Li vam demanar al cuiner Raül Balam que ens proposés una recepta fàcil però sofisticada i sorprenent per a aquestes festes. Ja t'avisem que has de seguir bé el procés i que t'hi has de posar dos dies abans (hem de tenir present el temps de maceració), però preparar aquest salmó marinat no té cap dificultat.
- El primer pas és comprar el salmó, tallar-lo en porcions, treure-li la pell i desespinar-lo. Llavors el congelem. Així ens assegurem que l'anisakis no farà de les seves!
- El dia abans de preparar-lo, traiem el salmó del congelador i, encara congelat, el submergim en aigua de mar durant una hora. Així se'ns descongelarà i hi entrarà tota la salaó de l'aigua de mar. Passada aquesta hora, el traiem i l'assequem amb paper absorbent de cuina.
- Ara el submergim en una mica de sake durant 15 minuts. Un cop passats aquests 15 minuts, el tornem a assecar amb paper absorbent.
- Ja tenim el salmó preparat per amanir-lo. Per fer-ho, necessitem sal, sucre morè i llima. Serem generosos amb la sal. Després, el sucre, per tot arreu. I per acabar, hi ratllem una llima per sobre amb l'ajuda d'un ratllador fi, vigilant que en caigui per tots costats també.
- Acabarem curant-lo amb l'ajuda d'una alga kombu, que és l'alga que es fa servir per a la sopa miso. La podeu comprar en botigues asiàtiques.
- En tallarem un tros, hi embolicarem el salmó, el filmarem amb un plàstic i el deixarem reposar a la nevera durant un dia. L'alga crua anirà deixant anar la gelatina i anirà penetrant en el salmó i l'anirà curant.
- Per servir el salmó, passades aquestes 24 hores, el traiem de l'embolcall. Veurem que la textura del peix ha canviat totalment. El podem tallar a dauets, a làmines fines, menjar-lo amb una punteta de wasabi, sol, amb unes torradetes o amb una crème fraîche, o bé utilitzar-lo en una amanida o per coronar una pasta, fer-ne canapès... De totes les maneres serà un plat molt especial.