A les llistes pensades per acostar la música simfònica als infants, el nom de Dmitri Xostakóvitx no hi acostuma a ser. Per què? Un dels motius, segurament, és que, de fet, a molts adults el nom d'aquest compositor, un dels més importants i destacats del segle XX, els sona, però poc. Un altre, segurament, és que l'obra de Xostakóvitx pot semblar densa i poc adequada per a l'orella dels infants. "Set de sons" desmunta aquest tòpic amb l'ajuda de la músic i pedagoga Tània Parra, autora d'"Imaginem Xostakóvitx", un conte que ens acosta a través de la poesia, la il·lustració i el món dels pallassos algunes obres breus i alegres de Dmitri Xostakóvitx.
ESCOLTA-HO ARALa música pot ser un complement perfecte per a la vida quotidiana. Si utilitzem la seva capacitat evocadora d'emocions i creadora d'ambients, podem facilitar rutines familiars com ara aixecar-nos de bon humor, anar a l'escola motivats, fer els deures, jugar o dutxar-nos. "Set de sons" selecciona algunes de les composicions més adequades per acompanyar el dia a dia d'un infant.
L'oferta cultural catalana pel que fa a espectacles per a tots els públics compta actualment amb una gran diversitat d'estils, gèneres i companyies. Això es pot comprovar a la 36a Mostra d'Igualada, Fira d'espectacles infantils i juvenils. "Set de sons" parla dels beneficis, individuals i socials, que comporten aquest tipus de propostes amb Ramon Giné, director artístic de la Mostra. També descobrim com fer música amb taules, cadires i altres objectes quotidians amb Alba Rubió y Modesto Lai, de la companyia Ual·la, i el seu darrer espectacle, "Nozing". I, a més a més, reflexionem sobre l'humor i l'art com a eines de transformació social.
La poesia és el gènere literari més proper a la música. D'alguna manera, són arts que es complementen i a nivell pedagògic poden oferir moltes possibilitats. Però... la poesia forma part de la lectura habitual dels infants? Com podem fomentar-la a través de la música? "Set de sons" en parla amb la pianista i mestra Rosabel Bofarull, creadora de les "Xilifonades poètiques", un projecte educatiu de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls.
Més de 400 alumnes de cinc escoles i tres instituts de la Segarra col·laboren en el projecte educatiu "L'espill encantat", produït pel Conservatori de Cervera. Es tracta d'un espectacle original que combina música, teatre, dansa i cultura popular, alhora que posa en valor el patrimoni de la comarca. "Set de sons" parla dels valors pedagògics d'aquesta proposta amb el seu coordinador, Marc Castellà.
La música de banda i el món dels pallassos sovint s'han considerat disciplines artístiques de poca categoria. En el seu nou espectacle per a tots els públics, el "Bandàstic", L'Auditori de Barcelona ens demostra tot el contrari. "Set de sons" en parla amb Marta del Olmo, cap del Servei Educatiu de L'Auditori, i Pepe Reche, responsable de la direcció pedagògica d'aquest espectacle. A la selecció musical, descobrirem la versatilitat de la música de banda i totes les seves possibilitats per fer música en família.
"La música és un llenguatge universal", però sovint, en la seva història, només es destaquen els noms d'homes, i això perpetua certs estereotips de gènere. Per això és tan important compartir amb els infants un repertori variat d'estils i gèneres ple de referents femenins. "Set de sons" ofereix un programa especial amb una selecció de músiques creades per dones.
Marceline Orbés va ser qualificat pel diari The New York Times com "la persona més divertida del món" i va ser mestre i referent de Charles Chaplin o Buster Keaton. Tot i així, el seu nom és força desconegut actualment. La companyia La Petita Malumaluga l'ha convertit en el protagonista del seu últim espectacle per a tots els públics. "Set de sons" en parla amb Albert Vilà, el seu codirector, per descobrir una proposta que a través de la dansa, la música en directe i una posada en escena original i trencadora ens acosta a una figura cabdal del món del clown i, a la vegada, a les músiques barroques i contemporànies.
El Palau de la Música Catalana compta amb un dels orgues històrics més excepcionals d'Europa. Sempre hi és, però en realitat és difícil de sentir-lo en família. És per això que des del Servei Educatiu del Palau ens presenten com a novetat per a aquest 2025 l'espectacle per a tots els públics "Tocats x l'orgue". "Set de sons" en parla amb Gemma Canadell, responsable d'aquest servei; Marc Timón, qui n'ha fet els arranjaments i la dramatúrgia, i l'organista Joan Seguí.
"Set de sons" parla amb el músic Santi Careta i el coreògraf Quim Serra de "Cosint cançons", el darrer espectacle de la companyia de dansa Factoria Mascaró. Es tracta d'una proposta plena de poesia i joc per transportar els infants i les famílies a un món de sensacions i emocions a través d'una reelaboració dels materials de ball i cançó tradicional. A més a més, el programa també descobreix el taller de Gamelan del Museu de la Música de Barcelona.
Tenir un fill et canvia la vida a molts nivells. Canvien les prioritats, les relacions, els horaris, les preocupacions, els objectius vitals... "Set de sons" en parla amb el guitarrista Jaume Tugores, a qui aquesta aventura de ser pare ha estimulat per crear la música d'"Un matí inventat", un disc i també un espectacle musical per a tota la família que compta amb el poder evocador del teatre d'ombres de la Companyia Olveira Salcedo.
L'orquestra, com a conjunt musical, destaca per la seva potència sonora i la versatilitat estilística gràcies a la gran quantitat i diversitat d'instruments. Però... d'on va sortir l'orquestra? Quan es va crear? Quins instruments la conformen? Què són les seccions? Quin és el paper del director? Per què porta batuta? "Set de sons" respon aquestes i d'altres preguntes per descobrir la música d'orquestra en família tot escoltant algunes de les seves composicions més representatives.
Els infants molt petits no saben què és el concepte del temps. Per això, des de ben menuts, tant a les escoles bressol com en l'àmbit familiar, es fan diferents activitats que giren a l'entorn del pas del temps amb cançons que hi tenen molt a veure. "Set de sons" en parla amb les músics i educadores Marta Casals i Gemma Rafecas, creadores de la companyia de música per a nadons Sonall, per descobrir "Un any de cançons", un disc que repassa diferents fites anuals infantils com la tornada a l'escola, les excursions, la castanyada o Sant Jordi.
Dins l'aprenentatge musical, la part més teòrica sempre ha tingut molt mala fama entre els alumnes. Per sort, cada cop són més els materials manipulatius pensats per ensenyar-la de manera lúdica. És el cas de "Ladomi", un joc de cartes que aconsegueix fer aprendre sense esforç conceptes com els intervals, les escales o els arpegis a persones de totes les edats i nivells. Set de sons en parla amb el seu inventor, el músic i mestre Gabriel Mirelman, i dedica el programa als jocs musicals. A més a més, a les seccions didàctiques de música en família: viatgem en troleibús, patinem a Central Park i anem al Museu de la Música de Barcelona a jugar una mica amb la veu.
Nadal és una època especial que ha inspirat nombroses creacions artístiques i el cinema, esclar, no n'ha quedat al marge. De pel·lícules nadalenques se n'estrenen cada any i, gràcies a això, la diversitat en aquest gènere en concret va creixent. Les bandes sonores ens fan somniar i ens transporten a mons màgics, tendres i plens d'esperança. Ho comprovem en un "Set de sons" dedicat a les bandes sonores de Nadal. Ens hi acompanyeu?
Charles Dickens va publicar "El conte de Nadal" el 19 de desembre de 1843 i només dos mesos després ja se'n va fer una adaptació teatral. Des de llavors, l'obra s'ha convertit en un clàssic universal que ha inspirat molts artistes. És el cas de la cantata d'Albert Guinovart, que, des de fa unes quantes temporades i amb la direcció de Josep Vila Jover, es representa al Gran Teatre del Liceu amb el cor infantil Veus dels Amics de la Unió i amb l'Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu. "Set de sons" ofereix un programa especial amb l'audició íntegra de la cantata, i amb entrevistes i detalls curiosos sobre aquesta versió d'"El conte de Nadal".
"BaBeBra & Mozart" del Palau de la Música Catalana, ens proposa un tast a algunes de les composicions més conegudes de Bach, Beethoven, Brahms, Mozart, Händel i Schumann. L'espectacle, amb una posada en escena molt colorista i propera, està pensat per captivar els nadons i, sobretot, per estimular-los l'oïda en l'etapa en la que aquest sentit és més sensible. "Set de sons" en parla amb el músic Marc Timón, encarregat de fer-ne els arranjaments, i amb la coreògrafa Olga Cobos, de la Cobosmika Company.