Les cançons que encara no han sonat a les discoteques, els discos que no s'han pogut presentar en directe i els artistes que han rebentat internet en l'any musicalment més virtual de la història. Sentirem protagonistes absoluts del 2020 com Bad Bunny, Dua Lipa, Megan Thee Stallion, The Weekend, Rosalia o C. Tangana. I no ens oblidem dels que sempre hi ha estat (Bruce Springsteen, Stones o Bob Dylan) ni dels que ja no hi seran mai més, com Little Richard, Pau Donés o Luis Eduardo Aute. Per Blai Marsé.
Barcelona, Londres, Los Angeles, Nova York, San Juan, Medellín, Melbourne, Seül, Johannesburg i Tel-Aviv. Són algunes de les 10 ciutats on ha ressonat la banda sonora d'un any frenètic que tanca la dècada, en què s'han confirmat algunes de les tendències que ja havíem anat intuint, com la descentralització de la música que hem viscut, no només amb la consolidació del reggaeton llatí sinó també amb l'expansió de fenòmens com el K-Pop. Complementem aquest programa interplanetari amb una llista de Spotify de 80 cançons imprescindibles per entendre el so del final de dècada.
Albert Puig fa un repàs als fets més destacats de la música catalana d'aquest 2018. De la mort de Montserrat Caballé al triomf meteòric de Rosalía. Descobrirem els millors discos de l'any, les bandes que han fet gires més extenses, les noves promeses i les tendències que han marcat l'any.
Blai Marsé tria 18 protagonistes del 2018: el fenomen global de Rosalía, l'explosió definitiva del reggaeton amb el colombià J Balvin o l'empoderament de cantants femenines com Ariana Grande, Cardi B o Lady Gaga. Un any en què també hem hagut de dir adeu a Aretha Franklin, Charles Aznavour i Avicii, i hem tornat a cantar els èxits de Queen o Elton John.
Acaba un any en què la música catalana ha conviscut amb una situació política convulsa que ha afectat l'economia cultural, però no tant la creativitat. Són molts els artistes i grups que han fet grans discos, i molts festivals i esdeveniments amb la música com a veritable protagonista. Els repassem en aquest resum musical de l'Albert Puig.
Hi ha vida més enllà de "Despacito"? Hi ha relleu generacional entre les grans dives del pop? Ha consolidat Kendrick Lamar el seu regnat? Calia que tornessin LCD Soundsystem i Gorillaz? Qui ha posat música als moments més convulsos de l'any a nivell polític i social? Barcelona ha estat capital internacional de la música? Amb les morts de Chuck Berry, Fats Domino, Tom Petty i Chris Cornell, ja podem donar el rock per enterrat? Hi ha esperança per al 2018? També rebem notes de veu de protagonistes catalans de l'any com Mishima, Zoo o Rosalía, que comparteixen el seu moment del 2017.
Vuitena i última part del programa especial de resum musical del 2017. Els deu noms que hem de seguir de prop de cara a l'any que arriba, una desena d'artistes a qui afegim Rosalía i Andrea Motis, que ens regalen el seu record de l'any. Per Blai Marsé
Tercera part del programa especial de resum musical del 2017. S'ha consolidat el regnat de Kendrick Lamar? "Damn" és, sense cap dubte, el disc que ha generat més consens internacionalment, però n'hi ha hagut molts més. Aquí, destaquem "45 cerebros y 1 corazón", de Maria Arnal & Marcel Bagés. Arnal ens comparteix el seu moment del 2017. Per Blai Marsé.
Cinquena part del programa especial de resum musical del 2017. Si el món s'acaba, la música continuarà sonant? Analitzem la vinculació de les cançons amb alguns dels temes d'actualitat més destacats: l'atemptat a Manchester, la violència racial, el drama dels refugiats i el referèndum de l'1 d'octubre. Precisament, David Carabén de Mishima comparteix amb nosaltres un moment relacionat amb aquest dia. Per Blai Marsé
Sisena part del programa especial de resum musical del 2017. David Bowie, Björk i Brian Eno han estat protagonistes aquest 2017 a Barcelona amb exposicions temàtiques. Arcade Fire i Foo Fighters han donat exclusives al públic barceloní, ciutat per on també han passat The Rolling Stones o U2. Anímic recorda la seva actuació al Sónar. Per Blai Marsé
Setena part del programa especial de resum musical del 2017. La vella escola ha perdut més professors. Amb les morts de Chuck Berry, Fats Domino, Tom Petty i Chris Cornell, ja podem donar el rock per enterrat? També ens han deixat grans mestres de casa nostra com Carles Santos i Pere Tàpias, a qui dediquem aquest programa especial.
Quarta part del programa especial de resum musical del 2017. Calia que tornessin Avicci, Gorillaz i LCD Soundsystem? Ho intentem contestar, i celebrem la tornada d'iCat a l'FM, això sí! Acabem amb el moment de l'any de La Iaia, que també han tornat aquest any. Amb Blai Marsé
Primera part del programa especial de resum musical del 2017. "Despacito" ha fet història i s'ha convertit en un fenomen sense precedents. No ha estat l'únic tema reggaeton que ho ha petat: repassem els més importants, i el que més han escoltat els catalans a Spotify. Acabem amb el moment de l'any dels valencians Zoo. Amb Blai Marsé.
Segona part del programa especial de resum musical del 2017. Ha arribat el relleu generacional de Madonna? Lady Gaga, Taylor Swift o Selena Gómez firmen la seva candidatura, però ens quedem amb Lorde i St. Vicent, grans triomfadores de l'any. Acabem amb el moment de l'any de la lleidatana Clara Viñals, de Renaldo & Clara. Amb Blai Marsé.
Les desaparicions de David Bowie, Prince, Leonard Cohen i George Michael han trasbalsat el món musical en els últims dotze mesos, però no són els únics que ens han deixat. A la llista també hi figuren noms com George Martin, Sharon Jones o Glenn Frey (Eagles). Per aquest motiu, dividim el programa especial en setze capítols, cadascun d'ells dedicat a un d'aquests músics. Analitzem quin llegat ens deixen i els relacionem amb tot allò que ens ha portat aquest 2016 i que no hem d'oblidar. 2016. L'any que va morir la música? Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Les desaparicions de David Bowie, Prince, Leonard Cohen i George Michael han trasbalsat el món musical en els últims dotze mesos, però no són els únics que ens han deixat: a la llista també hi figuren noms com George Martin, Sharon Jones o Glenn Frey (Eagles). Arran d'això, dividim el programa especial en setze capítols, cadascun dedicat a un d'aquests músics. Analitzem quin llegat ens deixen i els relacionem amb tot el que ens ha portat aquest 2016 i que no hem d'oblidar. "2016. L'any que va morir la música?" Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Acomiadem el resum del 2016 amb una desaparició d'última hora. George Michael ens ha deixat el dia de Nadal als 53 anys, a conseqüència d'una aturada cardíaca. Amb la seva música acabem el programa "2016. L'any que va morir la música?", tot desitjant tenir més fe en el 2017.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. El trio que va popularitzar el rock progressiu a la dècada dels 70 s'ha quedat només amb Palmer. Aprofitem per recordar altres pioners dels sintetitzadors i la seva influència al rock actual, que trobem en grups com Tame Impala. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. La gran Sharon Jones era la no-diva, una cantant terrenal, i ens emocionava molt. Farem l'últim top 5 de les veus femenines més corprenedores de l'any. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. Arran de la desaparició d'un dels referents del jazz i el blues, passem revisió al panorama jazzístic actual: dels 25.000 concerts del Jamboree a una nova edició exitosa del Festival Internacional de Jazz de Barcelona. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. El 2016 ha estat l'any del reconeixement als poetes que fan cançons. El Nobel de Literatura a Bob Dylan s'ha d'entendre com un premi no només per ell, sinó per a Leonard Cohen, Nick Cave o Patti Smith. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. Bowie, Prince i Jackson són possiblement els tres artistes que més empremta han deixat a la música actual. Arran de la mort del compositor de "Thriller", sentim els nous àlbums dels seus dos grans hereus: The Weeknd i Bruno Mars. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. El músic jamaicà hauria encaixat perfectament amb el cartell del Nowa Reggae de Vilanova, un festival que aquest any ha hagut de canviar d'ubicació per una sentència del TSJC, que ha donat la raó a un veí per qüestions de soroll. Analitzem la situació dels festivals i les sales petites, i també dels grans recintes, fent un top 5 dels grans concerts multitudinaris del 2016. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. La música llatina ha perdut un dels seus referents, però continua sent la reina de la pista de ball. I sí, tenim un top 5 amb els grans hits que ens han donat la música electrollatina i el reggaeton al llarg de l'any. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. El de Suicide, una de les bandes referents del punk i l'electrònica, ha arribat a productors actuals com Nicolas Jaar, cap de cartell del Sónar 2017. Aprofitem per parlar de Jean-Michel Jarre i Anohni, grans reclams de l'edició passada. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem 16 músics que ens han deixat aquest any i analitzem el seu llegat. Sens dubte, amb la mort de David Bowie, el món de la música tornava a estar en xoc. Designem els cinc hereus musicals del geni de Minneapolis. "2016. L'any que va morir la música?". Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem setze músics que ens han deixat aquest any i analitzem el llegat que han deixat a l'actualitat. A Tribe Called Quest, una de les bandes més influents del hip-hop, han perdut un dels seus membres i han publicat el seu disc pòstum. El seu llegat arriba fins als cinc rapers joves que ho han petat aquest any, i que resumim en un nou TOP 5. "2016. L'any que va morir la música?" Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.
Recordem setze músics que ens han deixat aquest any i analitzem el llegat que han deixat a l'actualitat. Del productor dels Beatles a la cançó "Black Beatles", cançó del fenomen viral de l'any, el "manequin challenge". Aprofitem per sentir altres cançons que han triomfat gràcies a la xarxa. "2016. L'any que va morir la música?" Realització i edició: Blai Marsé. Muntatge musical: Roger Fonternau.