Els elements més bàsics i instintius que fem servir per celebrar en comunitat són el cant i la dansa. Per això, a totes les cultures del món existeixen cançons per fer festa. En el marc del Festival Càntut, alumnes de diferents escoles gironines han participat en el projecte "Cacem i cantem cançons" per recollir, en l'àmbit familiar, algunes d'aquestes melodies festives. Set de sons en parla amb Albert Massip, director del Càntut, i amb la mestra Aida Hospital, que n'ha elaborat una cantata. Amb la mestra Andrea Zayas, descobrim el taller de música en família "Animalades".
Gaudir de l'art i de les manifestacions artístiques és un plaer que, a més d'omplir-nos la vida de felicitat, ens aporta molts altres beneficis. Acompanyar els infants, des de ben petits, en la descoberta del camp immens de possibilitats de l'art és una gran idea i un bon llegat. "Set de sons" en parla amb Debi Cobos, de la Cia Voël, que ens ofereix espectacles de circ plens de poesia visual, dansa i música en directe. A més, a la secció de recursos en família descobrim, amb Alba Pujol Camins, l'Estirasol, una eina pedagògica per ensenyar de manera lúdica diferents conceptes de llenguatge musical.
La millor manera d'acostar la música als infants i fer que en gaudeixin és compartir l'experiència de la música en família. Ho podem fer a casa, al cotxe, anant de concert i, també, jugant al Museu de la Música amb instruments tan curiosos com el gamelan, el janggu, el theremin o el reactable. "Set de sons" en parla amb el seu director, Jordi Alomar, i també amb Joaquim Ródenas, coordinador dels nous tallers de reactable.
Què és una obertura? Qui canta les àries? Quan i per què va néixer l'òpera? Quins són els arguments més habituals de l'òpera? Hi ha òperes per a infants? "Set de sons" ofereix un programa especial a l'entorn del món de l'òpera, amb els seus conceptes bàsics i les seves curiositats, per apropar-nos-hi en família de manera amena a través d'algunes de les composicions referents de l'àmbit. Un tast ple d'emocions i descobriments.
La música i la dansa en comunitat és un dels grans eixos de la tradició cultural de molts pobles africans. L'Associació Inuwali ki fany treballa per acostar aquesta riquesa als infants de diferents escoles de Catalunya. Una tasca que, a banda de ser molt divertida i plena d'aprenentatges musicals, també té el valor de fomentar valors socials i educatius com la coneixença, el respecte cap a la diversitat i el treball en equip. "Set de sons" en parla amb els seus creadors, el músic David Egea i la ballarina Alba Janot. A la secció de recursos, descobrim la proposta pedagògica "Flabiolem" de Cristina Boixadera i la selecció musical ens porta de viatge a l'Àfrica.
De manera intuïtiva, són moltes les generacions de mares i pares que han utilitzat les cançons tradicionals per acompanyar els infants en el procés d'aprenentatge de la parla i del món. Amb les presses que imposa la societat del segle XXI sembla cada cop més difícil trobar espais de calma per compartir el cant i el descobriment sonor en família. "Petit folks" és un joc evolutiu pensat per aconseguir-ho, basat en cançons tradicionals en català, castellà i anglès. "Set de sons" en parla amb Marta Bellavista, la seva creadora. A més a més, a la secció de recursos, descobrim el llibre commemoratiu dels 10 anys del programa "L'ofici d'educar", amb Elisabeth Pedrosa.
Joan Chamorro porta molts anys engrescant infants a tocar i a gaudir del jazz. La seva particular manera de fer-ho ha omplert l'escena catalana de jazz de joves talents i, a més a més, ha aconseguit que una big band formada per nois i noies d'entre 9 i 18 anys, la Sant Andreu Jazz Band, sigui una formació de referència. "Set de sons" parla amb aquest músic i pedagog per descobrir les claus del "mètode Chamorro", un sistema que ha començat a escampar-se i replicar-se a d'altres països. A la selecció musical hi fem propostes per compartir en família la música de jazz.
El principal motor de l'aprenentatge és la curiositat, i per apropar la música als infants cal tenir-ho present. "Set de sons" en parla amb el músic, pedagog i escriptor de contes Oriol Garcia Molsosa. A través de la seva trajectòria, plena de projectes adreçats a les escoles, reflexionarem sobre la importància d'oferir materials musicals sorprenents i imaginatius als més petits. També descobrirem "Batucanetes", un mètode de Marcus Vieira per aprendre percussió amb bolígrafs, i la selecció musical ens portarà diferents curiositats de la història de la música.
"Set de sons" ofereix una selecció musical per compartir en família. A través d'obres d'autors tan diversos com Erik Satie, John Alden Carpenter, Eduard Toldrà, Ferde Grofé, Ola Gjeilo, Hector Berlioz o Erkki Melartin, el programa proposa descobrir als més petits el poder evocador i inspirador de la música. Un viatge ple d'imaginació per tancar els ulls i tastar obres d'estils molt diversos.
Des de fa més de 15 anys les escoles d'educació obligatòria catalanes apliquen el model per competències en totes les àrees, també en la de música. El canvi, fet de manera progressiva, encara és poc conegut a nivell social. "Set de sons" n'explica els eixos bàsics amb el músic, estudiós i pedagog Josep Zaragozà, autor del llibre "Les competències musicals a primària i secundària. Transcendint els límits de l'aula de música". A més a més, el programa també proposa repertori, idees i curiositats per compartir la música de clarinet en família.
L'ukelele s'ha convertit en un dels protagonistes de les classes de música de les escoles catalanes. És lleuger, barat i relativament fàcil de tocar. "Set de sons" hi busca totes les possiblitats didàctiques, tant a casa com a l'escola, a través de l'experiència i el mètode dels pedagogs i músics Violant Olivares i Eduardo Hernàndez. A més a més, Dàmaris Gelabert ens acosta al Festival Taral·la de Granollers i descobrim la relació (tramposa) de Felix Mendelssohn amb Hawaii.
Oscar Wilde deia que "la realitat supera la ficció". La companyia de teatre musical We Color Music ho porta a la pràctica en les seves produccions per a tots els públics, sempre basades en històries i personatges reals. "Set de sons" en parla amb Mar Puig i Mateu Peramiquel, els seus fundadors i directors. A la selecció i a les seccions didàctiques fem un recorregut per algunes cançons i composicions de la història inspirades en fets reals. Saps qui era realment la protagonista de la cançó infantil "Margarideta"?
Els joglars eren artistes molt ben valorats a l'edat mitjana. La seva feina principal era entretenir i, sovint, per fer-ho utilitzaven la música i les cançons. En ple segle XXI, per sort, encara ens agrada que ens entretinguin en família. "Set de sons" en parla amb Sergi Clofent, músic i fundador de la companyia El Joglar de la Bota, especialitzada en cercaviles musicals i espectacles de carrer. A les seccions didàctiques, aprendrem una mica qui eren i què feien els joglars i descobrirem com fa ballar el violí en diferents cultures del món.
Escoltar audiocontes amb els infants té múltiples beneficis i, a més a més, ens pot ajudar a fer música en família. "Set de sons" en parla amb Montserrat Roig, directora de Bellaterra Música Editorial, que ofereix audiocontes per acostar-nos de manera amena els instruments, els grans compositors i també cançons amb valors. És el cas de "Rawala i els 4 elements", que descobrirem a través dels seus autors, Marta Canellas i Gregori Ferrer. A les seccions didàctiques, sabrem què és un nunut i quina relació té amb "El trencanous", de Piotr Ilitx Txaikovski, i ens emocionarem amb una dansa d'Enric Granados.
Ja sigui als teatres com a les escoles bressol i d'infantil, la companyia "Com sona?" fa força anys que ofereix una proposta d'espectacles musicals plens de tendresa, bon humor i qualitat artística. "Set de sons" parla amb els seus fundadors, Elena Pereta i Oriol Aguilar, per saber com, a través d'una escena acurada i arranjaments moderns, posen en valor el repertori de cançó tradicional infantil catalana. A les seccions didàctiques: Edwin Gordon i l'aprenentatge musical primerenc i els misteris de les "Variacions Goldberg".
"Set de sons" es fa ressò de tres iniciatives molt diferents que aconsegueixen acostar la sonoritat de la cobla i la dansa de la sardana als infants. D'una banda, parlem dels projectes escolars "Amb un xic de flow!" que fusiona el ball de la sardana i la percussió corporal i "La cobla a l'escola" que, a partir de flabiols i tibles construïts en 3D, porta l'ensenyament musical a nois i noies de 4t i 5è de la Bisbal d'Empordà. De l'altra, al Palau de la Música, descobrim l'espectacle per a nadons "Deliciós fiscorn" amb Paulo Lameiro i Pep Moliner. A les seccions didàctiques, visitem "Madagaskar" amb Kepa Junkera i pugem en uns cavallets d'un parc d'atraccions amb Xavier Boliart.
"Set de sons" dedica el programa a Cor de teatre, una companyia de Banyoles que destaca per fusionar el cant coral amb la gestualitat teatral. Al llarg dels seus 26 anys de trajectòria, Cor de teatre ha ofert espectacles per a tots els públics amb un repertori musical ple d'eclecticisme i qualitat que ens permet fer música en família. En parlem amb el seu director i fundador, David Costa. A més a més, a les seccions didàctiques saludem el sol amb Jean-Philippe Rameau i ballem el cancan amb Jacques Offenbach.
Com podem transmetre l'amor per la música als més petits, fins i tot abans de néixer? "Set de sons" en parla amb Anna Roig Dolz, pianista, pedagoga musical en etapes primerenques i especialista en massatge infantil i cant prenatal. A través de tallers, espectacles i materials didàctics, ajuda les famílies a convertir la música en un pont de comunicació i de vincle ple de tendresa. A les seccions didàctiques aprendrem un massatge cantat per combatre els còlics del lactant i compartirem en família la música d'Alícia de Larrocha.
Compartir continguts musicals amb els infants a casa i a l'escola cada cop és més fàcil a través de l'entorn virtual i les xarxes del SX3. Aquesta temporada una de les novetats més destacades és la sèrie "El món del Pot Petit". "Set de sons" en parla amb Helena Bagué (Jana) i Siddharta Vargas (Pau), per aprofundir en tots els detalls d'aquest nou programa. A més a més, fem un repàs d'altres continguts musicals del SX3 i descobrim el nou SuperCampus, una plataforma de continguts educatius en català vinculats al currículum escolar.
Posar en contacte infants de centres diferents enriqueix l'experiència escolar i, a més a més, ofereix la possibilitat de potenciar culturalment el territori si es fa servir la música com a aliada. "Set de sons" en parla amb els mestres Sergi Valls, Marc Cubero i Marina Llort, responsables de dos projectes que treballen en aquest sentit. D'una banda, "Llegendes del Moianès", una sèrie de deu cantates infantils a l'entorn dels mites d'aquesta comarca i en què participen deu centres diferents. De l'altra, "Música amb llengua de signes", una proposta per introduir la música de manera inclusiva a l'aula i en què col·laboren alumnes de centres de Valls, Alcover i Montblanc. La selecció musical i les seccions didàctiques giren a l'entorn de les llegendes.
El teatre musical ens ofereix moltes possibilitats per gaudir en família, i a Catalunya en tenim una oferta variada i de qualitat. "Set de sons" en parla amb Mariona Campos, directora del Jove Teatre Regina i de la Companyia La Trepa. La selecció musical girarà a l'entorn d'alguns dels grans musicals de la història i a les seccions didàctiques descobrirem la relació que tenen amb l'òpera i el cinema.
Què significa ser cantaire d'un cor? Podem ser-ne si no sabem llenguatge musical? Quins són els beneficis de cantar? Pel que fa als infants, què els pot aportar cantar en una coral? "Set de sons" busca totes les respostes a aquestes preguntes i a moltes més en el llibre "100 coses del món coral. Una visió de la vida dels cors escrita des del cor", editat per Cossetània i escrit a quatre mans pel mestre i divulgador David Puertas i la pedagoga i directora de corals Meritxell Tarragó. A les seccions didàctiques brindarem amb Giuseppe Verdi i traurem una màscara molt cinematogràfica.
Superar la por a la foscor a l'hora d'anar a dormir és tot un repte per a molts infants. La imaginació crea monstres de tota mena i alguns, fins i tot, canten i ballen. "Set de sons" dedica el programa a la relació entre aquests éssers fantàstics i la música a través de l'espectacle "Monstres", de L'Auditori de Barcelona. En parlem amb el seu director musical, Martí Serra, i la responsable del projecte pedagògic, Alba Pujol. A més, descobrim la nova versió de la cançó "Aplaudiments", de Dàmaris Gelabert, i busquem alguns trols molt musicals.
L'Auditori de Barcelona es va inaugurar fa 25 anys, el 22 de març del 1999, i només un any després ja comptava amb un departament exclusivament dedicat als infants. Des de llavors, el Servei Educatiu ha anat ampliant projectes i ha convertit L'Auditori en un centre de referència a nivell nacional, estatal i, fins i tot, europeu pel que fa a propostes per a públic familiar i escolar. "Set de sons" dedica un programa especial per conèixer a fons les activitats i línies pedagògiques d'aquest departament a través de la seva cap, Marta del Olmo Virgili, i també dels testimonis d'alguns músics i artistes que han participat en les produccions familiars de L'Auditori.
Els personatges mitològics i els mons fantàstics ens fan volar la imaginació. La història de la música és plena de compositors que s'hi han inspirat per oferir obres de gèneres ben diversos. "Set de sons" ofereix un programa musical amb un tast de creacions a l'entorn de fades, nans, gegants, bruixes, elfs, dracs o hòbbits. Un especial de música en família amb obres de Modest Mussorgski, Richard Wagner, Manuel de Falla, Igor Stravinsky, Niccolò Paganini, Piotr Txaikovski, Claude Debussy, Franz Schubert, Henry Purcell i Howard Shore.
Una bona manera d'acostar els infants a la història és fer-ho a través de la música i la dansa de cada període. A través del propi cos i del moviment és més fàcil saber com era la societat de l'època i, a més a més, conèixer el llegat que ha arribat als nostres dies. "Set de sons" en parla amb la ballarina Anna Romaní i el músic Marc Riera, fundadors de Xuriach, una companyia amb 15 anys d'experiència en l'estudi i divulgació de la música i la dansa del Renaixement i del Barroc. A les seccions didàctiques descobrirem quina dansa hi ha al darrere de "Les pometes", "El gegant del pi" i "Quan el pare no té pa".
La música és una eina transversal que a l'escola pot reforçar àmbits tan diversos com la tecnologia o la robòtica. Set de sons en parla amb el mestre, músic i "maker" Marc Sibila, fundador d'Instròniks, una entitat amb un mètode pedagògic a l'entorn de la música, la programació computacional i la tecnologia. A més, a través de la selecció musical descobrirem el theremin, un dels primers instruments electrònics de la història, i a les seccions didàctiques comptarem "loops" en família.
La rítmica Dalcroze és un dels mètodes més coneguts pel que fa a l'educació musical que es basa en l'experiència de la música a través del cos i també en la improvisació. "Set de sons" en parla amb Neus Fernández, pedagoga especialitzada en rítmica Dalcroze per a les arts escèniques; membre de l'equip directiu i docent de l'Institut del Teatre, i directora de Perkimba, una companyia interdisciplinària que ofereix formació per a mestres i tallers per a escoles i famílies. La selecció musical i les seccions didàctiques estan dedicades a la faceta compositiva d'Émile Jaques-Dalcroze.
"Alícia al país de les meravelles" és tot un clàssic de la literatura universal que val la pena compartir en família. Des de Viu el Teatre ens proposen recuperar-lo a través d'una comèdia musical per a tots els públics que el modernitza i el situa en ple segle XXI amb "Alícia al país dels mòbils". Una oportunitat de gaudir del teatre i de la música, i, a la vegada, de reflexionar en família sobre l'ús dels mòbils. "Set de sons" en parla amb la seva autora, Marta Buchaca, el compositor Keco Pujol i Gisela Juanet, coordinadora de projectes de Viu el Teatre. A més, a la selecció musical i a les seccions didàctiques descobrirem músiques inspirades en el conte de Lewis Carroll.