La Generalitat de Catalunya s'ha compromès aquesta legislatura a estudiar la possible implementació d'una Renda Bàsica Universal, un ingrés pagat com a dret de ciutadania, sense prendre en consideració si la persona és rica o pobra i independentment de les seves altres fonts de renda i sense importar amb qui conviu. La prova pilot ja s'està desplegant i es preveu que els primers pagaments es puguin fer ja l'any que ve. Però com podem saber que la Renda Bàsica Universal funciona? Quins són els mecanismes per estudiar-ho? Ens ho explica Aida Martínez, analista de dades de l'Oficina del Pla Pilot per implementar la Renda Bàsica Universal, un organisme que depèn de la Conselleria de Presidència de la Generalitat de Catalunya.
ESCOLTA-HO ARAPer què hi ha parelles castellanoparlants que decideixen parlar en català als seus fills? Aprendre català té un impacte positiu en els ingressos d'una persona? Més enllà dels arguments culturals, simbòlics o nacionals, el professor de la Universitat de Barcelona Antonio Di Paolo fa anys que centra la seva recerca a saber si aprendre català té un retorn econòmic positiu. A "La segona volta" d'avui ens ho descobreix.
Anar al parc és una activitat habitual entre moltes persones que viuen a la ciutat. De fet, els parcs es troben entre els llocs més populars de les urbs d'arreu del món. Però quin és l'impacte dels parcs en el benestar personal? Més en general, en quins llocs de la ciutat ens movem més i quins ens fan ser sedentaris? Oriol Marquet, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental a la Universitat Autònoma de Barcelona, ens visita per parlar de la seva recerca.
Fa temps que sabem que tenir fills suposa una penalització més gran per a la mare que per al pare. Quan neix una criatura, la mare se sol responsabilitzar molt més de les feines de la llar o de la cura del fill, i les seves condicions laborals empitjoren. Les baixes de paternitat es presenten sovint com una de les maneres per alleugerir el problema (o fins i tot solucionar-lo). Però funcionen les baixes de paternitat? Els homes amb baixes de paternitat tenen després actituds més igualitàries? I els seus fills? En parlem amb la professora de la UPF i de la Barcelona GSE Libertad González.
En el món prepandèmic Catalunya rebia gairebé vint milions de turistes l'any (Barcelona, uns dotze milions). Una important proporció s'allotjava en habitatges turístics, els quals van acabar sent la tònica dominant en moltes zones del país, sobretot a la capital catalana. Ara que el turisme sembla que torna, a "La segona volta" ens preguntem: els habitatges turístics afecten el preu de l'habitatge? De quina manera? Per què? Ho analitzem amb Mariona Segú, professora de la Universitat CY Cergy Paris.
Cada any milers de persones immigrades envien diners als seus països d'origen. Són el que coneixem com a remeses. Moltes persones del sud global, de fet, no podrien subsistir sense aquest flux de diners. Però, més enllà de l'impacte econòmic, les remeses tenen un impacte polític enorme. Quin és? Quan les remeses van a parar a dictadures, les ajuden? El professor de la UPF Abel Escribà Folch ha publicat recentment un llibre en què hi dona resposta.
La Guerra Civil Espanyola va deixar un rastre de destrucció i morts que ha marcat la vida contemporània del nostre país. Però és possible que la violència i la repressió exercida fa més de vuit dècades encara afecti la confiança que tenim els uns en els altres? I el nostre vot? La professora Ana Tur-Prats, de la Universitat de Califòrnia Merced, ho ha estudiat i ens ho explica.