Del 14 al 23 de març
06/03/2025 - 11.54 Actualitzat 13/03/2025 - 12.31
Per què tants joves africans somien anar-se'n a Europa? Coneixen els perills del viatge i la realitat que els espera?
"Sunu Gaal (El nostre cayuco)" segueix les vides de diversos joves del Senegal a través de la mirada de la Mariatou, una noia de 18 anys que lluita per viatjar a Europa; l'Àrfa, un adolescent pescador; i l'Aliou, que fa apostes en línia per finançar el seu viatge. El documental mostra una joventut conscient del racisme a Europa, del nou colonialisme que saqueja els recursos del seu país, i de la fam de feminisme d'una generació de noies que reclama més llibertat.
Dirigit per Josep T. París, "Sunu Gaal (El nostre cayuco)" és una producció de Karavan Productions Films, amb la col·laboració de l'Associació Solidària i Logística, la participació de 3Cat i el suport de l'ICEC.
El documental narra la visió del món d'Enric Miralles, un dels arquitectes més importants del panorama internacional, alhora que pretén fer un retrat de l'arquitecte i del misteri del seu procés creatiu.
Miralles va ser un personatge complex, un artista potent i un home hipnòtic, polièdric. Una personalitat inesperada, capaç de tornar a transformar el llenguatge de l'arquitectura. Enric Miralles va morir prematurament amb 45 anys i la narració comença el dia de la seva desaparició, el 3 de juliol de l'any 2000.
Està enterrat al Cementeri d'Igualada, una de les seves obres mestres, i des d'allà la seva vida i les seves creacions queden indissolublement unides. Fluctuant en les diferents arquitectures, el narrador parla com un fantasma, l'evoca en els seus espais, fa preguntes, i creua el llindar entre la mort i la vida.
El documental "Miralles", dirigit per la italiana Maria Mauti, amb guió de Sara Mesa i la mateixa directora, i narrat per l'actor Pep Ambrós, és una producció d'Oberon Media, en coproducció amb Monstro Films i 3Cat, amb la col·laboració de l'ICAA i l'ICEC i el suport de COAC.
El documental explora el procés de composició de la nova òpera de Raquel García-Tomás, Premi Nacional de Música 2020, inspirada en les memòries d'Alexina B., persona intersexual del segle XIX.
En aquest viatge artístic, Raquel García-Tomás converteix el coneixement de la realitat intersexual en un motor d'empatia i inspiració i mostra com cada decisió musical i narrativa contribueix a donar vida a aquesta commovedora història que culmina el dia de la seva estrena al Gran Teatre del Liceu.
Amb direcció d'Alexis Borràs Izquierdo, "Alexina B. Vides en composició" és una producció de Digital Films, en coproducció amb 3Cat i RTVE i amb el suport de l'ICEC.
Un viatge a l'univers creatiu d'Oscar Tusquets Blanca. Un univers ple d'idees on l'arquitectura, el disseny, la pintura i l'escriptura conviuen sense jerarquies.
Provocador i rebel, Tusquets ha deixat petjada en l'arquitectura i el disseny, amb obres al MoMA, el centre George Pompidou o el Museu Dalí. La seva història, explicada per artistes i creadors com Miquel Barceló, Antonio López, Albert Serra, Milena Busquets, Mario Vargas Llosa o Julia de Castro, en un retrat que celebra la vida i la bellesa.
Dirigit per Alex Guimerà i Guillem Ventura, "Déu ho veu" és una producció d'Hic&Nunc Filmworks, amb la participació de 3Cat, RTVE, CaixaForum+ i Filmin.
El viatge de José Corbacho i Catalina Solivellas per portar a escena una versió lliure d"El Quixot", interpretada per actors amateurs diagnosticats amb un trastorn mental.
José Corbacho i Catalina Solivellas es van conèixer fa trenta anys compartint escenaris, camerinos, rialles i també alguna pena. Aquí van començar a ser conscients de com pot arribar a ser de terapèutic el teatre en els moments difícils. Anys després, i inspirats pel muntatge d'una versió lliure d'"El Quixot", decideixen treballar amb actors i actrius amateurs de Mallorca amb un diagnòstic en salut mental, confirmant així el poder del teatre com a eina d'integració i superació d'estigmes.
El documental proposa un viatge en què el José, la Cati i la meravellosa companyia creada per a l'ocasió comparteixen escenaris, camerinos, rialles i també alguna pena.
Amb direcció de Pep Bonet, "A un lloc de la ment" és una producció d'El Obrador, en coproducció amb IB3, amb la participació de 3Cat i el suport de 3 Salut Mental, l'ICIB i el Consell de Mallorca.
Jana Montllor Blanes, filla del cantant i actor Ovidi Montllor, ha perdut l'única fotografia que tenia del seu pare d'un viatge que van fer a Mallorca.
Navegant a través del Mediterrani entre imatges familiars, objectes, olors, cançons, retalls de premsa i programes de televisió, la Jana emprèn un altre viatge a través de la memòria per intentar trobar el record del seu pare, una persona coneguda pel gran públic, però distant per a ella.
Dirigit per Jana Montllor, "On eres quan hi eres?" és una producció de La Selva Ecosistema Creatiu, LaCima Producciones i Odessa Films, en coproducció amb 3Cat.
El documental se centra en la història real de l'exitós jugador de bàsquet dels anys 60 Charles Thomas, exjugador del Sant Josep de Badalona, del Barça i del Manresa, màxim anotador de la Lliga espanyola de bàsquet a les temporades 1968-1969 i 1969-1970, i que va desaparèixer de la nit a dia sense deixar rastre en el moment més àlgid de la carrera.
Charles Thomas era mediàtic, atractiu, elegant, virtuós i amic dels seus companys. Se'n deia que podia volar. Fins que una lesió fatal ho va canviar tot. La vida del jugador estrella del Barça es va trencar i ell va desaparèixer entre rumors horripilants. Algunes veus deien que havia tornat als Estats Units, que havia caigut a les drogues i que potser havia mort en una baralla. El seu cercle més íntim es va témer el pitjor i així ho va assumir. Encara que ningú no podia assegurar que estigués mort, això era el que es creia. Res no se n'havia tornat a saber d'ell. Ni tan sols els seus fills coneixien el seu parador, ni la seva història.
Però 40 anys després, el seu millor amic rep una trucada amb una noticia que ho canviarà tot. Què va ser de Charles Thomas?
Amb direcció de Fèlix Colomer, "Temps mort" és una producció de 3Cat, amb la col·laboració d'El Terrat (The Mediapro Studio).