La crisi dels opiacis als Estats Units
12/10/2021 - 10.30 Actualitzat 19/10/2021 - 15.50
Són medicaments que es venen legalment a les farmàcies i que tenen la mateixa composició que l'heroïna, de vegades amb una concentració d'opi superior. El seu ús ha provocat una veritable crisi als Estats Units i és responsable de la mort de més de 70.000 nord-americans cada any, de totes les classes socials. Advocats i fiscals lluiten per posar fi a la impunitat de Big Pharma, els grans laboratoris. I les farmacèutiques i distribuïdores de medicaments treballen per aturar els milers de demandes oferint acords milionaris.
Com ha passat?
Midwest City, Oklahoma. Una metgessa de família és encausada per homicidi per sobreprescripció d'opioides. L'acusen de cinc morts. "La metgessa el farcia de pastilles sense parar. Li proporcionava més droga que un camell del carrer. I tot això, en nom de la medicina", diu l'advocat de les víctimes. La defensa de la metgessa, en canvi, creu que és un cap de turc.
Tradicionalment, els analgèsics forts basats en l'opi només es donaven a pacients terminals de càncer. Però a partir de mitjans dels anys noranta, es van comercialitzar de manera agressiva per a tota mena de dolors. Els laboratoris asseguraven que aquestes drogues altament addictives eren completament segures. El dolor, convertit en un negoci.
"Al principi en tens prou amb una pastilla, després n'has de prendre, dues, tres... era un cercle viciós. Jo no podia anar a treballar si no em prenia les pastilles"- Elisa.
Quan es van fer evidents els perills d'aquestes pastilles i els reguladors van començar a actuar, ja era massa tard. Molts addictes a aquests medicaments, ara sense poder accedir a unes substàncies de les quals eren absolutament dependents i amb una manca crònica de recursos per tractar l'addicció, van recórrer a drogues com l'heroïna.
En aquest reportatge, seguim els protagonistes que volen revertir aquesta tendència devastadora: els addictes que lluiten per sortir-se'n, els advocats i els fiscals que intenten trobar-ne els responsables i els especialistes que posen l'accent en la prevenció.
"Hem arribat a aquest punt perquè els Estats Units és el país més medicat del món. Som un país fast-food, de solucions ràpides. No et trobes bé? Té, una pastilla. T'has donat un cop? Té, una pastilla" - Jake Hill, director del Centre de Tractament d'Addiccions.
"Mort amb recepta" està dirigit per Sophie Przychodny.