Mohamad Orfali és un cuiner sirià d'Alep. Està al capdavant del seu dos germans de l'Orfali Bros Bistro de Dubai, als Emirats Àrabs, escollit millor restaurant del món de la regió del Pròxim Orient i Nord d'Àfrica de la llista The World's 50 Best Restaurants. Dinem amb ell al Xix Kebab, el restaurant sirià més antic de Barcelona, i ens explica com és cuinar a Dubai, una ciutat amb una població de més de cent cinquanta nacionalitats. També parlem de cuina siriana, del boom mundial de l'hummus i tastem les delícies que ens ha cuinat l'Yskandar Garroum.
Marc Puig-Pey és el Messi de la cuina de la Fundació Alícia. Amb ell cuinem una sopa torrada de pilotilles mentre parlem d'aquesta elaboració polivalent, reconstituent i nutritiva, aprofitant que s'acaba de publicar "Sopes" (Fundació Alícia i Planeta Gastro), un llibre majúscul que tenim la sensació que es convertirà en un clàssic. Paula Molés conversa amb Marc Puig-Pey sobre l'origen de les sopes, sobre els records relacionats amb mares i àvies¿ per què les sopes conviden al recolliment?, per què són tan reconfortants?, la sopa és el plat estrella de la pandèmia? I també li preguntem al Marc quin record té d'El Bulli, on va treballar 17 anys, i li demanem per les sopes que es cuinaven a cala Monjoi.
Cada vegada que anem a comprar al supermercat en sortim amb un munt de plàstics que embolcallen els aliments. El plàstic d'un sol ús tarda molts anys a degradar-se i contamina el medi ambient. Amb el dissenyador Oscar Guayabero parlem de com ho podem fer per esquivar els plàstics dels envasos d'alimentació. I us presentem alternatives molt més ecològiques per substituir-los.
Nacho Borraz és llibreter a la Central del Raval i és qui s'amaga darrere dels comptes de Twitter i d'Instagram @Librosalabrasa. Un cop al mes ens visita per explicar-nos quines són les novetats editorials del món gastroliterari. Aquest mes parlem de dos títols publicats recentment que giren al voltant del menjar i la memòria: "El pan que como", de Paloma Díaz-Mas i "La voz del padre, la voz de la madre", de Lucía Boned Guillot. I també ens recomana "Sopes", el llibre de la Fundació Alícia i "Flavour", de Yotam Ottolenghi.
La cadena de menjar ràpid McDonald's és la quinta essència del capital. Qui més qui menys sap el que representa McDonald's en el país de l'hamburguesa. De tot plegat, en parla el periodista Marc Casanovas des de Boston, Massachusetts.
Educar els nens i nenes en una alimentació equilibrada és essencial perquè després, quan siguin grans, tinguin hàbits alimentaris sans. El Toni Massanés aquesta setmana reflexiona sobre com podem educar el paladar dels més menuts de la casa. Una educació que no passa ni pel càstig ni pel premi, sinó per poder menjar una mica de tot però amb mesura i seguint les preferències de cada nen o nena.
Jordi Luque és el nostre Gourmet Rodamon i cada mes ens descobreix productors de casa nostra que fan les coses molt ben fetes. Comencem el Caníbal, com no podia ser d'una altra manera, parlant de ganivets, concretament, els de Pallarès Solsona. El Jordi ens descobreix la història d'aquesta centenària casa de ganivets, el material amb què estan fets i quins cuiners de renom els utilitzen.
El mes de setembre és sinònim d'inici de la verema, un procés, el de collir el raïm, que es pot allargar fins a finals d'octubre depenent de les condicions meteorològiques i de la zona on es cull. La sommelier i nutricionista Clara Antúnez ens explica com es preveu la verema d'enguany i si aquest serà un bon any per a la collita.
La pandèmia ha canviat la manera de comprar i el lloc on ho fem. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, analitza quins són els canvis que hem fet a l'hora d'omplir el cistell de la compra, i ens recorda amb quins productes de temporada podem omplir-la.
Malgrat el confinament, el cicle de la vinya ha fet el seu curs i sembla que aquest podria ser un any d'una collita excepcional. Quin és l'estat de salut del sector vinícola després de la pandèmia? Què passa amb el raïm que no es podrà collir? Com serà l'enoturisme aquest estiu? En parlem amb Clara Antúnez, nutricionista, sommelier i ànima de La Gastronìmica. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica l'origen de la coca de Sant Joan, una tradició que simbolitza el solstici d'estiu. La propina la deixa la cuinera Maria Nicolau del Restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau.
Aprenem a fer un plat senzill, assequible i molt versàtil: pot servir com a snack per picar entre hores, com a acompanyament d'un plat principal, el podem menjar per esmorzar untat en una torrada o per berenar, i és ideal per compartir. A fer la recepta ens hi ajuda l'Anna Arisa, una de les 4 sòcies de la cooperativa agrogastronòmica social Sambucus, de Manlleu.
Consumir aliments de proximitat i de temporada és beneficiós perquè se'n conserven les propietats nutritives i organolèptiques, s'afavoreix l'economia local i es redueix la petjada energètica derivada del transport de productes. Però si tornéssim a l'estricta dependència del que és local i ens poséssim estrictes, no podríem tornar a assaborir xocolata, crema amb canyella o cafè, per exemple. Fins a quin punt podem o no comprar i vendre més enllà del nostre entorn immediat? En parlem amb Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.
El forner i pagès Iván Hernández, membre de la cooperativa Mas Corcó Pagesos Forners de Manlleu, ens ensenya a fer unes postres que, segons la temporada de l'any, es poden fer amb llimona, però també amb taronja o amb mandarina.
Des de la Fundació Alícia no es cansen de repetir la importància que la gent gran tingui una bona alimentació, i més ara en temps de confinament. Quines són les pautes alimentàries que s'haurien de seguir? Quins trucs poden fer servir les persones grans que han perdut la gana? En parlem al Caníbal amb el Toni Massanés, director de la Fundació Alícia.
Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens parla de la disciplina sorgida al Japó als anys 80, el "mood food", que relaciona l'estat d'ànim i el menjar. En determinades situacions estressants, hi ha gent que menja sense control i d'altres a qui se'ls tanca l'estómac. Hi ha aliments que poden ajudar a reduir l'angoixa o l'estrès i que tenen efectes positius sobre les nostres emocions.
Durant la crisi del coronavirus alguns pacients han experimentat una pèrdua lleu o severa del gust i l'olfacte. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica com podem recuperar, a poc a poc, la capacitat gustativa i olfactiva.
La cuinera del restaurant El Ferrer de Tall, de Vilanova de Sau, Maria Nicolau, ens ensenya com fer croquetes, el plat de cuina de reaprofitament per excel·lència. La podeu seguir a Twitter, amb l'usuari @malbercocs, per a moltes altres receptes. Diversió i aprenentatge assegurats!
A la classe de primària del "Popap" escolar, el pastisser Josep Maria Rodríguez, propietari i pastisser de La Pastisseria Barcelona, i Gemma Safont-Tria, realitzadora del programa "Un restaurant caníbal a Berlín", ens expliquen com podem fer una senzilla mona de Pasqua casolana en temps de confinament pel coronavirus.
Els vins brisats s'elaboren seguint un procés semblant al que se segueix per elaborar un vi negre, deixant que fermenti amb totes les part sòlides del raïm (les pells, la rapa, la polpa i els pinyols). En parlem amb la nostra sommelier i nutricionista de capçalera, Clara Antúnez
Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem de la paella, un plat de sota, cavall i rei per als valencians. Un plat que genera debat: de qualsevol arròs se'n pot dir "paella"?
El "food design", que podríem traduir com a "disseny alimentari", és una disciplina del disseny centrada en el menjar. Un dels reptes més rellevants per al sector de l'alimentació actual és el d'incorporar la cura de la salut en els seus productes i un exemple de l'auge dels productes relacionats amb el benestar el trobem en una companyia de Còrdova, Wugum, que ha desenvolupat una àmplia varietat del que ells en diuen "xiclets funcionals". En ho explica el dissenyador Òscar Guayabero.
Diuen que Frank Sinatra n'era un gran amant i que Winston Churchill en prenia per esmorzar i sopar. Però la gran experta en whisky és la nostra sommelier i nutricionista de capçalera Clara Antúnez, amb qui descobrim quin és el procés de fabricació per obtenir aquest destil·lat, les diferents procedències i altres curiositats sobre el seu consum arreu del món.
Amb el periodista i savi Salvador Garcia-Arbós continuem ampliant la llista dels 10 plats estel·lars de la gastronomia universal. Avui parlem del bistec tàrtar, plat de culte per als amants de la carn crua. Un bistec tàrtar demana un cert ritual de preparació: com s'elabora i com s'amaneix?