Anar a la navegació principalAnar al contingut

La música catalana vista per "Manual de supervivència"

Saps què volen dir les lletres d'aquestes 11 cançons populars?

Les cançons populars catalanes han estat unes de les protagonistes de "Manual de supervivència". El programa ha repassat les més conegudes i ha descobert algunes curiositats i el missatge amagat que tenen alguns temes i que pocs coneixen

Anna Garcia Lozano

26/09/2019 - 22.50 Actualitzat 08/09/2020 - 10.52

Saps què volen dir les lletres d'aquestes 11 cançons populars?
La Bella Agossou ha repassat el cançoner català a "Manual de supervivència"

Durant 13 programes, "Manual de supervivència" ha descobert quina és la cançó d'exaltació de l'amistat més popular a Catalunya, quina ocupa el top de les cançons de protesta o quina és la rumba catalana més coneguda. Però, també, que algunes cançons infantils que semblen innocents amaguen missatges terribles. D'"Amics per sempre" a "Gitana hechicera", 11 històries d'algunes de les cançons més populars de casa nostra.

1. "El senyor Ramon"
Són les cançons infantils tradicionals catalanes realment instructives? En un dels primers programes de "Manual de supervivència", la Bella Agossou -una de les presentadores- va analitzar la lletra de la cançó popular "El senyor Ramon" i va anar descobrint que terrible que és tot el que hi diu.

El senyor Ramon enganya les criades
el senyor Ramon enganya tot el món.
Les pobre criades quan se'n van al llit
tururut, tururut, qui gemega ja ha rebut.

Potser en adonar-se'n del missatge de la famosa cançó, el programa acabava amb una versió especial de Mònica Green d''"El senyor Ramon" que arrencava amb la frase "El senyor Ramon respecta les criades".

 

2. "Amics per sempre"
I quina deu ser la millor cançó d'exaltació de l'amistat a Catalunya? La resposta de la gent del carrer a la Bella ha estat força unànime: "Amics per sempre". I també ho va ser quan ella va preguntar qui n'era l'autor: Los Manolos. I no, no és una cançó original d'aquest grup de rumba. És un tema escrit per als Jocs Olímpics de 1992 que van interpretar Josep Carreras i Sarah Brightman.

I si Los Manolos se la van fer seva, també Chloe Phillips ha fet la versió del famós tema "Amics per sempre"a "Manual de supervivència".

 

3. "L'estaca"
Si "Amics per sempre" encapçala el top de les cançons d'exaltació de l'amistat, "L'estaca" és la cançó de protesta que més agrada a la gent del carrer, segons el sondeig de la Bella. Sabies que Lluís Llach en un primer moment la va anomenar "La columna"? I que va ser Maria Aurèlia Capmany qui li va suggerir que canviés el títol per "L'estaca" perquè sonava més tèrbol?

A "Manual de supervivència" hem descobert  una nova versió de "L'estaca", la que ha fet el grup Microagua.

 

4. "Els segadors"
També l'himne de Catalunya ha estat objecte d'anàlisi de "Manual de supervivència". La Bella explica que va quedar ben sorpresa quan va descobrir, en un llibre de Jaume Ayats, que "Els segadors" té el seu origen en un poema eròtic antic. De fet, no només ella va quedar ben sorpresa. Poca gent del carrer n'és conscient.

Segador bon segador, voleu segar un camp de civada?
A genollons tindrà d'anar enmig de dos comars
i al mig de dues muntanyes.
Més en lligaria jo si el lligador no es vinclava!
Ja li'm donarem element:
cop d'ous i botifarra.

"Manual de supervivència" va oferir una versió especial d'"Els segadors", interpretada pel grup Yacine and The Oriental Groove.

 

5. "El meu avi"
En un programa sobre com són els catalans i què els agrada no hi podien faltar les havaneres. I si a la gent del carrer se li demana que n'esmenti una ja us podeu imaginar que "El meu avi" guanya per golejada. Aprofitant el tema de la cançó, la Bella aprofita per explicar a tothom que si bé és cert que alguns catalans van marxar a Cuba per buscar un futur millor, d'altres van fer molts diners comerciant amb esclaus.

"El meu avi" va sonar, també, a "Manual de supervivència" amb Mel Sesé.

 

6. "Bon dia"
I seguint la recerca de les cançons que més identifiquen els catalans, la Bella va descobrir que el "Bon dia" d'Els Pets és, potser, la que ens posa de més bon humor. És difícil de saber si és la millor per aconseguir l'objectiu, però ella ho comprova amb un experiment empíric, i el cert és que comença a sonar i la gent comença a ballar.

Si ho voleu provar, podeu escoltar la particular versió del "Bon dia" d'Els Pets que Cece Giannotti fa a "Manual de supervivència".

 

7. "Les nenes maques"
Si la lletra de la cançó "El senyor Ramon" no passa el tall del segle XXI, tampoc el passa la de "Les nenes maques". En el "Manual de supervivència" dedicat a l'estètica, la Bella en qüestionava el contingut. Si ja no agrada gaire això de "les nenes maques", molt pitjor són les estrofes de la segona part de la cançó, que, per cert, poca gent coneix.

Aquí en el poble una n'hi ha
que cada vespre (bis) es va confessar.
Ella fa creure que hi va per Déu,
però hi va per veure mossèn Mateu.
Mossèn Mateu li dona consol
li tira polvos sota el llençol.

No seria millor arrencar amb la frase "les nenes empoderades"?, deia la Bella. Al final del programa, el grup de les Sey Sisters li recull el guant i en proposa una versió més en sintonia amb els temps actuals i arrenca amb força amb la frase: "Totes les nenes al dematí s'alcen amb força..."

 

8. "El cant dels ocells"
Què es pot dir d'"El cant dels ocells" que no s'hagi dit ja? Doncs la Bella descobreix un aspecte que potser no tothom coneix. I és que el tema, popularitzat per Pau Casals, en realitat és una nadala. La noia se sorprèn que una cançó alegre com és una nadala sigui el tema que molta gent tria per als funerals.

El programa compta amb una versió d'"El cant dels ocells" del grup Trio Feta.

 

9. "L'himne del Barça"

El programa no es podia oblidar tampoc d'una de les cançons que més es canten a casa nostra: l'himne del Barça. Però que més es cantin no vol dir que més es coneguin. L'Awatef descobreix que gairebé tothom se'n sap les primeres estrofes, però la segona part, la que arrenca amb "Jugadors, seguidors...", no se la saben ni els culers que no es perden cap partit al Camp Nou.

 

10. "El Joan petit"
Amb el dit, amb la mà, amb el peu, amb el cul... Segons la cançó, el Joan petit ballava amb totes les parts del cos. Però aquest tema, un dels més populars del cançoner infantil, té un origen molt sinistre tal com explica la Bella. El Joan petit era un pagès occità que el 1643 a Vilafranca de Roergue va capitanejar la revolta dels Croquants contra el rei de França, Lluís XIV. Quan va ser capturat va ser condemnat al suplici de la roda.

Aquesta és la versió especial que el grup La Resiliència ha fet de la famosa cançó infantil.

 

11. "Gitana hechicera"

I per acabar, quina seria la millor rumba catalana? Podria ser "Gitana hechicera", de Peret? Com a mínim podem estar d'acord que és una de les més conegudes, ja que es va fer molt popular quan va sonar al tancament dels Jocs Olímpics de 1992.

Barcelona es poderosa.
Barcelona tiene poder.

I sobre el pare de la rumba? Té un pare, la rumba? Tot parlant amb el grup Sabor de Gràcia, la Bella descobreix que, de fet, la rumba té molts pares. És com un tronc amb diferents ramificacions: la branca del Pescadilla, la de Peret, la dels Amaya, la del Chechu... El programa dedicat a la cultura acabava amb una versió del grup Boto del "Gitana hechicera".