Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya migdia (Cap de setmana)

Recomanen que els viatgers es vacunin contra el dengue davant l'avenç mundial de la infecció

La vacuna ja està disponible a l'Estat i ofereix una protecció alta, del voltant del 80%

undefined

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc

17/03/2024 - 11.26 Actualitzat 17/03/2024 - 11.26

Recomanen que els viatgers es vacunin contra el dengue davant l'avenç mundial de la infecció
La vacuna contra el dengue s'administra en dues dosis i no provoca efectes secundaris (Flickr)

Metges i investigadors recomanen que les persones que viatgin a zones endèmiques de dengue o les que ja han passat la malaltia es vacunin contra el virus perquè les reinfeccions poden ser molt greus.
El 2022 l'Agència Europea de Medicaments va autoritzar una nova vacuna i des del mes de maig del 2023 està disponible a l'Estat. Es tracta d'un fàrmac eficaç i segur, que ofereix una protecció d'un 80% contra la infecció.

La vacuna és segura i amb una efectivitat del 80% (Flickr)

És la primera vacuna que es pot administrar a casa nostra contra la malaltia, ja que un fàrmac anterior només estava autoritzat en països endèmics i per a persones que ja havien passat una primera infecció. 

Dues dosis en 3 mesos

La nova vacuna contra el dengue s'administra en dues dosis amb 3 mesos de diferència, però una primera dosi ja ofereix molta protecció, com assegura Natividad Tolosa, vocal de la Societat Espanyola de Vacunologia, que ressalta també la seguretat del fàrmac.  

"La seva eficàcia és sostinguda i no ha provocat cap efecte de seguretat important, ni en persones que ja havien passat la infecció ni en persones que no havien tingut cap contacte amb el dengue. Per això és tan útil per als viatgers."
"Tot i que s'administra en dues dosis, els assajos han demostrat que la protecció comença 14 dies després de la primera."

Finançada per a viatgers i persones de risc

En el cas de Catalunya, José Muñoz, cap del Servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic i investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona, explica que la vacuna està parcialment finançada si la persona compleix unes determinades condicions com ara viatjar a zones d'alt risc o haver passat prèviament un episodi de dengue, ja que llavors els símptomes poden ser més greus. 

"Les vacunes estan finançades pel Departament de Salut si es compleixen uns criteris, com ara que siguin persones amb risc que el dengue se'ls pugui complicar."

Algunes infeccions per dengue poden arribar a ser molt greus (Flickr)

Evitar casos greus 

La recomanació de vacunar-se contra el dengue està justificada pel fet que la malaltia s'està expandint cada vegada més i a més velocitat. I es considera que pot ser un problema important de salut en el futur a tot el món. José Muñoz explica que el 40% de la població mundial estaria en risc de tenir la malaltia i que hi ha 400 milions de casos estimats a tot el món. 

"Any rere any va creixent, i ara en països que estan tenint greus problemes amb el dengue com el Brasil o Mèxic estem veient creixements d'un 189% o 200% respecte a l'any passat."

Ampli ventall de símptomes

El dengue es transmet per picades de mosquits com el mosquit tigre, però no totes les infeccions provoquen símptomes. De fet, es calcula que entre un 20% i un 40% dels casos són asimptomàtics. 
Hi ha 4 tipus diferents de dengue. En les primeres infeccions produeixen símptomes poc greus que poden durar només uns 6 dies, explica Muñoz. 

"Des de la picada, al cap d'entre 3 i 5 dies pot aparèixer febre, molt cansament, dolor darrere dels ulls, i dolor muscular i articular. Entre un 30% i un 40% dels afectats també tenen una erupció molt característica. Tot plegat dura 6 dies."

En gairebé la meitat dels casos el dengue provoca erupcions generalitzades (wikimedia)

Els casos més greus es donen sobretot en persones que ja han tingut un primer episodi de dengue, a diferència del que passa amb altres infeccions. Aquests afectats poden tenir fins i tot una versió hemorràgica de la malaltia que requereix ingrés hospitalari i moltes vegades a l'UCI. 

"Quan els símptomes s'allarguen podem veure dolor abdominal, vòmits persistents, fallada hepàtica, hemorràgies o un xoc. Això seria un dengue greu i hem d'afrontar-lo amb molta cura. Normalment es dona més en països endèmics, on la gent hi està més exposada, però també ho veiem aquí."

Per tot plegat, l'Organització Mundial de la Salut recomana lluitar contra la malaltia des de 3 fronts: millorar la vigilància i la detecció, actuar sobre els mosquits per evitar la transmissió i estendre l'ús de la vacunació en viatgers i en població de risc.