Idees per aprofitar les hortalisses de temporada
Anna Garcia Lozano
02/04/2024 - 07.50 Actualitzat 12/02/2025 - 13.09
Què tenen d'especial el calçots? Per què agraden tant? Doncs sobretot per la seva tendresa i el gust suau i dolç que s'aconsegueix per la manera com es cultiva, un procés que comporta diferents passos. Primer s'ha d'aconseguir la ceba blanca tardana de Lleida, que n'és l'origen. Aquesta ceba es planta i ha de grillar. Un cop surten els grills, cal anar cobrint-los amb terra per anar-los calçant i que els brots pugin buscant la llum, allargant-se, sempre amb una carn blanca i tendra. D'aquesta tècnica de cultiu prové el seu nom: "calçot".
A Catalunya es cultiven calçots a moltes zones, però només el calçot de Valls té reconeguda la indicació geogràfica protegida. Per poder portar aquesta etiqueta, els calçots s'han de produir a qualsevol d'aquestes quatre comarques: l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès o el Baix Penedès. I és que el clima i el terreny influeixen molt en el fet que siguin tan dolços, ja que la terra d'aquestes zones té una part de calç important. A més a més del terreny, la normativa estableix que el calçot de Valls ha de tenir entre 15 i 25 centímetres de llargada de cama blanca, mesurat a 5 cm de l'arrel, i un diàmetre d'entre 1,7 i 2,5 cm.
Pel que fa a les seves propietats, en destaca el fet que els calçots tenen molt poques calories. Com explicava la doctora Montse Folch al programa "Divendres", una ració de calçots (d'entre 10 i 15 unitats) pot tenir unes 85 calories (sense la salsa, és clar!). A més a més, els calçots també poden ajudar les persones que tenen problemes circulatoris i tenen propietats bactericides i antivirals, com la ceba o l'all. Els calçots també són rics en fibra, vitamines i minerals.
Tot i que els calçots s'associen a les calçotades, aquesta hortalissa es pot menjar de moltes maneres. A la brasa, al forn, arrebossats, amb arròs, en crema
No cal sempre anar al camp a fer foc per menjar calçots. Evidentment no és el mateix fer-los als fogons de la cuina, però aquesta recepta de Marc Ribas ens pot portar la calçotada a casa i gairebé sense embrutar-nos les mans. Una recepta amb salsa de romesco inclòs!
Si t'agraden tant els calçots que fins i tot els posaries dins els entrepans, aquesta és la teva recepta. Els pots coure a la barbacoa o aprofitar-ne uns de ja cuits.
I per què no? Els calçots també es poden menjar escabetxats. Marc Ribas ens proposa aquest escabetx que acaba amb unes ametlles i unes fulles de menta.
L'escalivada és boníssima i, el millor de tot, no només es pot fer amb verdures d'estiu. Marc Ribas ens en proposa una amb carbassa, carxofes i més tresors de l'hivern, com els calçots.
Una mussaca del Marc amb base de patates que combina diferents verdures com els tomàquets, la pastanaga, la xirivia i, també, el calçot.
Un plat complet i equilibrat. Una amanida verda en seria el complement ideal.
Una recepta original de la xef Ada Parellada que hem recuperat del programa "Benvinguts a l'hort" dedicat als calçots i les cebes.
Un plat d'aprofitament per a l'endemà d'haver cuinat calçots. Una amanida que el cuiner Mirko Carturan ha proposat al "Tot es mou" i que s'acaba amb una sorpresa: una mica de xocolata negra amarga ratllada per sobre.
Un altre clàssic de l'aprofitament són les croquetes. Les podem farcir de moltes coses, també de calçots.
El calçot caramel·litzat és un dels ingredients d'aquest gustós arròs melós amb carxofes que Marc Ribas ha fet al "Cuines".
11. Arròs amb calçots i escórpora
Un altre arròs ben diferent és el que ens proposava el cuiner Isma Prados al programa "La cuina de l'Isma". Un arròs amb l'escórpora, que s'acompanya de calçots.
Els sabor dolç del calçot fa de contrapunt al bacallà i dona un toc molt especial a aquesta truita cremosa.
13. Crema de calçots
Una bona manera de menjar els calçots també és en format de crema. Podeu optar per aquesta recepta o per una royale, que també ens proposa Marc Ribas.
Una recepta d'en Ramon Florensa, un pagès de Rubió, de fa uns anys a "Cuines". Acompanyava la carn amb calçots en tres textures diferents: en format caramel·litzat, en format de puré i en format deshidratat.
Toni Bru, del restaurant El celler de l'Àspic, de Falset, proposava fer servir els calçots per acompanyar també uns calamars saltats.
En aquesta recepta del xef Matias Martínez (del restaurant Goyescas, de Barcelona) els calamarsets es combinen amb calçots per fer aquest arròs caldós.
17. Trinxat de botifarra i calçots arrebossats
I, finalment, uns calçots arrebossats per acompanyar un plat de trinxat de col amb botifarra blanca i negra. La recepta ens la proposava fa uns quants anys al progrmaa "Cuines" en Manel Martí, del Restaurant del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona.