Ja hem inaugurat la temporada de refredats i els mocs: la febre o la tos tornen a acompanyar-nos en el dia a dia. És moment de parar atenció al sistema immunitari, per això la nutricionista Júlia Farré explica què podem fer per ajudar les defenses a través de l'alimentació.     Hi ha alguns aliments que ens puguin protegir dels virus?  En primer lloc, Júlia Farré avisa que no hi ha res que ens protegeixi contra els virus. Quan parlem d'un bon sistema immunitari no parlem del fet de no posar-nos malalts.  "Quina és la diferència entre tenir unes bones defenses i no tenir-les? Doncs que la malaltia, en lloc de durar-te dues setmanes, et dura quatre dies, o en comptes de deixar-te tirat al llit fet pols, et trobes una mica malament, però vas tirant." Júlia Farré, nutricionista    Menjar un aliment o un altre no fa que passis a estar més fort de cop. El sistema immunitari no funciona així. Una alimentació que el reforci ha de ser present tot l'any, és a dir, ha de ser un hàbit. La primera gran barrera de defensa contra les infeccions és la barrera intestinal. Hem d'intentar tenir un intestí sa i, per aconseguir-ho, hem de fer una dieta rica en fibra i tenir un bon trànsit intestinal. Per aquesta raó hem d'estar alerta de si fem deposicions estranyes.     Espècies amb poder bactericida  Hi ha herbes aromàtiques que utilitzem com a espècies i que tenen poder bactericida   Hi ha herbes aromàtiques, espècies, que tenen poder bactericida i que són molt bones per potenciar les defenses. Les més recomanades són: el clau, el julivert, la cúrcuma, la canyella, el gingebre, el comí, la farigola i l'alfàbrega. Júlia Farré recomana comprar-les seques i en pols, ja que d'aquesta manera concentren les seves propietats. Com que s'acostumen a fer servir en petites quantitats, perquè realment funcionin i ens ajudin s'han d'utilitzar de manera continuada. Una bona manera de fer-ho és barrejant-ne unes quantes en una mateixa preparació.   Aliments frescos que ajuden el sistema immunitari  L'api és considerat el rei dels brous   A l'hora de triar els aliments frescos, la nutricionista Júlia Farré aposta per la dieta mediterrània. Recomana aliments com les bledes vermelles, les que tenen el tronc vermell, ja que el seu pigment roig té un gran poder antioxidant que ens pot anar molt bé. També podem trobar aquest pigment a la col llombarda i, sobretot, a la remolatxa, una hortalissa que podem menjar crua a l'amanida o fer-la, per exemple, a daus al forn per utilitzar-la de guarnició.   "Els aliments de temporada sempre porten aquell nutrient que la persona necessita en aquell moment de l'any." Júlia Farré, nutricionista    L'api també seria una de les verdures més recomanades, considerada el rei dels brous, un plat que no pot faltar a cap casa quan ve el fred. Es pot posar en les cremes de verdures i, fins i tot, quan fem llenties i cigrons.   La coliflor seria un bon representant de les verdures crucíferes, on també hi ha el bròquil, el bròcoli, les cols de Brussel·les o la col kale. Els llegums són molt rics en fibra i ens ajuden tant a nivell intestinal com pels micronutrients de vitamines minerals que tenen. Tenim els cigrons, les llenties i els pèsols, i els podem posar en una gran quantitat de plats.  El salmó i les nous ens aporten greixos beneficiosos que són rics en omega-3   La nutricionista Júlia Farré també destaca la importància de les proteïnes i els greixos saludables que ens poden aportar aliments com el salmó i les nous, que són rics en omega-3. I finalment, apunta dues grans propietats dels ous: tenen proteïna d'alt valor biològic i els greixos del rovell també poden ser beneficiosos.    Potser ja has fet tard per enfortir les defenses per afrontar el primer refredat de la temporada, però encara ets a temps d'adquirir l'hàbit d'una dieta que faci més resistent el teu sistema immunitari.