La música és plena de paraules i d'oficis diferents. Professionals de diferents àmbits relacionats amb la música ens expliquen les seves vivències i, a la vegada, ens descobreixen els mots que defineixen els objectes o conceptes imprescindibles per poder fer la seva feina.
D'oficis relacionats amb el món de la música n'hi ha moltíssims. Per tal que la música, ja sigui en format concert, disc o videoclip, arribi al públic amb qualitat i eficiència, hi ha molts professionals al darrere. Els artistes i intèrprets, per exemple, necessiten l'ajuda dels productors. Descobrim aquesta feina a través de l'experiència de Rita Peré, directora de Pistatxo Produccions, l'empresa encarregada de les gires dels Amics de les Arts, del Festivalot de Girona i el Familiària d'Empúries.
Darrer capítol del "Diccionari de sons" dedicat a l'ofici de lutier. A través de l'experiència d'Eduard Sitjas hem anat descobrint alguns dels secrets i detalls d'aquesta feina tan necessària per a l'existència de la música. En aquest cas, ens apunta un concepte molt necessari per a la seva feina en el nostre "Diccionari de sons".
Obrim nou ofici al "Diccionari de sons" i descobrim els secrets dels lutiers. Ens els explica Eduard Sitjas i ens apunta la primera paraula relacionada amb aquesta feina. Es tracta d'un posaànimes, l'eina que serveix per posar l'ànima als instruments de corda fregada.
Quarta i darrera entrega sobre la feina de l'edició musical. Yolanda Guasch, de l'Editorial Boileau, en altres capítols ja ens ha descobert en què consisteix i què és el que li agrada més del seu ofici. Avui li hem preguntat si recorda algun projecte amb especial emoció. A més, ens apunta una nova paraula imprescindible en el nostre "Diccionari de sons".
Per tal que la música sigui possible calen molts professionals fent feines que, sovint, no tenim en compte. És el cas dels editors de música, que es dediquen a publicar les partitures de les composicions o també mètodes pedagògics. Seguim investigant aquest ofici gràcies a l'experiència de Yolanda Guasch, de l'Editorial de Música Boileau.
Els músics per tal de poder interpretar una obra, sigui del gènere que sigui, necessiten una partitura amb les diferents indicacions del compositor. Però d'on surten les partitures? Al diccionari de sons obrim secció per parlar de l'ofici d'editor de música. Ens hi ajuda Yolanda Guasch, gerent de l'editorial Boileau, que ens explica en què consisteix la seva feina i ens apunta una de les seves paraules imprescindibles.
D'oficis el món de la música n'és ple, i no tots tenen a veure amb la composició o la interpretació. Continuem descobrint la feina de musicòloga a través de l'experiència d'Anna Costal. Amb ella aprenem una nova paraula del lèxic essencial de la musicologia.
Per tal que els músics puguin mostrar el seu art i els espectadors puguem gaudir de la música, cal que moltes persones treballin en diferents àmbits. Al "Diccionari de Sons" hi descobrim aquests oficis musicals, que van més enllà de la interpretació. Carol Duran, del Centre Artesà Tradicionàrius, en les darreres setmanes ens està explicant com és la feina de directora. Ens apunta una paraula imprescindible de la seva feina: creativitat.
Sense sales, auditoris o espais de promoció de la música ho tindríem una mica més difícil per assistir a concerts, exposicions, tallers.... Aquests centres de música sempre tenen algú que fa la feina de dirigir-los. Carol Duran, del CAT de la Vila de Gràcia, ens parla de la seva experiència en direcció artística i ens apunta una paraula imprescindible d'aquesta feina: sinergia.
Obrim nou ofici al Diccionari de Sons. Carol Duran, directora del Centre Artesà Tradicionàrius, ens explica en què consisteix la seva feina. A través de la seva experiència coneixem alguns del mots imprescindibles del seu ofici. En aquest primer capítol ens parla del caixet, és a dir, de la cotització dels artistes.