El dissenyador Òscar Guayabero parla dels objectes i els espais que envolten l'acte de menjar. Des dels coberts, els plats i les copes, fins a les taules i els envasos.
Cada vegada que anem a comprar al supermercat en sortim amb un munt de plàstics que embolcallen els aliments. El plàstic d'un sol ús tarda molts anys a degradar-se i contamina el medi ambient. Amb el dissenyador Oscar Guayabero parlem de com ho podem fer per esquivar els plàstics dels envasos d'alimentació. I us presentem alternatives molt més ecològiques per substituir-los.
El "food design", que podríem traduir com a "disseny alimentari", és una disciplina del disseny centrada en el menjar. Un dels reptes més rellevants per al sector de l'alimentació actual és el d'incorporar la cura de la salut en els seus productes i un exemple de l'auge dels productes relacionats amb el benestar el trobem en una companyia de Còrdova, Wugum, que ha desenvolupat una àmplia varietat del que ells en diuen "xiclets funcionals". En ho explica el dissenyador Òscar Guayabero.
Ocupen les taules d'oficines, despatxos i menjadors d'empreses i el seu ús cada cop està més estès, sobretot per motius mediambientals. N'hi ha de tota mena -plàstic, metall, cuir, fang, vidre, acer inoxidable- però les cantimplores fa molts anys que existeixen. El dissenyador Óscar Guayabero ens explica com eren els primers recipients per transportar la beguda i de quin material estaven fets.
Amb la situació d'emergència climàtica actual i la creixent preocupació pel que mengem i per com ho fem, cuinar aprofitant l'escalfor del sol és una opció ecològica i respectuosa amb el medi ambient, i gairebé s'hi pot fer de tot: bullir, estofar, coure al vapor, fer saltats lents o bé coure i rostir com en una barbacoa, depenent del model. Ens ho explica el dissenyador Òscar Guayabero, expert en els objectes i els dissenys que envolten l'acte de menjar.
Les carmanyoles han tornat amb força per quedar-se! Per salut, per economia i com a estalvi de temps durant la jornada laboral. De l'origen d'aquest invent, de com ha evolucionat i dels diferents dissenys i materials amb què es fabriquen, en parla el dissenyador Òscar Guayabero
El rètol d'un restaurant ens dona moltes pistes sobre el que trobarem a l'interior del local. De la importància del disseny dels rètols, tant pel que fa als noms com per la tipografia i els colors, en parla el dissenyador Òscar Guayabero.
La cadira perfecta no existeix, però sí que s'ha ajustar a l'alçada de la taula com a principi bàsic. La manera d'asseure'ns condicionarà la nostra experiència gastronòmica. Del disseny de cadires i d'espais en l'àmbit de la restauració, ens en parla el dissenyador Oscar Guayabero
El dissenyador Òscar Guayabero parla d'estris que faciliten l'acte de cuinar i de menjar a persones amb diversitat funcional, amb malalties com ara el Parkinson, persones que simplement tenen poca força a les mans, tenen artrosi o bé van en cadira de rodes. El disseny no només és estètic, sinó que ha de ser funcional com a principi bàsic.
El dissenyador Òscar Guayabero ens fa tres propostes d'estris que tothom hauria de tenir en una cuina, i si no els tenim no ens farà vergonya posar-los a la nostra carta als reis. També ens avisa de quins estris inútils no hauríem de comprar ni regalar si no volem fer el ridícul.
Per què els bars estan plens de teteres que gotegen? Amb el dissenyador Òscar Guayabero parlem dels objectes que envolten l'acte de menjar, i avui li ha tocat a la tetera, un artefacte l'origen del qual es remunta a la Xina i i que data del segle XIV.
Fa temps que el disseny i l'artesania van entrar al món de l'hostaleria. Qui s'amaga darrere el disseny dels plats dels restaurants d'alta cuina? Quins plats es feien servir al restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda? El dissenyador Òscar Guayabero ho ha investigat i ens ho explica.
Óscar Guayabero ens explica per què! Guayabero és dissenyador i professor de l'Escola Massana, d'Elisava i de l'Escola Superior de Disseny de Barcelona, i s'encarrega d'il·lustrar-nos sobre una cosa importantíssima: el disseny dels objectes que envolten l'acte de menjar. Avui parlem de les forquilles i de com han passat de ser un objecte residual a convertir-se en un d'imprescindible a les taules, i fins i tot han esdevingut un objecte de disseny.