La historiadora Eva Serra (1942-2018) és la protagonista del segon episodi sobre les dones de l'Institut d'Estudis Catalans. Serra ha estat un referent per a molts historiadors del país. Agustí Alcoberro, Rosa Lluch, Imma Muxella i Antoni Simón recorden la seva figura.
ESCOLTA-HO ARAMarta Estrada i Miyares (1946) és oceanògrafa i biòloga marina. Deixeble de l'ecòleg Ramon Margalef, Estrada té un gran prestigi internacional en el seu àmbit de coneixement. En la conversa ens parla de l'"herba" dels oceans i de la seva preocupació pel canvi climàtic.
La filòloga Maria Josep Cuenca (1964), professora de la Universitat de València, va ser la coordinadora de la "Gramàtica essencial de la llengua catalana", de l'IEC. També ha estat introductora del cognitivisme aplicat a la lingüística en el món hispànic.
La protagonista d'aquest capítol, Pilar González Duarte (1945), és doctora en ciències químiques i catedràtica jubilada de química inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser la primera presidenta de la Societat Catalana de Química i és membre de l'Institut d'Estudis Catalans des del 2004.
Mariàngela Vilallonga (1952) és catedràtica emèrita de Filologia Llatina de la Universitat de Girona. Dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent i, des del 2021, presideix la Fundació Prudenci Bertrana. És membre de la Secció Filològica de l'IEC des del 2005.
La protagonista d'aquest capítol és especialista en robòtica. Alícia Casals (1955) és catedràtica d'Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya des del 1990. És membre de l'IEC des de l'any 2007 i presideix la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut des del 2018.
La protagonista d'aquest capítol és Josepa Cucó i Giner (1950), antropòloga i doctora en Història. Cucó ha estat catedràtica d'Antropologia Social de la Universitat de València i és membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC des de l'any 2011.
La protagonista d'aquest capítol, Mila Segarra i Neira, és filòloga i membre de l'IEC des del 2005. Segarra va ser professora del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1974 fins que es va jubilar. Actualment, és la directora de l'Oficina d'Estandardització de l'Institut d'Estudis Catalans.
Maria Corominas i Piulats, membre de l'IEC des del 2008. Des de finals dels anys vuitanta, Maria Corominas és professora al Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya. També és vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Catalans.
Teresa Estrach i Panella va néixer a Girona l'any 1950. Doctora en Medicina i especialista en Dermatologia, Estrach és catedràtica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i vicepresidenta de la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans. És membre de l'IEC des del 2014.
Francesca Segura Beltrán va néixer el 29 d'abril del 1958. Catedràtica de Geografia Física a la Universitat de València, Francesca Segura ha impartit docència, des de l'any 1983, a la llicenciatura de Geografia, a la de Ciències Ambientals i al grau de Geografia i Medi Ambient de la Universitat de València. És membre de l'IEC des del 2015.
Mercè Lorente i Casafont és membre de l'IEC des del 2016. Lorente és professora de la Universitat Pompeu Fabra. Dirigeix l'Institut de Lingüística Aplicada i, actualment, és la secretària general de la Secció Filològica. Lorente, juntament amb Josep Martines, encapçala els treballs per a un nou "Diccionari normatiu pancatalà".
Marta Sanz i Solé és catedràtica de Probabilitat i Estadística de la Universitat de Barcelona, on ha estat degana de la Facultat de Matemàtiques. Sanz i Solé és membre de l'IEC des del 2016 i ha contribuït a donar-li una dimensió més internacional.
Anna Bartra-Kaufmann és professora de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en gramàtica i en ensenyament del català. Bartra és membre de l'IEC des del 2017. És la responsable de l'Acadèmia Oberta als Ensenyants, una de les plataformes de difusió de la tasca de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.