Idees per aprofitar les hortalisses de temporada
Anna Garcia Lozano
17/02/2022 - 13.30 Actualitzat 17/02/2022 - 13.46
La col és una verdura d'hivern procedent dels països del nord d'Europa i n'hi ha de diverses menes. Quan sentim a parlar de la col, a la majoria ens ve al cap aquella varietat ben rodona que va protegir el Patufet de la pluja. És la que es coneix com a col llisa, però de cols se'n cultiven de moltes menes: la de paperina, la kale o col verda, els espigalls o brotons, la col xinesa, la col llombarda, les cols de Brussel·les..., a banda de les cols ja florides, com el broquil o la coliflor.
El pagès i paradista de la Boqueria Pere Miquel Ferrer i la Tana Collados ens van ajudar a descobrir les diferents varietats de cols que podem comprar i quina és millor per a cada plat al plató d'"Espai Terra".
Sigui quin sigui el format, totes aquestes hortalisses, procedents de la varietat silvestre de Brassica oleracea, tenen un hàndicap a superar: la fortor que desprenen a l'hora de cuinar-les. Hi ha qui aconsella posar-hi una mica de vinagre, unes gotes de llimona o una mica de llet per mitigar-ne l'olor. Ho pots provar, però l'experiència ens diu que aquests trucs no són gaire efectius i que la millor manera de superar aquest prejudici aromàtic és tenir clar que la col és una de les hortalisses amb més propietats nutricionals i amb moltes bondats per a l'organisme.
I és que les hortalisses de la família de les crucíferes són especialment importants en la prevenció del càncer. També aporten potassi, un mineral que ajuda a evitar la retenció de líquids, i calci. A més a més, són hortalisses que ajuden a purificar l'organisme i també a perdre pes, perquè són laxants i aporten molta fibra. Al programa "Divendres", la doctora Folch repassava les propietats de cada tipus de col i en descobríem una varietat més, la col verda manresana.
L'única prevenció que cal tenir amb la col és que provoca força gasos, però això també té solució. Al capítol de "Benviguts a l'hort" dedicat monogràficament a les cols, la doctora i nutricionista Pilar Senpau recomana prendre una infusió d'anís estrellat o fonoll en acabar de menjar un plat amb col per ajudar a fer la digestió.
Si aconseguim conviure amb la seva olor i trobem una solució per mitigar el problema dels gasos intestinals, les cols serveixen per fer moltes receptes i molt variades. La podem bullir, saltar, posar al forn, farcir o tallar com un espagueti, hi podem embolicar carn o peix... Aquestes són algunes de les millors receptes amb col de "Cuines".
Una recepta de Marc Ribas amb la col cuinada al forn i acompanyada d'una semiglaça de verdures i cacauets.
Els rotllets de primavera són un menjar tradicional autèntic de la noblesa xinesa i la col n'és l'ingredient principal. Marc Ribas els fa amb carn de porc.
Una opció també en format enrotllat, però força diferent. La piadina és una mena de pa pla típic d'Itàlia i Marc Ribas la farceix de col i formatge.
I també en forma de rotllet, però amb la col a fora, és aquesta recepta que ens proposava el Marc. A dins, botifarra i castanyes. I, si no sou gaire de carn, anys enrere també havia cuinat una versió de farcellets de col només amb castanyes i cebes. I, si sou més de peix, el cuiner Txema Martínez ens propoposava la variant dels farcellets de col, cigronets i bacallà.
La bomba, un clàssic de les tapes, reinventada per Marc Ribas en una recepta que combina patata i col i un toc final amb una maionesa molt especial. La cuinera Mariona Cuadrada ens proposava una recepta semblant que combinava la col amb els fesols del ganxet per fer-ne unes mandonguilles vegetals.
6. Trinxat de col i patata amb orella
Una recepta clàssica per cuinar la col: el trinxat. En aquesta versió de Marc Ribas s'acompanya d'orella de porc, però també ha fet trinxat amb arengada i trinxat amb bròcoli i anxoves.
Sí, la coliflor també lliga bé amb l'arròs. Marc Ribas la utilitza com a element principal en aquesta paella de verdures.
Una recepta amb un aire oriental que combina quatre tipus de cols: verda, de paperina, llombarda i brotonera.
Si t'agraden els envinagrats, la col també és una bona hortalissa per menjar-la en aquest format. Marc Ribas ens ensenya a conservar-la amb olives.
Amb mitja col, pastanagues, carbassó, moniato, api i bledes podeu fer uns espaguetis vegetals. Un plat ple de nutrients, agradable a la vista i al paladar.
11. Hamburguesa de trinxat hindú
Les patetes, la col i els espinacs són la base d'aquesta hamburguesa, que es complementa amb unes quantes espècies. La recepta de Marc Ribas ens transporta a l'Índia.
I la col, també en format amanida. Un plat molt fàcil de fer, refrescant, cruixent, gustós i ben acolorit. Marc Ribas proposa aquesta amanida de col combinant la verda i la llombarda.
Els espigalls són les fulles que surten de la col brotonera i no sempre se'n troben. Quan n'hi ha els podem aprofitar per fer aquesta recepta de carn d'olla que Marc Ribas ens proposa.
Els espigalls també es poden estofar per acompanyar, per exemple, carn. Aquesta recepta fa servir coll del xai, una peça gustosa i econòmica.
I també amb peix. En aquesta recepta, Marc Ribas fa servir els espigalls per acompanyar unes galtes de bacallà.
16. Púding d'espigalls i crema de carabassa
I, finalment, un plat original que combina els espigalls amb la carbassa. És un púding salat del cuiner Valentí Montgay.