El matí de Catalunya Ràdio
Cuinera
@MAlbercocs05/07/2023 - 08.34 Actualitzat 05/07/2023 - 14.28
Receptes per fer les glòries clàssiques de les postres gelades de la nostra infància: la Comtessa, la llimona gelada, el pastís amb whisky i el Frigopie.
Fer-la a casa no és complicat! De totes les postres d'aquest article, és de les més senzilles.
Fon la xocolata al microones, a temperatura suau, que no se't cremi. Estén una làmina de paper de forn a la taula de la cuina i, amb una cullera i l'ajuda d'una espàtula o un pinzell de silicona pinta franges amples de xocolata, no gaire gruixudes, i reserva-les a la nevera perquè se solidifiquin.
Agafa un parell de bols i en un hi muntes les clares a punt de neu amb la meitat del sucre, i en l'altre, la nata, amb el sucre restant. En acabat les ajuntes, barrejant suaument amb una espàtula.
Busca un motlle rectangular i fondo en algun calaix, de metall o de silicona, preferentment, folra'l amb una làmina de film transparent i omple'l intercalant capes del que serà el gelat de nata, l'escuma blanca, i de làmines cruixents de xocolata.
En acabat, tapa-ho amb film transparent i posa-ho al congelador un mínim de quatre horetes. Quan sigui ferma i gelada la podràs desemmotllar i donar l'estiu per inaugurat.
Per fer-ne quatre només et caldran els següents ingredients:
Renta les llimones i treu-los el barret tallant-los el cul amb un ganivet. Els culs, guarda'ls. Treu la polpa de les llimones pel forat, amb compte de no trencar-les, i aquesta polpa esprem-la per treure'n el suc.
Guarda-ho. Mentre prepares el farciment, congela aquestes carcasses de llimona. Bat la llet condensada amb batedora elèctrica o a mà i amb energia fins que la barreja s'espesseixi una mica i afegeix-hi el suc de llimona a poc a poc.
Amb uns 75 ml et quedarà bé. Ara munta la nata i afegeix-la en aquesta crema de llimona senzilla que acabes de fer, amb una espàtula i suaument, per no desmuntar-la.
Ara, amb una mànega pastissera o amb una cullera ja pots emplenar les llimones gelades que tens al congelador i tapar-les amb els barretets corresponents. Embolica-les amb film transparent i torna-les a congelar, perquè el farciment quedi ben gelat.
És al catàleg de Frigo des de l'any 1947. És complicadot de fer. Pastissos gelats d'aquesta mena es fan amb semifred, una barreja de merenga italiana, crema i nata muntada. No bufis, he agafat la recepta canònica i l'he simplificat.
Ingredients per a un pastís d'uns 22 cm de diàmetre:
Folra un motlle desmuntable amb paper de forn, perquè sigui fàcil treure el pastís un cop fet, i cobreix el cul amb una capa de melindros o pa de pessic. Aquesta base la xoparàs bé amb un almívar de whisky.
El faràs fent bullir l'aigua i el sucre dos minutets, ho retires del foc, i hi afegeixes la meitat del whisky un cop sigui tebi, així no acaba de perdre l'alcohol i el nostre pastís manté la força. Emborratxa la base del pastís sense por.
Si ho vols fer sense alcohol, només et caldria coure el whisky a l'almívar des del principi, i elimina el whisky que hem guardat a banda per a la part de la recepta que ve a continuació.
En un bol gros, munta la nata, i en un altre bat la llet condensada amb el formatge, la vainilla i el whisky que havia sobrat. Barreja-ho suaument amb la nata muntada. Això va de cap a sobre el pa de pessic i tot junt, tapat amb film, al congelador.
Recordes que el pastís al whisky té una capa taronja i torrada a sobre? És gema cremada. En lloc de fer-la a la manera tradicional, la faràs facilíssimament posant ous, sucre i nata a parts iguals en un bol de vidre tapat al microones.
Escalfa-la a batzegades de trenta segons a màxima potència i bat-la amb unes barnilles entre tirada i tirada fins que aquesta crema de gema exprés sigui feta.
Ara només et queda treure el pastís del congelador, untar-hi per sobre la crema de rovells i tornar-ho a congelar ben tapat. Desenrotlla-ho abans de servir-lo, espolsa-hi sucre i crema'l amb un bufador de lampista.
El més complicat de fer Frigopies a casa és, de fet, trobar motlles amb forma de peus! Hi ha alguna marca comercial que en té al seu catàleg. Si no, pots fer servir els envasos de Petit Suisse omplir-los de la mescla, clavar-hi un bastonet, i dir-ne polos.
Barreja en un bol els Petit Suisses i la llet. A banda, munta la nata amb el sucre. Quan la nata estigui muntada, afegeix-la a la barreja de l'altre bol, remenant amb suavitat. Farceix els motlles i guarda'ls al congelador unes 3 o 4 hores.
Per fer una base molt senzilla de semifred de vainilla, en lloc de complicar-te la vida a fer merengues i almívars precisos, compra gelat de vainilla en barra i deixa'l estovar una mica a temperatura ambient una estona abans de posar-te a fer el pastís.
Posa 600 ml de nata a muntar amb un batedor elèctric, i quan la nata ja sigui a mig muntar hi afegeixes 100 grams de sucre i 400 grams del gelat de vainilla tallat a daus.
Segueix treballant-ho de manera que el gelat quedi ben integrat a la nata i tot plegat resulti una mousse gelada estupenda.
Com que fer-ho de forma cilíndrica a casa és complicat, posa-ho en un motlle rectangular, com de plum cake, i ho congeles. Compra ametlla crocant i, un cop la barra de gelat sigui ben rígida, treu-la del motlle escalfant-lo per les vores i l'enfarines amb ametlla caramel·litzada.
Talla'l a llesques i serveix-lo banyat amb xocolata desfeta.