalties dels edificis, que va rebre el Premi a la Innovació en la Construcció dels Premis Catalunya Construcció d'aquest 29 de juny passat. A la biblioteca de l'arquitecte, "Caminant la ciutat. Barcelona com a experiència urbana", amb dos dels seus autors, els arquitectes Estanislau Roca i Inés Aquilué. Carmelo Zappulla, d'External Refference, ens parla del seu disseny per al pavelló de la UE a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, a Mèxic, i avui descobrim un gran artista oblidat del Noucentisme, Adolf Fargnoli.
Us parlem del 6è Congrés de Fusta Constructiva que organitza el Gremi Fusta i Moble al Campus Nord de la UPC els dies 29 i 30 de novembre, de la desena edició del Festival ADCE, que se celebra al Disseny Hub amb el bo i millor dels dissenyadors gràfics i els creatius publicistes de tot Europa, i us portem el resum de l'últim debat que hem celebrat a Cosentino City Barcelona: "Claus de l'evolució de les façanes i les estructures". Llibres sobre els arquitectes belgues De Vylder Vinck i el mexicà Mauricio Rocha. Avui, un poema de Joan Margarit en memòria de Josep Antoni Coderch de Sentmenat.
Avui ens avancem molts telenotícies per parlar-vos d'una cita que serà ja gairebé a la primavera. Ens estem referint a l'edició 2024 del saló Rebuild, a l'IFEMA de Madrid del 19 al 21 de març. Ho fem ara perquè al seu congrés associat d'arquitectura avançada i construcció 4.0 ja tenen oberta la convocatòria de propostes per als speakers. D'aquí pocs dies obren la convocatòria d'aspirants als seus diversos premis i tot seguit també una convocatòria per a les start-ups que hi vulguin participar. Ens ho explica el director del congrés i col·laborador d'aquest programa, l'arquitecte Ignasi Pérez Arnal. També visitem la nova exposició que inaugura el Centre Obert d'Arquitectura, "Picasso, l'urbanisme i la síntesi de les arts". Ho fem en companyia del seu comissari, l'arquitecte Fernando Marzá. Llibres d'arquitectura, amb l'irreverent arquitecte italià Francesco Careri i el número 83 de la revista 2G, dedicat a les cases de Smiljan Radi¿. El nostre poeta de pedra picada és Joan Margarit.
Ens acompanya l'arquitecta Greta Tresserra per explicar-nos els detalls de la segona jornada "Descarbonitzant l'arquitectura", que organitza el COAC. Aquest mes de novembre també se celebra la dotzena Biennal Internacional de Paisatge de Barcelona i nosaltres repassem el programa amb un dels seus organitzadors, l'arquitecte Jordi Bellmunt. Micropobles i la Catalunya que es va buidant, a través de diverses jornades que es van succeint arreu del territori. "Retícules (6 prototips)", exposició de Sílvia Martínez Palou a Santa & Cole. "Demà seguirem aquí i serem més", disseny amb perspectiva de gènere al DHUB. Us comentem el nou llibre que publica Rafael Moneo amb un recull de 60 anys de textos. Poetes de pedra picada avui amb Israel Clarà i un poema inspirat en l'obra i la trajectòria de Mies van der Rohe.
Us parlem de la primera edició del Tomorrow Building World Congress, dins l'Smart City World Congress, que comença dimarts vinent, 7 de novembre, i durant 3 dies, fins al dijous 9, desplega més de 150 esdeveniments, amb més de 600 ponents de més de 800 ciutats d'arreu del món. Els detalls més destacats del Lluèrnia, el festival de la llum i el foc d'Olot, que celebra la dotzena edició durant el cap de setmana del 9 i 10 de novembre. Els alumnes de l'ETSAV ens expliquen el projecte Vibra, en una caserna de la Guàrdia Civil abandonada a Agramunt. El resum del debat sobre el "facility management" al cicle Reinventing the Building. Els llibres premiats als FAD 2023, el nou catàleg sobre una exposició de Barozzi-Veiga i els últims números de les revistes T-18 i A+U. Avui Cristina Àlvarez Roig ens recita un poema de Joan Margarit: "T'agrada el jazz ben lent".
Una nova edició del "Perspectiva" amb Jordi Badia, l'arquitecte principal de l'estudi BAAS, amb qui parlem del seu nou edifici d'oficines al Poblenou, Pallars 180. També anem a la Casa Vicens, de Gaudí, on ens espera la filòsofa i crítica d'art Menene Gras, comissària de l'exposició "Després de la boira, primeres flors" i autora del llibre amb el mateix títol. L'actualitat de l'arquitectura al país amb la nova Xarxa Metropolitana de Patrimoni que presenta AMB, les convocatòries del festival Concéntrico de Logronyo per a la seva edició del 2024, la celebració al COAC dels 150 anys de l'Associació d'Arquitectes, les cites més interessants de l'Any Picasso i la pròxima tertúlia d'arquitectura al Cafè de l'Òpera de Barcelona.
Tots els protagonistes de la nit dels FAD, la seixanta-cinquena edició dels premis d'arquitectura i interiorisme més longeus del món, que s'ha celebrat aquest dijous al paranimf de l'Escola Industrial de Barcelona. Nova exposició d'arquitectura al Disseny Hub: "Els nous realistes". En parlem amb els seus comissaris, els arquitectes Carme Ribes i Joan Roig. Llibres i poemes d'arquitectura, com sempre amb el nostre prescriptor literari, en Marc Longaron, avui fullejant el nou llibre dels arquitectes de PMMT, "Humanización de la arquitectura sanitaria. Una guía de diseño para el bienestar", i un poema de Cristina Àlvarez Roig, "Rialles contra les bombes". Viatgem fins a Donostia per parlar-vos de la Mugak, la biennal d'arquitectura d'Euskadi, que aquest mes d'octubre inaugura la seva quarta edició.
Edició del "Perspectiva" al bell mig d'un mes apoteòsic, sobretot durant la setmana que ve, amb cites tan importants com el 48 hores Open House Barcelona, la cerimònia de proclamació i lliurament dels Premis FAD d'Arquitectura o la Barcelona Design Week. De tots tres esdeveniments us parlem a bastament, com també del TAC! Festival de Arquitectura Urbana que aquesta setmana ha aterrat a Sant Sebastià. En aquest programa no falten mai els poemes i els llibres d'arquitectura: quant als poetes de pedra picada, avui ens espera un poema d'Israel Clarà, "Arkhitéktön", i pel que fa als llibres, Marc Longaron, director de la Cooperativa d'Arquitectes Jordi Capell, ens ha portat "Greetings from the USA - Saludos desde España", de Cristina Arribas i Juan José Lahuerta.
Avui ens aturem a l'antic trencaones del Port Vell de Barcelona, on ja està a punt d'inaugurar-se la rambla del Mar, obra del despatx Scob, i, al final d'aquesta rambla, ja davant de mar mateix, l'edifici Porta Pont, obra coral del despatx Barceló Balanzó amb Josep M. Mayol, Antoni Ramis i Gustau Gili Galfetti. També ens esperen alguns dels participants en la tercera Jornada sobre Tècniques Tradicionals en la Construcció de l'Arquitectura Contemporània, que s'ha celebrat aquest dijous, 5 d'octubre, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Avui tenim feina a explicar-vos tot el suc que estem treient d'aquesta nova temporada del cicle de debats "Reinventing the building" a Cosentino City Barcelona. El primer debat, el dimecres 27 de setembre, dedicat a les noves promocions d'habitatges, i també us parlem de la propera cita, "Facility management. Els nous prescriptors", que serà dimecres vinent, 11 d'octubre, a les 7 de la tarda.
Ens trobem amb Eduard Fernández i Arnau Pasqual, dos dels arquitectes de Self-Office, l'estudi que ha dissenyat la primera biennal d'arquitectura de l'AJAC, els joves arquitectes de Catalunya, que comença dijous, 5 d'octubre. També estem amb Oriol Rosselló, arquitecte del col·lectiu Greta i principal organitzador de la jornada sobre tècniques tradicionals en la construcció de l'arquitectura contemporània, que se celebra també dijous, 5 d'octubre, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. El dia abans, el 4 d'octubre, al Museu del Disseny, s'inaugura "Som aquí, les dones en el disseny des del 1900 fins avui", una producció originària del Vitra Design Museum d'Alemanya que a Barcelona incorpora peces dels fons del Museu del Disseny. Ens ho explica una de les comissàries, Isabel Fernández del Moral. Acabem el programa amb l'arquitecta Marta Llorente, que acaba de publicar un nou llibre, "Entre naturaleza y arquitectura. El remanso del jardín".