Oda a una hortalissa costumista
Cristina Alemany Iglesias
08/08/2022 - 09.32 Actualitzat 08/08/2022 - 10.58
No l'he trobat. El llibre monogràfic de receptes amb carbassó que la meva amiga Sílvia em va regalar quan em vaig independitzar no està al prestatge de llibres de cuina. Tenia 23 anys i era la meva verdura preferida. I el regal del receptari va ser una broma interna, esclar. A qui coi li agrada tant el carbassó? Qui gosaria dir que és millor que l'albergínia, la coliflor o la mongeta tendra?
Això sí, segur que estem d'acord que és una hortalissa versàtil, que pot adoptar diferents formes al plat: en podem obtenir des d'una truita fins a una crema o una samfaina. Com que els usos més bàsics del carbassó possiblement ja els tens per mà, hem buscat receptes no dogmàtiques perquè tornis a mirar aquesta verdura amb ulls de descoberta i satisfacció! Abans, però, repassem amb la nutricionista Pilar Senpau els beneficis d'aquest vegetal per a la salut.
-És una de les hortalisses menys calòriques del mercat, però té més vitamines i minerals, cosa que la fa adequadíssima en les dietes per perdre pes.
-El seu poc contingut en sodi i molt alt en potassi farà que ens ajudi a eliminar líquids, cosa especialment important per a les persones amb fibromiàlgia o bé que segueixen un tractament amb antiinflamatoris.
-També porta molta vitamina C, especialment important per al sistema immunològic i per a la pell.
Amb la col·laboració de la dietista i nutricionista "plant-based" Carla Zaplana, Marc Ribas cuina aquesta aquesta recepta totalment vegetariana, apta per a persones que no poden prendre ni làctics, ni gluten, ni ous.
2. Macarrons amb flors de carbassó
Les flors dels carbassons també són comestibles. Fem aquests macarrons aprofitant que un altre dia vam fer flors de carbassó en conserva. Ben fàcil!
3. Pastís de carbassó amb salsa de bolets
Carbassons, bolets i formatge per aconseguir un pastís de primer plat: pastís de carbassó amb salsa de bolets.
4. Truita de carbassó i romaní
El romaní és una herba aromàtica que conté un oli essencial amb una acció estimulant del sistema circulatori. Serà l'ingredient que donarà un toc especial a aquesta truita de carbassó.
Cuinar a la llauna és una tècnica ben nostrada. Si això ho combinem amb productes de temporada, tenim cuina de territori. En Marc Ribas prepara uns carbassons a la llauna.
6. Làmines de carbassó amb tomàquet, alvocat i tamarinde
Una recepta sense cocció en què Ada Parellada, al programa "Benvinguts a l'hort", barreja cultures de tot el món.
Cada casa té la seva recepta casolana de crema de carbassó. Amb aquesta versió hi donarem un toc picant i exòtic gràcies al bitxo, al gingebre i als xiitakes.
Aquest és el consell de Marc Ribas perquè escollim un bon carbassó: