Dia nit de rodatge final a "Nit i dia". Som testimonis del darrer rodatge de "Nit i dia", que comença de dia i acaba ben entrada la nit... després de mesos intensos de feina. En aquest cas, fem un darrer seguiment dels diferents oficis que hem anat coneixent durant el programa "En sèrie" per veure com treballen coordinadament tots durant una mateixa jornada. Una jornada molt especial, de fet: la darrera. Direcció, producció, fotografia, so, vestuari i maquillatge, i naturalment actors i actrius, sense els quals com és evident res tindria sentit, protagonitzaran doncs les nostres seqüencies. Una sèrie de ficció com "Nit i dia" o com qualsevol altra no seria possible sense una feina en equip. Un equip que ha de funcionar de manera totalment coordinada i entusiasta, com retrata aquest darrer programa d'"En sèrie". També veurem les valoracions finals dels qui han liderat la sèrie i viurem el moment més emotiu de l'equip: la despedida final. Fins a la propera!
Aquest programa és un dels que desvetlla una de les principals sentències del món cinematogràfic: al cine no sempre tot és el que sembla. O més ben dit: gairebé mai. I d'això en són responsables sovint els especialistes i els responsables dels efectes especials. Departaments que molt sovint fan possible el que és impossible. En aquest potent programa fem el seguiment de moments molt espectaculars: el salt al buit d'un especialista i el rodatge de l'atac d'un animal a un actor. En els dos casos, veurem com la feina dels especialistes és fonamental per fer creïbles les escenes. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels especialistes de "Nit i dia".
Una sèrie com "Nit i dia" no s'acaba quan l'ajudant de direcció crida "talleu" en acabar el rodatge. Aquest programa reflecteix la feinada que queda pendent: el muntador i el director comencen aleshores la feina de triar les millors seqüències i els millors plans per fer el muntatge final. Canvis, versions, eliminació de diàlegs... la sala de muntatge és un món on tot pot passar fins que s'arribi a la versió final del capítol. El programa retrata aquest apassionant procés, al qual cal afegir-hi els efectes de postproducció que siguin necessaris i, finalment, l'etalonatge, és a dir, la correcció de color per donar una continuïtat visual a tot el capítol. Aquest programa sens dubte sorprendrà a l'espectador, gens habituat a veure què passa lluny del set de rodatge. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels muntadors de "Nit i dia".
El so és un altre gran desconegut per al públic d'una ficció televisiva. En aquest programa demostrarem que la seva feina és fonamental. I a la vegada gens fàcil. En aquest programa veurem moltes coses que l'espectador no coneix: l'arsenal tecnològic amb què el tècnic de so encara un rodatge, per exemple, o la complexitat d'enregistrar bé el so durant un rodatge en exteriors (en un cotxe, durant una persecució en un bosc...). Però el so va més enllà del rodatge. En aquest sentit, el programa es fixarà en la banda sonora de "Nit i dia" i també en la postproducció final d'àudio, és a dir, el procés per deixar el capítol a punt d'emissió perquè l'espectador senti perfectament diàlegs, músiques i sons. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels responsables del so de "Nit i dia".
Quina imatge tenen els protagonistes d'una sèrie? Tenir clara la resposta a aquesta pregunta abans de començar a rodar és fonamental. I aquesta resposta té tres eixos: el vestuari, el pentinat i el maquillatge que requerirà cada personatge de la sèrie. En aquest sentit, serem testimonis de les proves de vestuari de la protagonista de la sèrie, Clara Segura, per acabar de decidir què vestirà el seu personatge, la Sara, en aquesta segona temporada, o de les proves de pentinat que farà l'actriu Mar Ulldemolins de cara a concretar quin aspecte tindrà la seva Carmen. I també parlarem amb l'actor Pol López per conèixer com s'implica a l'hora de decidir com ha de vestir el seu personatge. Comptarem amb les intervencions de Paquita Céspedes, responsable de perruqueria, d'Emma Ramos, responsable de maquillatge, i d'Ariadna Julià, responsable de vestuari de la sèrie. També descobrirem com es maquilla una actriu per fer creïble que ha estat víctima d'una gran catàstrofe. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos responsables d'aquests departaments de "Nit i dia".
En aquest programa farem un seguiment del que és la direcció de fotografia en una sèrie de ficció com "Nit i dia". Serem testimonis de tot el procés d'il·luminació i del treball de càmera, que són els dos aspectes claus de la direcció de fotografia. De les proves de càmera inicials (per acabar de decidir amb quin material tècnic es faran els rodatges) fins al procés d'il·luminació d'un set (en concret, un bar ubicat al barri de la Verneda) on hores després s'hi rodarà una seqüència, coneixerem de la mà de Bernat Bosch, director de fotografia de "Nit i dia", i d'Aitor Echeverria, director de fotografia de la segona unitat, aquest ofici, un dels grans desconeguts del públic, que potser no sap que la direcció de fotografia és el responsable final del look que té una producció audiovisual. En aquest sentit, serem testimonis de dos moments complicats: un, a la galeria d'art, quan caldrà retocar la il·luminació per evitar problemes de càmera, i l'altre, un rodatge nocturn exterior, un exemple de com una bona il·luminació és indispensable per crear l'atmosfera característica de "Nit i dia". Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort dels dos responsables de fotografia de "Nit i dia".
L'acció d'una ficció televisiva o cinematogràfica passa en un espai físic concret. Un espai que cal condicionar i omplir de vida i dels elements que els actors i les actrius necessitin. El director d'Art, Oriol Puig en el cas de "Nit i dia", és el responsable que l'espectador es cregui que el que està veient en pantalla és real. Al programa, assistirem per exemple al disseny i construcció d'un decorat (en concret, la llibreria del personatge de Muntada, que s'ubica a Mercantic, a Sant Cugat), i també a diferents moments en què el paper dels responsables d'art és molt rellevant: la selecció d'objectes d'atrezzo que fan falta perquè els faci servir el personatge (una visita a l'empresa Artigau, una autèntica visita a una mena de cova d'Alí Babà), la creació i instal·lació dels quadres que representa que són obra del pintor Damià (i que en realitat pinta l'artista Àngel Gonzàlez Llàcer), i l'ambientació d'un espai, que passarà de ser un espai gairebé buit i sense cap atractiu visual (un despatx a la Ciutat de la Justícia) a ser el despatx atapeït de documentació i vida d'una brigada policial. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels responsables d'art de "Nit i dia".
Els diferents membres de l'equip de direcció són fonamentals per garantir l'èxit d'un rodatge. Són el suport fonamental per descarregar de feina el director durant el rodatge perquè aquest, com diu Manuel Huerga, pugui fer una acció tan necessària com és pensar. En aquest programa descobrirem com en són d'imprescindibles abans de rodar (coneixerem com es fa un pla de rodatge, que a vegades els imponderables com les previsions meteorològiques obliguen a canviar d'un dia per l'altre) i també i sobretot durant el rodatge. En aquest sentit, veurem en una extraordinària seqüència com treballa un dels ajudants de direcció, Carles Curt, durant un rodatge complicat a l'interior d'un pàrquing. També coneixerem quina és la feina d'un altre membre d'aquest equip de direcció: l'script, Maria Bellapart en aquest cas, que garanteix el ràcord o continuïtat durant els rodatges i que és una figura indispensable per al director. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels ajudants de direcció de "Nit i dia".
Com diu el director Manuel Huerga en aquest programa, el director és l'home que dirigeix l'orquestra perquè la música soni afinada. En aquest capítol es fa un seguiment de la feina dels tres directors que té la sèrie "Nit i dia": Oriol Paulo, Manuel Huerga i Menna Fité, que dirigeix la segona unitat. Per començar veurem una lliçó magistral de direcció d'actors, al el treball que fa el director Oriol Paulo amb Josep Maria Pou i Ramon Fontserè, en les primeres jornades de preparació dels seus personatges. També amb Paulo assistim a un moment prou rellevant: el rodatge de la primera seqüència d'aquesta temporada. De la seqüència que dirigeix Huerga, en destaca la gestió que fa del temps aquest director per poder complir els objectius previstos. Fité protagonitza un fantàstic moment televisiu: s'adreça tant als actors com a l'steadycam per donar tota mena d'instruccions de cara a rodar un llarg pla seqüència que requerirà una coordinació total de tot els implicats, tant l'equip artístic com el tècnic. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels directors de "Nit i dia".
Els actors i les actrius són la cara d'una sèrie. Sense ells donant vida als personatges no hi ha ficció. En aquest programa es fa un seguiment dels diferents moments que conformen el viatge que fa un actor des que és escollit per interpretar un paper i fins que finalitza la seva feina. Assistirem per exemple a un càsting dels actors més joves de "Nit i dia" de la mà d'Irene Roqué, la directora de càsting. I veurem el primer contacte de la temporada entre el director Oriol Paulo i els actors Clara Segura i Miquel Fernàndez per parlar dels seus personatges i entendre les claus que els han de permetre interpretar-los amb solvència. Descobrirem com preparen els seus respectius papers dos actors (Andrés Herrera, entrenant en un gimnàs perquè ha de donar vida a un boxador, i Peter Vives, rebent els consells d'un pintor per poder pintar una tela transmetent seguretat i versemblança). El programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels actors de "Nit i dia".
On es roda una ficció televisiva? En el cas de "Nit i dia" la resposta és clara: en escenaris naturals. No hi ha platós. Per tant, cal buscar i seleccionar aquests escenaris. Estem parlant de triar el que se'n diu la localització on tindrà lloc l'acció. El primer que farem doncs és acompanyar Jaume Jordana, localitzador professional d'escenaris cinematogràfics, durant un recorregut per conèixer un possible escenari. Les següents seqüències estan dedicades al procés de selecció definitiva d'una localització. En aquest procés hi intervenen tots els responsables de la producció: direcció, producció, fotografia, art,... Així, som testimonis de com una possible localització és descartada per raons estètiques durant una reunió i com cal buscar una alternativa. Un cop seleccionada una de nova, cal fer dues visites a l'espai: la primera per donar-li el vistiplau definitiu (en aquest cas amb el director Oriol Paulo, el director de fotografia, Bernat Bosch, i el cap de localitzacions, Albert Pérez) i l'altra amb tot l'equip tècnic, per planificar i tenir en compte les necessitats del rodatge. Per acabar, acompanyarem tot l'equip a conèixer Mercantic, un espai de Sant Cugat que es convertirà en la llibreria propietat d'un dels protagonistes de la sèrie, i també coneixem una de les localitzacions més impactants que tindrà aquesta segona temporada de "Nit i dia": un antic hospital abandonat de Mataró. Com sempre, el programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels responsables de les localitzacions de "Nit i dia".
Per rodar una sèrie de televisió cal disposar, abans de res, del guió. Sense guió no hi ha ficció televisiva o cinematogràfica possible. Els tres guionistes de "Nit i dia", Lluís Arcarazo, Jordi Galceran i Oriol Paulo, que també n'és un dels directors, expliquen com s'ha gestat la segona temporada d'aquesta sèrie. A l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, el programa visita el forense Carlos Martín, que ha assessorat els continguts de la sèrie, en què els assassinats i les autòpsies sovintegen. Un cop escrita la que sembla la versió definitiva del guió, arriba un altre procés fonamental: la lectura dels guions dels tretze capítols per part dels responsables de l'equip tècnic que rodarà la sèrie. És aquí on sorgeixen problemes de pressupost, logístics i tècnics que, abans que comenci el rodatge, caldrà solventar fent canvis al guió per ajustar-lo a la realitat. El programa s'obre i es tanca amb una recreació impactant: la mort de dos dels guionistes de "Nit i dia". D'aquesta manera tan cinematogràfica es vol fer palès que, sense els guionistes, la ficció no existiria.