Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Rescaten el Pedrolo que Franco va censurar per immoral

L'editorial lleidatana Fonoll publica "Visita a la senyora Soler", una novel·la que la dictadura va prohibir i en què l'escriptor aborda la sexualitat d'una noia de 27 anys

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

26/01/2022 - 13.57 Actualitzat 26/01/2022 - 13.57

Rescaten el Pedrolo que Franco va censurar per immoral
"Visita a la senyora Soler" arribarà a les llibreries el 24 de febrer (ACN (Oriol Bosch))

El 24 de febrer veurà la llum una novel·la inèdita de Manuel de Pedrolo que va prohibir la censura el 1971. Es tracta de "Visita a la senyora Soler", que durant molts anys es va guardar a l'arxiu d'Alcalá de Henares, a Madrid, i que ara recupera l'editorial lleidatana Fonoll.

Manuel de Pedrolo
La novel·la de Manuel de Pedrolo es publicarà el 24 de febrer

L'experta en l'autor Anna Maria Villalonga, que va ser comissària de l'Any Pedrolo, és qui s'ha encarregat del pròleg i ha tingut cura del llibre. Explica que la novel·la aborda les dificultats per accedir a la sexualitat d'una noia de 27 anys a finals dels anys 50 del segle passat, en una Barcelona grisa de postguerra.

I, a més, destaca que ho fa des d'un punt de vista feminista.

Reivindicació de la llibertat sexual de la dona

Segons Villalonga, al rerefons de la novel·la hi ha la lluita per la llibertat sexual de la dona i també hi juga un paper destacat la lluita de classes de l'època.

La protagonista és la Jordina. Està molt preocupada pel sexe i una amiga seva que havia estudiat Medicina li fa una sessió de psicoanàlisi per saber què li passa.

En la trama entren en joc les pressions familiars amb el sexe, les pressions socials, l'Església, el què dirà la gent i la sensació de culpa. Tot plegat des d'una òptica "intolerable per a la moral de l'època".

De fet, l'edició de Fonoll que arribarà el 24 de febrer a les llibreries també inclou l'informe que en va fer la censura. La va tombar amb una frase contundent: "Es de una inmoralidad de fondo, mucho más que de forma, tan enorme, que consideramos imposible su publicación."

Veu la llum el Pedrolo feminista censurat pel franquisme
Manuel de Pedrolo està considerat l'escriptor més prolífic de les lletres catalanes (CCMA)

Obra "perduda" de Pedrolo

Manuel de Pedrolo va escriure "Visita a la senyora Soler" el 1959. Tot i que va ser censurada 12 anys després, es pot considerar una de les obres "perdudes" de l'escriptor, l'única que quedava per publicar. Villalonga assegura que la novel·la gairebé no l'ha llegida ningú; per tant, és una "novetat rabiosa" de Pedrolo.

Per a tots els públics

Anna Maria Villalonga també remarca que l'obra agrada a tots els públics i que, vista des de la perspectiva d'avui dia, té punts que fan gràcia.

"No és una novel·la humorística ni molt menys, però amb el pas del temps algunes de les qüestions que allà es plantegen nosaltres les veiem d'una manera molt diferent.

Per tant, també és un document històric per veure com s'escrivia en aquells moments, quin eren els temes que preocupaven, com s'abordaven, i com els enfocava un home que sempre escrivia des de la sinceritat més absoluta i sense pèls a la llengua, com era Manuel de Pedrolo."

Manuel de Pedrolo va ser un dels autors més castigats per la censura franquista. Els editors de l'escriptor català enviaven el material a Madrid perquè els censors autoritzessin les publicacions.

Des del novembre del 2020, aquests documents, conservats a l'Arxiu General de l'Administració d'Alcalá de Henares, ja es poden consultar en línia al Corpus Literari Digital de la Universitat de Lleida.