En aquest capítol, la reportera Eva Clausó anirà a visitar el poble medieval de Peramea, al Pallars Sobirà, on l'esperarà el Jaume, un veí que li ensenyarà els racons secrets d'aquesta població. Entrarà a casa seva, on visitarà un passadís secret de la seva família que, diuen, era càtar. Després pujarà amb l'Albert un altre veí, fins el campanar, per tocar les campanes amb el repic de Festa Major, i visitarà una de les antigues ferreries del poble, on haurà de treballar una mica el ferro. El viatge continuarà fins a les Masies de Llaràs, on hi viu la Lina, una artesana que treballa la llana i fa art amb les mans. L'Eva acabarà l'aventura visitant les salines de Gerri de la Sal i fent un bonica excursió per l'estany de Montcortès, l'únic d'origen no glacial dels Pirineus.
En aquest capítol, la reportera Eva Clausó Estival anirà a visitar el nucli de Puigcerver, al Pallars Jussà, on coneixerà l'Albert i al seva família. Als seus pares els hi deien els "hippies" i van ser els primers a fer formatge ecològic de Catalunya. L'aventura continuarà fins a Casa Daniela on, amb una mica de sort, veurà les quatre espècies de voltors europeus amb unes vistes d'infart. La ruta continuarà fins el poble de Naens, on entrarà a l'interior de la casa de l'Àngel. Allà descobrirà la nostra torradora actual, però del segle XIX, entre altres curiositats. Després pujarà fins el campanar per fer sonar les campanes i descobrir què s'amaga darrere cada toc. L'Eva acabarà el capítol anant d'excursió pel bosc de la tremoluga, una microreserva espectacular on descobrirà un roure amb més de 500 anys d'antiguitat.
En aquesta aquesta aventura, la reportera Eva Clausó Estival visita el poble de Senterada. Anirà a conèixer la història de Casa Leonardom, un viatge en el temps de principis del s. XX que continua oberta i conservant l'essència d'èpoques passades. D'aquí no marxarà sense fer un bon tastet de ratafia, un clàssic de la zona. Després visitarà els horts del poble que fan les delicíes dels amants del km 0, i que han aconseguit convertir-se en un reclam per a moltes persones que en volen formar part. La ruta continuarà a la fàbrica de la manta amb l'Àngela i el Pere, una parella molt simpàtica que ha recuperat la història d'aquesta fàbrica reconvertint-la en museu. L'aventura s'acabarà, amb una mica de sort, pescant alguna truita per cuinar-la amb una recepta molt especial de la padrina del Pere.
En aquest capítol, la reportera Eva Clausó Estival visita el nucli de Bèixec, al municipi de Montellà i Martinet, on anirà a conèixer l'Enric i la seva ruca, la Xica. Va deixar la gran ciutat amb un feina que el portava a viatjar per tot el món per anar a viure a Bèixec, on ha viscut sol gairebé durant catorze anys. Després, l'Eva entrarà a l'interior d'una casa del poble on descobrirà molt secrets. L'aventura continuarà d'excursió fins a la Bauma del Manus. Amb l'objectiu de reposar forces anirà a visitar el Roger, que forma part d'una generació de pastissers de Martinet, famosos per la sopa de la reina i les coques. El viatge continuarà fins als búnquers de Martinet i acabarà visitant La Barrota, on coneixerà la història de la Carolina, que cultiva fruits del boscs en un entorn paradisíac.
La reportera Eva Clausó Estival visitarà, a Bescaran, l'escultor pirinenc Philippe Lavail, deixeble de Dalí. Després anirà a Estamariu, per descobrir en què està treballant l'escriptor Albert Villaró, i també hi visitarà l'església de Sant Vicenç, una joia del romànic. La ruta continuarà amb bicicleta amb l'historiador Carles Gascón, un expert en catarisme amb qui arribarà fins al poble d'Anserall, on l'esperen les tres tresines, que li explicaran algunes histories del poble. Després menjarà un bon gall amb prunes i pinyons i acabarà l'aventura caminant fins a les tombes medievals de Sant Eugènia del s.IX, excavades a la roca.
En aquest viatge, la reportera Eva Clausó Estival anirà a visitar la casa rural de Cal Serni, a Calbinyà, a la comarca de l'Alt Urgell, on descobrirà com vivia una família del s. XV. A més a més, tastarà la famosa nyàmera i pujarà fins a un orrri recuperat, on abans s'hi aixoplugaven els pastors. L'aventura continuarà fins el pla de Les Forques, a La Seu d'Urgell, que fa les delícies del amants de l'aeromodelisme. A Montferrer anirà a descobrir els secrets de l'antiga farinera amb l'Eli, una veïna del poble, i acabarà la ruta visitant un búnquer excavat sota la roca a Bellestar, del qual molt pocs en coneixen l'existència.
Descobrim la història del campanar de Prullans i els secrets de la Torre dels Barons on viuen la Quima i el Salvador. Un antic castell del s. XIII que després es va convertir en casa pairal. Aquestes són algunes de les curiositats que ensenyarà la reportera Eva Clausó Estival en aquest capítol. També anirà a visitar al Xavi Llongueras un reconegut guia d'alta muntanya al qual no se li resisteix cap cim. Amb ell anirà a caminar i a escalar una mica. I no hi faltarà el tastet d'algun producte gastronòmic com les famoses rosquilles del forn de l'Enric. Diuen que si en menges una, ja no pares i en vols més.
La reportera Eva Clausó Estival anirà a visitar la comarca del Pallars Jussà. La primera parada serà a Salàs de Pallars, on entrarà a la Torre de Barta, del segle IX, on hi viu l'Anna amb el seu marit. Després descobrirà els secrets de les botigues antigues de Salàs amb la Rosalia i el Sisco. També parlarà amb veïns de Salàs que li explicaran la història del poble que alguns van batejar com "la petita Barcelona del Pallars Jussà". La ruta continuarà per la Vall Fosca, on coneixerà la Carol de la Plana de Mont-ros, que fa vestits d'època que ven als Estats Units. L'Eva acabarà gaudint de les vistes de l'estany Gento i el refugi Colomina, al Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, on coneixerà un personatge molt curiós, l'enginyer Albert Keller, que té més anys que Matusalem i li explicarà algunes anècdotes de la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella.
La Clàudia Bellera viu a Caregue, al Pallars Sobirà. Han hagut de passar catorze generacions perquè una dona ostenti el títol d'hereva de Casa Bellera. La reportera Eva Clausó Estival l'anirà a visitar per descobrir més coses de la història d'aquesta família. Després pujarà fins al santuari de la Mare de Déu de la Muntanya, el símbol de la Vall d'Àssua, on demanarà un desig. I acabarà l'aventura visitant Seurí, on l'espera l'Eva, una veïna del poble, que li explicarà algunes curiositats, com la "Cançó del rucs i els gitanos". També entrarà a l'església de Seurí, on l'artista Santi Moix ha deixat la seva empremta, que l'ha situat en el mapa internacional de l'art contemporani.
La reportera Eva Clausó Estival descobrirà en aquest capítol qui és la bruixa del Pamano a Instagram i esbrinarà alguns secrets de les plantes remeieres. També anirà a visitar el David, un jove del poble que forma part d'una família de pastors, ell n'és la tercera generació. L'hi ensenyarà el Mamadú, el rei del ramat d'ovelles de casa seva, que és l'atracció de tots els que el veuen per primera vegada. I acabarà la visita anant a Casa Kiko, punt de trobada per als nostàlgics de l'estació de Llessui, que va tancar l'any 1987. No marxarà del poble sense tastar les famoses postres Filiberto, que fan les delícies dels amants del dolç, i aprendrà a fer un bon farcit de Carnestoltes.
La reportera Eva Clausó Estival anirà a visitar Vilamur, al Pallars Sobirà. Amb el Marc, un veí del poble, descobrirà alguns secrets del poblat medieval, un dels més alts de Catalunya. Després coneixerà l'Angeleta, una veïna, que s'ha convertit, amb més de 80 anys, en la protagonista d'un grafiti de grans dimensions en una de les parets del poble. No marxarà de Vilamur sense anar a la Casa dels Artistes, on l'Albert i el Joan li ensenyaran el balcó de Romeu i Julieta. I acabarà l'aventura anant a visitar el corredor d'elit Abel Carretero, amb qui es posarà les vambes per descobrir alguns paratges de la vall de Siarb.
La reportera Eva Clausó Estival ens descobrirà algunes curiositats del poble de Peramola, a l'Alt Urgell. Aquí dels dònuts en diuen Mola. Ens explicarà per què i se'n lleparà els dits. Són irresistibles al paladar. Amb la Maria anirà a passejar entre ovelles, li ensenyarà el roc de Rumbau, cita obligada de l'escalada a nivell internacional, i la portarà a visitar la casa on va néixer a Tragó, que amaga la història de la seva família. També descobrirà un petit taller de motxilles i bosses veganes. La seva propietària, l'Helena, ha aconseguit, amb els seus dissenys, portar el Pirineu i el poble de Paramola per tot el món.