S'hi pot posar qualsevol cosa sobre d'una pizza? Segurament tot no, però sí moltes més coses de les que pots imaginar. I és que una base de pizza és com un paper en blanc que permet que qualsevol artista de la cuina deixi la seva empremta barrejant ingredients. Les pizzes que ha fet Marc Ribas als fogons de "Cuines" poden ser un bon punt de partida per inspirar-se. I és que les mans del xef ja han pastat un munt de masses i han fet les pizzes més clàssiques però també les més originals (especialment indicades per a paladars una mica més atrevits). La massa de la pizza Si t'agrada pastar i vols fer tu la massa o fer-la en família, els ingredients que calen són ben simples. 250 g de farina fluixa 150 ml d'aigua mineral (que el Marc aconsella que estigui tèbia perquè ajuda a pastar millor). 10 g de llevat fresc           50 g de massa mare 5 g de sal El procés és tan simple com els ingredients. Cal barrejar en un bol els 250 g de farina, el llevat fresc, un polsim de sal, la massa mare i l'aigua tèbia. Cal anar-ho pastant tot bé i un cop haguem acabat, cal fer una bola, embolicar-la amb paper film o amb un drap (perquè no es faci crosta) i deixar-la a la nevera (si pot ser, unes 48 hores).   Mmmm... I d'on treiem la massa mare? D'entre tots els ingredients, el que és més difícil d'aconseguir segurament és la massa mare. Sempre la pots trobar en un forn que tingui obrador i també pots fer la teva massa mare casolana i donar un toc absolutament únic a la teva pizza. Aquests són els consells del Marc: "Cal agafar una mica d'aigua i una mica de farina i es barreja fent una pasta. A aquesta pasta li podem afegir alguna cosa que l'ajudi a fermentar, com per exemple un tros de poma (si pot ser una Granny Smith millor perquè és àcida i li aportarà una acidesa extra a la massa mare). Un cop feta la barreja, la deixem en un pot de vidre tapat i que fermenti un parell de setmanes a temperatura ambient en un lloc fosc. Tot això anirà generant uns ferments naturals que ajudaran a què, després, digerim millor la proteïna del pa. Un cop feta, la massa mare cal anar-la "alimentant". Fer una massa mare és com si fessis un probiòtic". Per treure pressió, t'hem de dir que li hem demanat al Marc Ribas si és absolutament necessari usar-la per fer la massa de pizza a casa. I tens sort: la resposta és "no". Si vols saber millor la importància de la massa mare, al capítol de "Cuines" del pa de pagès IGP, Marc Ribas visitava un obrador i descobria la fórmula magistral de la massa mare de tot un expert, Manel Turull.   Receptes de pizzes: els bàsics Pizza margarita Pizza Margarita Que sigui la pizza més bàsica no vol dir que no sigui bona. A més a més, la pizza margarita la pots usar com a base per crear pizzes molt més sofisticades afegint tots els ingredients que tinguis per la nevera.   Pizza d'alfàbrega Pizza d'alfàbrega Una pizza amb un gran toc aromàtic, el de l'alfàbrega. Ens la trobarem a la boca barrejada amb la mozzarella però també notarem el perfum en la massa ja que l'aigua que fem servir per fer-la serà l'obtindrem en escaldar aquesta herba aromàtica.   Pizza de bolets Pizza de bolets Una pizza que pots fer en qualsevol època de l'any perquè el Marc ens proposa que usem bolets secs. Per preparar la massa també usarem l'aigua que amb què hem hidratat els bolets. El gust és espectacular.   Pizza de verdures Pizza vegetal   Una pizza feta amb massa mare, perfumada amb curri i amb un saltat de vegetals ben acolorit.   Pizza d'albergínia rostida     Els italians adoren l'albergínia, tot i que no la van inventar ells! Us proposem aquesta pizza vegetal increïble amb molt albergínia rostida i tomàquet. L'albergínia la cuinarem dues vegades, per aconseguir un gust ben concentrat.   Pizza siciliana Pizza siciliana(CCMA) Una altra pizza del sud d'Itàlia, la siciliana. Només us cal tenir formatge i anxoves.   Receptes de pizzes: propostes més originals Pizza de carxofes i romesco   Una bona pizza per fer durant la tardor, hivern i principis de primavera amb un producte de temporada que té fans a milers: la carxofa. En aquest cas, el toc més original és la salsa que proposa el Marc per donar-li el toc especial: el romesco.   Pizza de carxofes i espàrrecs   Pizza de carxofes i espàrrecs blancs Una altra pizza de temporada que uneix la carxofa amb un producte típic més primavera: els espàrrecs. En aquesta recepta en Marc hi posa espàrrecs blancs, però també poden ser bladers.   Pizza de coliflor i wasabi Pizza de coliflor i wasabi Una pizza pot ser un àpat equilibrat si conté tots els ingredients necessaris com aquesta. Una base de pa ben fina, força verdures i hortalisses, una bona salsa de tomàquet casolana, un aliment proteic i una mica de formatge. Sola o amb una amanida pot ser un àpat complet. Pizza Stromboli Pizza Stromboli(CCMA)   Una pizza amb un nom molt cinematogràfic i una forma si més no curiosa. Aquesta pizza enrotllada porta formatge, tomàquets i una mica de cansalada. Pizza de pastrami i burrata Pizza de pastrami i burrata   El nom ja fa venir ganes de menjar-la En aquest cas, Marc Ribas utilitza burrata fresca, que porta molta aigua, i és un dels formatges amb menys contingut en greix. La recepta també explica com podem confitar tomàquet i utilitza pastrami, una carn conservada en salmorra.   Calzone de verdures Calzone de verdures   Sembla una cresta gegant, però no ho és. És la calzone, una pizza tancada que en Marc Ribas farceix de moltes verdures: espinacs, carxofes, tomacons, ceba...   Calzone napolità amb ricotta Calzone napolità amb ricotta   Una pizza enrotllada, pensada per menjar pel carrer o sense necessitat d'estar tothom assegut a taula. És perfecte per a un sopar informal en una casa on hi falta un tros de taula o cadires. Marc Ribas proposa un calzone farcit de ricotta. Pizza amb base de coliflor Pizza amb base de coliflor   Una pizza poc pizza. A "Tot es mou", el pizzer Philip Bonastre ens ensenya a fer una base sense farina, ni llevat, ni aigua ni gluten! És una base de pizza feta amb coliflor i ous. És una fórmula que cada vegada té més adeptes. T'hi atreveixes? A sobre, hi pots posar el que vulguis. Pizza amb mango Pizza amb mango Son unes postres? És un berenar? Potser les dues coses! Una recepta ben dolça i amb un punt d'inspiració xinesa: pizza de mango!