El matí de Catalunya Ràdio
REDACCIÓ
12/12/2023 - 08.46 Actualitzat 12/12/2023 - 09.39
Nova lectura de l'informe PISA que, bàsicament, diu que ser pobre pesa més que ser immigrant en els resultats educatius. Així ho diu un estudi d'Esade i Save the Children a partir de les dades de PISA. Fins ara, s'ha destacat que un dels motius dels baixos resultats de Catalunya a PISA era l'augment d'alumnat immigrant en els últims anys.
El que diu l'informe és que el que realment condiciona els resultats escolars és l'origen socioeconòmic. Segons l'estudi, la diferència entre alumnes migrants i autòctons és de 43 punts, però, si s'elimina el factor socioeconòmic, aquesta diferència es redueix a 5 punts.
L'informe també apunta que ser ric o pobre fa que els alumnes amb el mateix nivell tinguin resultats diferents. Segons l'estudi, un alumne pobre amb el mateix nivell en matemàtiques i ciències que un estudiant ric repeteix curs quatre vegades més. Això és així des del 2018. Espanya és al capdavant de l'OCDE com el país en què més es repeteix. Segons les dades, Catalunya va molt millor que la mitjana espanyola.
La Generalitat, molt criticada per les anades i vingudes en l'explicació dels resultats de PISA, també ha citat la pobresa infantil com un dels factors decisius.
De moment, el govern ha presentat un pla per millorar els resultats, sense concretar-lo gaire, com ara:
1- Evitar els canvis legislatius constants.
2- Millorar la formació dels docents.
3- Oferir activitats extraescolars gratuïtes com fa Portugal.
4- Avaluació constant per detectar de seguida els punts febles a cada centre.
Per la seva banda, l'organització proposa apostar de manera decidida per, entre altres mesures:
1- Tutories de suport i reforç individual.
2- Millorar l'accés a l'educació infantil de qualitat de 0 a 3 anys de nenes i nenes amb baix nivell socioconòmic i d'origen migrant.
3- Formar el professorat en una major eficàcia i habilitats pràctiques en gestió d'aula en classes.
4- Posar en marxa mesures contra la segregació escolar per reduir la concentració de l'alumnat desfavorit, migrant i d'ètnia gitana.
5- Tot això dotat de recursos extres i amb reducció de ràtios alumnes i professors.