Amb la fi del Carnaval, comencen els 40 dies de Quaresma fins al Dijous Sant. És època de menjar bunyols i també bacallà. I és que, segons la tradició cristiana, és una època en què no es menja tanta carn i, per tant, es pot consumir més peix. Com que antigament els sistemes de conservació no eren com els actuals, un dels peixos més fàcils de tenir a mà era el bacallà, perquè durava molt de temps en salaó. Sigui com sigui, vulgueu mantenir la tradició o no, els plats amb bacallà sempre són benvinguts a taula.   El bacallà Del bacallà, se n'aprofita tot i, a més a més, és un peix perfecte perquè depenent de l'època de l'any és peix blau o blanc. Ho descobríem amb Marc Ribas a "Cuines" on també ens explicava particularitats i curiositats d'aquest peix, un dels més apreciats a la cuina.   A l'hora de cuinar-lo, el bacallà admet moltes preparacions. Es pot menjar sol, en truita, en croquetes, acompanyat de llegums, de verdures... Sigui com sigui que t'agradi, a "Cuines" segur que trobaràs el teu plat de bacallà amb el toc especial de Marc Ribas.     Els bunyols  Els bunyols són, sense cap mena de dubte, les postres més conegudes de la cuina de Quaresma. Segons Marc Ribas, el secret perquè quedin perfectes és no parar de remenar i fregir-los en un oli ben calent. Si t'agrada el dolç i en vols preparar-ne a casa, els pots fer de vent, de xocolata, de poma... I també els més típics de l'Empordà, els brunyols!   Bunyols de vent (Marc Ribas) Bunyols de vent (Mireia Carbó) Bunyols de vent (Isma Prados i l'àvia Remei) Bunyols (Jordi Morera) Bunyols de Quaresma (Narcís Rabasseda) Bunyols de Quaresma (Antiga Casa Padreny) Bunyols de poma amb crema (Cuines de casa) Brunyols de l'Empordà (Dolça Catalunya) Bunyols de la padrina Rosa amb xocolata (Gabriel Jové) Bunyols amb xocolata  (Paco Pérez)   Bunyols de bacallà: la combinació perfecta per Quaresma I si t'agraden tant els bunyols com el bacallà i vols combinar-los, no et perdis qualsevol d'aquestes quatre receptes. Bunyols de bacallà (Marc Ribas) Bunyols de bacallà i crema de carabassa (Bernat Harster) Bunyols de bacallà confitat amb allioli d'algues (Maties Fernández) Crispells de bacallà (Raimon Braun)