Li diem F5 a un espai d'actualitat diària fet a l'estil del Popap. Busquem els protagonistes i els especialistes que ens puguin posar en context el què està passant. Ens ajuden a entendre la transformació digital que està patint i gaudint la nostra societat.
Horari: cada dia a les 13.35
Avui hem fet l'últim "Popap", amb Mariola Dinarès, amb els membres de l'equip i, sobretot, amb els oients, que ens han explicat què han après amb nosaltres. Hem recordat els moments més destacats i totes les versions que grans grups de casa nostra han adaptat per al "Popap". Gràcies a tothom, us trobarem a faltar!
Durant les 7 temporades del "Popap", diversos grups de l'escena catalana com 31Fam, La Follie, o Lildami han versionat les seves cançons més conegudes per fer de sintonies del programa i avui les hem repassat amb Joan Arenyes. A més, hem tingut l'actuació en directe de Les Montses, el grup que ha fet l'últim gingle.
Joan Vendrell, fotògraf i creador de continguts de fotografia, ens ha fet un taller de fotografia exprés. Ens ha donat 5 consells per fer bones fotos amb el telèfon mòbil. A més, hem reflexionat amb ell sobre la moda de tornar a la fotografia analògica.
Mariola Dinarès conversa amb el cantautor, escriptor i activista polític i cultural Cesk Freixas, un apassionat del programari lliure que ens recomana unes quantes eines. Freixas celebra els 20 anys del seu primer concert amb la sortida del seu disc número 10. Freixas ha construït la seva comunitat de mecenes a la plataforma Aixeta per finançar els seus projectes.
Aquest dimecres, 6 de juliol, s'ha estrenat l'aplicació de Meta Threads als Estats Units, una xarxa social amb què la companyia vol competir amb Twitter. Repassem amb la Sílvia Creus l'impacte d'aquest debut a les xarxes i a internet, i en parlem amb el corresponsal de Catalunya Ràdio als EUA, Francesc Garriga, que ja hi té un compte.
La Marta Cristià ens explica tots els detalls de l'exposició "La ciència de Pixar", que ha visitat amb Valentí Farràs, director del CosmoCaixa. Una exposició que es pot veure al CosmoCaixa fins al 3 de setembre i que explica com en les pel·lícules d'animació fetes per ordinador l'art i la creativitat són inseparables de la ciència i la tecnologia.
Ha estat el tema de conversa del cap de setmana a Twitter. La limitació del nombre de tuits que poden veure els usuaris en funció de si el seu compte està verificat, o sigui que paguen Twitter Blue, o de si utilitzen la plataforma gratuïtament. La Mariola Dinarès ho analitza amb dos experts: Àlex Hinojo, activista, editor de la Viquipèdia i director d'Innovació de l'Institut Ramon Llull, i Albert Cuesta, periodista especialitzat en tecnologia.
Alba Cervera, doctora en computació quàntica, investigadora del Barcelona Supercomputing Center, ens ha fet una classe sobre computació quàntica i ens ha explicat en què consisteix el projecte Quntum Spain, que ells coordina i que aconseguirà el primer ordinador quàntic basat en tecnologia europea.
Han pujat a l'"Ascensor Popap" del mes de juny 4 propostes molt interessants: FlamAid, un dispositiu que permet localitzar els contactes d'emergència en cas de perill; isThisJob4me, una app que prediu les possibilitats d'aconseguir un lloc de treball i et diu com millorar-les; el sistema Mona, que utilitza la IA i el machine learning per analitzar dades de pacients d'UCI; i Gaudire, una empresa de jocs interactius i tecnologia.
Mariola Dinarès entrevista la creadora de continguts Farners Pei Hong, actualment presentadora del podcast en vídeo "Kids" a l'SX3 amb David Its me. Es va donar a conèixer fent vídeos sobre l'adopció, i recentment ha fet viral una versió accelerada del "Coti x coti", de The Tyets.
Al "Popap", Mariola Dinarès entrevista Marc Assens, cofundador de la start-up catalana Happy Scribe, una de les principals start-ups internacionals al camp de la tecnologia de veu a text, que fa servir intel·ligència artificial i algorismes d'aprenentatge automàtic per automatitzar la transcripció, els subtítols i la traducció. Per ensenyar la IA a traduir en català s'han valgut, entre d'altres, del projecte Aina.
És un projecte de l'escola St. Peter's de Barcelona, que és el primer centre català que emetrà i certificarà les notes dels seus alumnes de primer de batxillerat amb tecnologia blockchain, juntament amb el CBCat, el Centre Blockchain de Catalunya. Mariola Dinarès conversa amb Albert d'Anta, director d'operacions del CBCat.
Ja fa temps que el certificat digital permet fer gestions en línia, però per aconseguir-lo s'havia d'anar a una oficina de l'administració. Ara ja es pot tramitar totalment online i us hem donat tots els detalls sobre els usos i el procés amb Marta Cristià i Víctor Roselló, advocat especialitzat en temes digitals.