Durant les vacances trenquem rutines, també les del que mengem adults i nens i la manera de fer els àpats. De vegades, la relació entre els infants i el menjar és complicada. Afortunadament, existeixen llibres didàctics i molt bonics perquè s'introdueixin en el món de la cuina, aprenguin a menjar més bé tot jugant i entenguin d'on venen els aliments. Visitem la llibreria La Central del Raval de Barcelona perquè el nostre el nostre llibreter Nacho Borraz ens en descobreixi alguns títols. Ja avisem que son tan interessants i bonics que cridaran l'atenció dels pares també! Aquesta és la seva llista. "Monstruari culinari" Un acostament diferent a la cuina, però també a la poesia, amb un llibre objecte que és com un trencaclosques i permet crear un munt de poemes rimats i de monstres de cuina estrafolaris, combinant les solapes de les pàgines. A la contracoberta d'aquest llibre de Mar Benegas i Ana G. Lartiegui (editorial Combel) asseguren que es poden crear més de 200.000 monstres i poemes. "Les delicioses aventures dels germans Roca" Un llibre per despertar la curiositat científica a través dels records d'infantesa i de la història dels tres germans Roca amb il·lustracions de Laufer (editorial Estrella Polar). Cada record està lligat a una recepta on, alhora, trobarem algun secret de ciència. Per exemple, per què s'infla el pa? "Monstruari culinari" (Ed.Combel) i "Les delicioses aventures dels germans Roca" (Estrella Polar) "Acadèmia de cuina" El procés per convertir-se en cuiner professional explicat als nens. Per aprendre a pensar un menú, a seguir receptes, a conèixer gustos diferents i moltes coses més amb jocs i reptes sorprenents en un llibre de Steve Martin i Hannah Bone (editorial Blackie Books).   "El poder mágico de los alimentos" Un llibre d'Eloísa Alférez i Cecilia Moreno (ed. Libre Albedrío) que explica els secrets dels aliments, quins són els elements que contenen i què aporten al nostre cos. Al final, hi ha un receptari amb idees per fer plats equilibrats inclosos els que acostumen a agradar més als nens, com pizzes o magdalenes. Això sí, en versió saludable.   "Sabor". Micaela Chirif, Ignacio Medina i Andrea Antimori (ed. Océano) Un llibre sobre els sentits i com els fem servir a la cuina escrit a quatre mans per una poeta i filòsofa, Micaela Chirif, i un crític culinari,  Ignacio Medina,  amb il·lustracions d'Andrea Antinori (ed. Océano), per descobrir per què el menjar té gust àcid, salat, dolç, amarg o umami. Comencen dient: "La llengua serveix per parlar, per menjar gelat, per fer ganyotes i, de vegades, per llepar el plat."  "Acadèmia de cuina" (ed. Blackie Books), "El poder mágico de los alimentos" (ed. Libre Albedrío) i "Sabor" (ed. Océano)  Acabem la nostra llista recomanant-vos dos llibres d'una de les grans il·lustradores de casa nostra, que ens ha presentat el Nacho Borraz. Patricia Geis és dissenyadora gràfica, va estudiar Belles Arts i va arribar al món de la il·lustració infantil per casualitat. Fa trenta anys que s'hi dedica, els seus llibres es publiquen en molts països i han guanyat un bon grapat de premis. "Quan explicava contes als meus fills, sempre m'adaptava al que em demanaven i això em va ajudar a trobar un llenguatge per escriure contes per a nens." "Mira què menges" Amb l'ajuda d'una poma, aquest llibre de Patricia Geis (ed. Combel) explica el procés de l'alimentació i la producció alimentària: esbrina d'on venen els nutrients i per què ens beneficien, com en percebem el gust, què podem fer amb les restes d'aquest aliment i què passa si en plantem la llavor. Un llibre que fa èmfasi en la sostenibilitat amb jocs i sorpreses. "Mira què menges" i "Petit xef"(Ed. Combel ) "Petit xef" Aquest llibre de Patricia Geis (ed. Combel) vol ensenyar als nens l'ofici de restaurador jugant amb pestanyes, amb una food truck per muntar que es diu La Sardineta perquè només hi serveixen menús de peix. Bona lectura i bon profit!