També descobrim tots els detalls de la Setmana del Talent Audiovisual, que comença dilluns a Barcelona. Parlarem amb el director, Eduard Gil, sobre el contingut d'aquestes jornades organitzades per potenciar un sector clau en el món actual i per ajudar a convertir l'audiovisual català en un referent internacional.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, compartim una història que emociona: la de Joel Bueno, un noi amb paràlisi cerebral que ha aconseguit fer realitat el seu somni: tocar el piano. No pot moure's ni parlar, però la tecnologia ha fet possible el somni d'ajudar-lo a tocar el piano gràcies a un braç robòtic que executa les notes que ell indica amb els ulls. Fa uns dies el Joel va tocar al Liceu en el concert organitzat per la Fundació Sifu. Parlem també amb el director d'aquesta entitat, Cristian Rovira, i amb Sergio Martín, director general d'ABB Robotics, l'empresa que ha fet possible el braç robòtic.
A la secció "Revolucionant la publicitat", del "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, Jordi Urbea analitza la victòria de Donald Trump en les eleccions dels Estats Units des del punt de vista de la comunicació i l'ús de les xarxes socials.
Coneixem Sandra Ruiz, flamant directora general d'Economia i Societat Digital, és a dir, la persona responsable que l'administració fomenti i impulsi polítiques digitals que contribueixin a la millora i el progrés de la societat, al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, parlem de com la robòtica pot jugar un paper fonamental en l'educació de nens i nenes que pateixen trastorn autista, de la mà de l'enginyera en Electrònica de Telecomunicacions i professora de Robòtica a La Salle Campus Barcelona Selene Caro.
A la secció "Connexions" del "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, parlem amb Laura Gil de les novetats que ofereix a les empreses un dels grans sistemes d'IA: el Copilot de Microsoft. Els anomenats agents poden automatitzar la generació d'informes financers, analitzar dades per identificar tendències i anomalies i oferir recomanacions per a la gestió de pressupostos, amb la qual cosa són uns bons aliats per millorar la productivitat.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, analitzem amb Cristina Serradell, directora de Negoci Internacional d'Acció, si el triomf electoral de Donald Trump afectarà positivament o negativament les empreses catalanes que exporten productes als Estats Units.
A la secció "Món 2030", del "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, Daniel Altimiras presenta els nous panots que es posaran com a paviment de Barcelona. Són uns panots fets amb materials innovadors i sostenibles que contribueixen a dissenyar les ciutats del futur.
A la secció "Revolucionats", rebem Ricard Castellet, que valora al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, com les xarxes socials incideixen en els fets d'actualitat com la dana al País Valencià o les eleccions als Estats Units.
Montse Basora, de Barcelona Activa, valora al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, el Biz Barcelona, una trobada per a empreses, emprenedors i comerços que es va fer fa uns dies i que ha permès compartir avenços i estratègies per millorar la competitivitat i l'ús de la tecnologia.
A la masterclass econòmica de Santiago Niño-Becerra, del "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, comentem les eleccions americanes, i també parlem de la tragèdia del País Valencià, en aquest cas per centrar-nos en les conseqüències econòmiques que té per a milers de persones i d'empreses.
Manel Torrentallé, CEO de l'empresa Witeklab, ens visita al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, i ens explica com amb els seus sensors intel·ligents està contribuint de manera destacada a millorar la internet de les coses i a construir les ciutats intel·ligents.
Amb el professor Esteve Almirall, parlem del que es coneix com a "economies d'escala", al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina. Arran dels últims èxits de l'empresa Space X en la indústria aeroespacial, ens preguntem fins on podrem arribar a mesura que la tecnologia sigui cada vegada més barata.
El "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, dissabte ofereix una nova edició d'"El clic a l'ull", la secció del periodista especialitzat en tecnologia Albert Cuesta. La col·laboració se centra en les anomenades "portes del darrere" dels sistemes operatius, uns sistemes de seguretat que són útils per lluitar contra el cibercrim però que a la vegada poden oferir facilitats a la gent que vol entrar en els sistemes operatius de les empreses i institucions amb finalitats delictives.
Coneixem el projecte del museu White Rabbit, al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina. De la mà de la seva directora d'operacions, Mar Riera, descobrim el museu que ara ocupa l'espai que durant anys va ocupar la galeria Bulevard Rosa de Barcelona, i ens presenta les nits culturals que estan posant en marxa i com volen revitalitzar l'oferta cultural nocturna del passeig de Gràcia.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, analitzem un fenomen lingüístic que té molt d'èxit a internet des de fa anys: el Paraulògic. Amb la Júlia Partal, responsable de comunicació de VilaWeb, parlem de quanta gent hi juga i dels secrets de la nova edició de la lliga que s'ha posat en marxa.
La lingüista i referent tecnològica Cristina Aranda ens presenta al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, el seu darrer llibre, "Vidas futuras", dedicat a la IA, les seves aplicacions i com transformarà el món laboral a curt i mitjà termini.
A la secció "La cara i la creu d'emprendre", del "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, que se centra en les empreses tecnològiques emergents, parlem de Keybotic amb la seva CEO, Irene Alemany, i amb Javier Silvestre, de DayOne. Es tracta d'una start-up que dissenya gossos robòtics perquè substitueixin els humans a l'hora de fer feines perilloses i que tothom coincideix a dir que té un molt bon futur en l'ecosistema emprenedor.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, rebem Pere Navarro, delegat especial de l'estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, que ens explicarà com estan impulsant DFactory, un ecosistema que reuneix empreses tecnològiques i que vol ser un referent mundial.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, Manel Martorana i Aitor Landa parlen sobre el que són els bessons digitals, una tecnologia que cada vegada fan servir més empreses i fins i tot ciutats com Barcelona o Madrid per replicar elements reals, i que resol de manera virtual molts problemes abans d'aplicar-los al món real.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, ens visita Núria Aymerich acompanyada de Josep Casamartina, director i cofundador de la Fundació Antoni de Montpalau, que dedica els seus esforços a preservar un gran patrimoni lligat al sector tèxtil. En total, compta amb més de 18.000 vestits, a més de complements, teixits, 30.000 dibuixos, fotografies i documents.
El "Revolució 4.0", el programa que dirigeix i presenta Xantal Llavina, ofereix dissabte una nova master class de l'expert en tecnologia Josep Maria Ganyet, que se centra en la figura controvertida i polèmica de l'emprenedor tecnològic Elon Musk. Ganyet argumenta per què considera que Musk és el farsant més perillós de la història, i explica moments foscos de la seva biografia, com enganya mostrant un futur que no existeix com si ja fos realitat i per què té tant d'interès perquè Donald Trump guanyi les eleccions als Estats Units.
Greta Tresserra, a la secció "Revolució dels edificis" del "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, explica per què una bona rehabilitació dels edificis antics pot ser de gran utilitat per afavorir la sostenibilitat.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, coneixerem la nova secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, amb qui conversem sobre el seu departament i ens explica també com va anar l'entrega dels Premis DonaTIC, uns guardons que han arribat enguany a la desena edició.
Al "Revolució 4.0", amb Xantal Llavina, parlem amb la directora d'emprenedoria de Barcelona Activa, Itziar Blasco, d'una trobada molt innovadora, el Barcelona Deep Tech Summit, que tindrà lloc a Barcelona d'aquí unes setmanes. L'esdeveniment reunirà una cinquantena de start-ups que debatran sobre qüestions com l'ètica dels algoritmes, la democratització en l'accés a la tecnologia o la necessitat d'inversió en empreses del sector.