Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Tombes desprotegides: denuncien una "evident manca de seguretat" al cementiri de Montjuïc

Ho assegura l'advocat que va portar les reclamacions per l'enfonsament de nínxols el 2017, que ja ha parlat amb algunes famílies afectades per les profanacions de prop de 200 sepultures d'aquest estiu

Maria Núria Revetlle, especialista en tribunals a Catalunya Ràdio

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crònica judicial

@marianuria2011

16/08/2023 - 19.02 Actualitzat 16/08/2023 - 19.15

Tombes desprotegides: denuncien una "evident manca de seguretat" al cementiri de Montjuïc
Un home arregla un nínxol al cementiri de Montjuïc de Barcelona (ACN/Aina Martí)

El cementiri de Montjuïc a Barcelona, el més gran de Catalunya amb 175.000 sepultures, té un problema evident de seguretat. Així ho assegura a Catalunya Ràdio Pablo de Palacio Lassaletta, l'advocat que va portar les reclamacions per l'esfondrament de nínxols al mateix cementiri el 2017, arran de les profanacions de prop de dues-centes tombes d'aquest estiu que els Mossos estan investigant ara.

Davant d'aquest incident, algunes famílies s'han posat en contacte amb el despatx d'advocats Palacio Lassaletta per fer, de moment, una consulta i poder començar a negociar amb l'Ajuntament de Barcelona, si escau, indemnitzacions pel saqueig: 

"El que hi ha, una altra vegada, és una evident manca de seguretat i --per tant-- esperem que l'ajuntament i, en aquest cas, Cementiris de Barcelona, torni a agafar una via amistosa. Al principi de l'esfondrament dels nínxols l'any 2017, cementiris va ser molt reticent a fer cap indemnització i, després d'una sèrie de negociacions, vam arribar a un punt de partida en el qual vam poder arreglar-ho de forma amistosa."

Un milió d'euros en indemnitzacions

El 2017, un bloc de més d'un centenar de nínxols del cementiri de Montjuïc es va ensorrar parcialment, fent que algunes restes òssies quedessin al descobert i es barregessin. Un incident que, fins ara, ha fet que Cementiris de Barcelona hagi hagut de pagar un milió d'euros als perjudicats en concepte d'indemnitzacions (una mitjana d'entre uns 10.000 i 15.000 euros per afectat, que no per família) a banda de les despeses de reparació dels nínxols. Ara, Pablo de Palacio Lassaletta espera també poder arribar a un acord: 

"Ha canviat el govern municipal, per tant haurem de saber quina és la voluntat de cementiris i de l'ajuntament, però la forma seria exactament la mateixa: requerir de forma prèvia i amistosa a l'ajuntament i, en última instància, si no hi hagués cap possibilitat, anar a la via judicial." 

Una família visita un difunt al cementiri de Montjuïc per Tots Sants, 1 de novembre del 2019 (Horitzontal)
Una família visita un difunt al cementiri de Montjuïc de Barcelona (Horitzontal)

De la cinquantena de famílies afectades per l'esfondrament del 2017 encara n'hi ha cinc pendents de cobrar (perquè els seus casos tenen circumstàncies afegides), però l'advocat preveu que les indemnitzacions arribaran abans d'acabar l'any. Segons explica, "les negociacions estan bastant avançades".