"Doctor, pateixo salmonitis!". A pràcticament totes les cases es podria dir aquesta frase. "Salmonitis" no és, per descomptat, cap malaltia. És el terme amb què es refereixen a la Fundació Alícia a una tendència de consum preocupant: el consum de salmó acapara la cuina domèstica. El 2012 només un 7% dels consumidors el preferien, i el 2019 ja eren el 29% els que triaven salmó per menjar-se'l a casa. Bona part de l'èxit és gràcies a la gran campanya de màrqueting que s'ha fet des de Noruega, en què s'ha promogut i posicionat el salmó com a producte de país. Toni Massanés és contundent al respecte: "Ens han fet creure que el salmó és dieta mediterrània, i que és el peix més saludable. Curiosament, en mengem de fa quatre dies però la gent té la percepció que en menja des de fa molt!" Per combatre la "salmonitis", Marc Puig-Pey, cuiner de la Fundació Alícia, ens proposa cuinar amb bròtola, canana i gamba blanca, espècies de peix menys conegudes, de proximitat i a preus accessibles. Bròtola al microones amb patates i ceba Ingredients: Bròtola Patata Ceba Pebrot verd Tomata Vi blanc Oli, sal, pebre, orenga Olives negres trinxades Oli d'alfàbrega Julivert trinxat Bròtola amb verdures La bròtola és un peix blanc amb els ulls i la panxa sortits. Es coneix com l'alternativa sostenible al lluç. La seva carn és delicada, és d'una gran digestibilitat i té un gust suau i agradós. Farem una bròtola com si féssim un peix al forn, amb una base de patata, ceba, tomàquet i tots els ingredients, però ho courem al microones, per agilitzar el temps d'elaboració i poder-ho fer a casa quan no tenim gaire temps. Agafem un plat fondo i posem unes patates tallades a rodelles al fons. Hi afegim unes rodelles de tomàquet i una mica de ceba tallada fineta i una mica de pebrot, però també hi podem posar les verdures que més ens agradin o que tinguem a casa en aquell moment: mongeta tendra, bròquil... I ja tenim al plat la base de verdura que posaríem en una safata al forn. Hi posem una mica d'aigua, de vi blanc o de fumet perquè hi hagi una mica d'humitat que ens permeti coure la verdura al plat. Hi afegim una punta de sal, ho tapem amb un altre plat i ho deixem preparat per posar-ho al microones. Netegem, traiem espines, filetegem i tallem en dos o tres trossos cada llom del peix, i li posem una mica de sal i oli com si l'anéssim a fer a la planxa o al forn. Els temps de cocció al microones són molt curtets. Tres o quatre minuts per a les verdures. Després hi afegim el peix i ho posem el temps que toqui. Com que estem parlant d'uns filets bastant finets, amb trenta o quaranta segons n'hi haurà prou. Tot depèn de la mida dels filets i de la potència del microones. En menys de cinc minuts tindrem un plat molt equilibrat i li donarem un toc mediterrani posant-hi unes olivetes, orenga i una mica d'oli amb alfàbrega. I també hi podem afegir una mica d'ametlla crua o torrada triturada per acabar-ho de condimentar. Clotxa de canana Ingredients: Canana Pa de clotxa Sofregit Taronja Tomàquet Picant Maonesa de nyora Porradell trinxat Clotxa de canana La canana és un cefalòpode molt semblant al calamar, però molt més econòmic. És, però, més dur, i per això va començar a perdre valor. La solució és senzilla: fer coccions llargues o utilitzar una olla a pressió. Traiem l'olla exprés dels armaris, serà una bona aliada per a la canana! Netegem i tallem la canana. La posem a l'olla amb un dit d'aigua, ceba i julivert, però també podeu fer servir brou. Fem 8-10 minuts de cocció. Quan la tingueu cuita, podeu aprofitar el líquid afegint-hi una picada d'ametlles, xocolata, julivert, vi o el que vulgueu, per fer un guisadet. Trenquem la canana amb una forquilla. La desfilem com si fos un "pulled pork", aquests desfilats de porc i de vedella anglosaxons tan famosos. La canana desfilada la barregem amb un sofregit de ceba, porro, pebrot verd, pebrot vermell... Podem posar-hi bolets, el que més ens agradi. Podem afegir a la barreja una mica del suc que tenim fet a l'olla exprés. Ho barregem tot perquè se sofregeixi una miqueta i ho mullem amb una mica de taronja espremuda com si fos una llimona. La mescla la posem a dins d'un entrepanet rodó, tipus clotxa o llonguet. Podem torrar el pa una mica. Li traiem la molla. Posem una rodanxa de tomàquet cru dins del pa, la canana, una mica de maonesa de nyora (que farem mesclant la maonesa amb polpa de nyora) i afegim porradell picat per sobre. Escabetx de gamba blanca i llegums Ingredients: Gamba blanca Taronja Mongeta blanca cuita Cerfull, porradell Miso de llegum Ceba tendra cruixent Escabetx de gamba blanca La gamba blanca és gustosa i una alternativa fantàstica a la gamba vermella. El preu juga a favor seu i també la seva versatilitat. Es pot fer a la planxa o fregideta, però nosaltres farem una elaboració per a quan en compres una certa quantitat i la vols conservar: un escabetx. En una cassola posem unes verduretes (pastanaga, ceba), romaní, farigola, oli, una mica de vinagre i una mica de pell de taronja. Ho coem. Hi afegim les gambetes pelades i gairebé ni les posarem al foc. Amb un minutet de foc n'hi ha prou, amb la calor residual ja se'ns couran. Traiem les gambes confitades de l'olla per posar-les al plat. Els caps i les pells els sofregim amb força oli, ho colem i tenim un oli de gamba molt bo, que dona molta potència de sabor als plats. A la base del plat hi posem un carpaccio de mongetes. Comprem mongetes blanques cuites tipus del ganxet, les posem en una bossa i les aixafem per fer-ne un carpaccio. Les congelem. Traiem el disc de mongeta una mica abans de muntar el plat, el posem al fons i el deixem descongelar. Tindrem una capa molt fineta d'aquest llegum cuit, que serà la base per a les gambetes confitades. Posem una punteta de sal i pebre sobre les mongetes. A sobre, les gambetes blanques escabetxades. Posem en un bol una mica de les verduretes confitades de l'escabetx i les repartim. Hi posem una mica del porradell picat per sobre. I si li volem donar un toc diferent, també hi podem afegir una mica de miso, que és un potenciador de sabor molt potent. Amb tres puntets ja fem. Bon profit! I no us n'oblideu: quan us apropeu a la peixateria, mireu amb bons ulls tots els peixos que hi ha!