Temporada de bolets
02/10/2024 - 08.00 Actualitzat 29/10/2024 - 07.56
Ceps, rovellons, rossinyols, xampinyons... Tant si ets boletaire com si prefereixes omplir el cistell al mercat, aquestes receptes t'ajudaran a gaudir els bolets encara més. I és que els pots posar dins una cresta, sobre una pizza, barrejar-los en una sopa o fer-ne un carpaccio. Aquesta selecció de propostes et donarà idees per cuinar els bolets més enllà del típic fricandó, el risotto o la truita de xampinyons.
Si et vols posar a la butxaca els convidats, pots començar amb la pizza de bolets, per exemple. No és gens complicada de fer. Només s'ha de tenir una mica de previsió a l'hora de preparar la massa i imaginació a l'hora de cobrir-la.
Si busques un plat més refinat però igual de senzill, les crestes de formatge i ceps són una aposta segura, amb pocs ingredients, però que combinen a la perfecció. Aquesta recepta també és ideal per a un aperitiu. Una altra opció són els dumplings de ceba i bolets, uns farcellets inspirats en la cuina oriental que aporten un toc exòtic a la taula, o la quiche de xampinyons i albergínia, ideal per compartir.
També pots agafar el rol del qui porta les postres. I què pots fer amb bolets? Prova de fer aquest flam. Veuràs que és més fàcil del que creus.
Per a un toc més sofisticat, el carpaccio de ceps i bolets en conserva és una elecció excel·lent. En aquest cas, però, hi hauràs de dedicar una mica més de temps.
Una altra opció, que també pot servir com a entrant, és el pastís de carbassó amb salsa de bolets. I dues receptes més: els porros amb salsa de bolets els pots fer a la barbacoa i el remenat de bolets. Aquest últim el pots presentar sobre una torrada.
I per arrodonir l'aperitiu, res millor que un paté de bolets suau i saborós, fet amb bolets sofregits i ceba, perfecte per untar sobre torrades.
Les sopes són una manera fantàstica de gaudir dels bolets, i aquí t'hem preparat unes opcions irresistibles per a aquesta tardor. Comencem amb la crema de patates i bolets. Quins bolets hi pots posar perquè quedi deliciosa? La gírgola de castanyer, el portobel·lo i el xiitake.
Després tenim la sopa de fredolics, un clàssic de casa nostra que es complementa amb ous, all, ceba i porro.
La sopa de camagrocs és una altra estrella del nostre repertori: petita i versàtil, perfecta per afrontar una nit freda. I igual de bona és la crema de xampinyons, que el Marc Ribas prepara amb un toc especial, decorada amb fulles verdes de ceba tendra.
Rostir un pollastre sempre aporta un toc festiu a qualsevol àpat, però si hi afegim trompetes de la mort i rossinyols, aconseguim una combinació que eleva el plat a un altre nivell. Els peus de porc amb bolets també són una opció excel·lent i, a més, són rics en col·lagen i baixos en greixos.
Dins dels clàssics de la cuina catalana, el fricandó és una de les receptes més conegudes. Es pot preparar tant amb bolets tendres com secs i n'existeix una versió deliciosa amb xai i rossinyols que val la pena provar.
En aquest apartat no hi pot faltar el garró de porc amb bolets, una part del porc que de vegades passa desapercebuda, però que serveix per fer una recepta espectacular.
Els bolets aporten un toc especial als plats de peix i un exemple exquisit és el llobarro farcit que ens presenta Gessamí Caramés. En aquesta recepta, s'uneixen els sabors del mar amb una deliciosa barreja de bolets.