Parlem amb Albert Cano Smit, un pianista d'origen català, que va néixer fa 23 anys a Ginebra i que ara viu a Nova York, on duu una activitat frenètica de recitals, concerts amb orquestres, i concursos arreu del món. Ens explica secrets i intimitats de la seva activitat, els èxits i les pors, els ídols i els mentors que té, les seves preferències musicals i les aficions extramusicals (Barça, NBA...!), i com encara un futur tan prometedor.
ESCOLTA-HO ARAParlem amb la compositora i pianista Elisenda Fàbregas, una de les creadores més brillants del nostre país, que ha desenvolupat gran part de la carrera als Estats Units i que fa més de deu anys que treballa a Corea del Sud com a professora de composició, a la Universitat Kyung Hee. Va ser Frederic Mompou qui la va recomanar a l'escola Juilliard, quan ella era una jove pianista molt prometedora. I ens explica el xoc que va suposar marxar a l'altra banda de l'Atlàntic. "Tocar Mompou als Estats Units em permetia plorar metafòricament", ens confessa. "Jo faré tot allò que les dones talentoses de la meva família no van poder fer". Una conversa plena de records, emocions i projectes vitals.
Parlem amb Òscar Font, músic de jazz, trombonista, clarinetista i compositor, membre de La Locomotora Negra (des de fa quinze anys), i de diversos grups de jazz clàssic. Ens explica les seves passions musicals, les experiències de joventut i un munt d'anècdotes i vivències relacionades amb el món del jazz, incloent la seva intensa i peculiar relació amb Woody Allen, amb qui ha tocat en diverses ocasions tant a Nova York com a Barcelona. I sempre amb un indomable sentit de l'humor: a la vida (i a les entrevistes!), com al jazz, és millor improvisar!
Parlem amb la flautista Sofía Martínez, que també és una de les especialistes més reputades en "ear training" a escala internacional. Musicòloga, doctora en Teoria, Història i Crítica de les Arts per la UB i professora a l'ESMUC, Sofía Martínez també desenvolupa una intensa labor com a divulgadora en diverses entitats i orquestres catalanes i espanyoles: la seva visió de la música implica un acostament molt intuïtiu, d'escolta activa, i apta per a tota mena de públics. I ens ho explica amb un seguit d'audicions que la vinculen a la seva tasca professional però també a la seva experiència vital, a vivències molt intenses i plenes d'emoció que fan d'aquesta entrevista una de les més commovedores de la temporada.
Parlem amb el baríton cerverí Toni Marsol, un dels cantants més actius del nostre país, present en multitud de funcions operístiques fent rols protagonistes i de gran envergadura. La seva versatilitat i la potència vocal es combina amb una brillant presència escènica on mai falten l'humor i fins i tot les acrobàcies. I ens explica els moments inoblidables de la seva carrera, les experiències més curioses, la descoberta de la música en plena infantesa, els seus ídols, les seves passions i els secrets musicals, en una conversa distesa i ben amanida amb música i anècdotes.
És un músic d'una considerable trajectòria internacional que ha fet actuacions als escenaris més importants de Nord-amèrica, el Japó i arreu d'Europa. Un pianista de gran categoria que va estudiar al Conservatori de Barcelona i després a la Manhattan School of Music de Nova York, on es va especialitzar en música russa. És un dels pianistes catalans que la toca millor. Alícia de Larrocha és va enamorar de la seva interpretació del primer concert per a piano de Xostakóvitx al Palau de la Música.
Parlem amb el director d'orquestra i compositor Francesc Prat, format a l'Escolania de Montserrat i a Lucerna, Basilea i Zurich, i amb una carrera internacional que l'ha dut a dirigir arreu d'Europa des de gran música simfónica o de cambra fins a òpera i música contemporània, amb la qual té un vincle especial. I ens explica facetes molt personals de la seva professió: els seus referents, els moments clau i els crítics, les delicades relacions entre col·legues, la consciència de la maduresa que li cal a qualsevol músic per encarar obres mestres o la conciliació familiar d'un director que viatja constantment.
Parlem amb Elena Rey, una violinista versàtil, amb carrera com a solista i en grups de cambra de prestigi, però també enamorada del gran repertori simfònic, que ha tocat amb orquestres i directors de nivell internacional. Ens explica, amb la passió que la caracteritza, les seves experiències musicals més intenses, la relació amb el seu instrument i amb altres músics (i directors!) i les seves passions musicals, a través d'una selecció d'obres molt personal i emocionant que van des de Bruckner, Mahler, Wagner i R. Strauss fins a Sílvia Pérez Cruz, Amy Winehouse, Michael Jackson o Nes.
Parlem amb el jove baríton de Navàs Carles Pachón, un dels cantants lírics més destacats de la seva generació, que ha guanyat diversos premis entre els quals el tercer del Tenor Viñas de fa dos anys, l'Alfredo Krauss de Gran Canària i el Francisco Araiza de Mèxic. Amanint una conversa plena d'anècdotes i bon humor, escoltem amb ell els seus referents musicals i les cançons que li fan perdre el món de vista.
Parlem amb Igor Cortadellas, creador i director d'Igor Studio, que converteix la música en poesia visual, en colors i emocions. Ens explica com va deixar l'oboè per la càmera, la seva passió pel ball i pel swing, i les potents experiències musicals que està vivint en tots els seus projectes audiovisuals. I tot ben amanit amb un munt de secrets i d'anècdotes hilarants.
El pianista, improvisador i compositor menorquí Marco Mezquida és el primer convidat dels "Solistes" d'aquesta temporada. Està a punt d'anar al Japó dins la gira a duet amb Sílvia Pérez Cruz, i el 25 d'octubre presentarà el seu segon disc amb Chicuelo dins del Barcelona Jazz Festival.
Parlem amb el violinista Jordi Cervelló, un dels degans de la composició al nostre país, de prestigi internacional i plenament actiu. Va néixer l'any 1935, i l'edat li permet parlar amb tota franquesa i amb perspectiva de tot el que ha viscut, del món musical actual i del futur: els músics que l'emocionen i els que s'han convertit en "multinacionals", la perversitat dels concursos, l'estretor de mires dels programadors, dels amics i coneguts, però també dels seus dos gats i de l'obra que té entre mans. I sempre amb aquell humor irònic i trapella que el caracteritza.
Parlem amb Elisenda Carrasco, directora i pedagoga de molt prestigi i de llarga trajectòria al capdavant de cors i projectes molt diversos, especialista en veus blanques, i convidada habitualment a impartir cursos i tallers arreu del món. Amb el dinamisme, l'entusiasme i l'energia que la caracteritzen, ens parla de la seva experiència musical amb nens i nenes de tot el món, dels secrets de la veu, de la màgia del cant, i de la joia de fer música col·lectivament.
Parlem amb Pau Codina, jove violoncel·lista barceloní amb una intensa activitat internacional: amb catorze anys va ser acceptat a la prestigiosa Yehudi Menuhin School i vuit anys més tard va acabar els estudis a la Guildhall de Londres, que va perfeccionar al Reina Elisabeth de Brussel·les. Actualment viu a Dinamarca, on treballa com a violoncel solista d'un ensemble internacional amb una activitat i un funcionament que, ens confessa, és el somni de qualsevol músic. La seva "playlist" la integren clàssics insospitats, intèrprets irrepetibles i música brasilera; i a través de confessions i històries molt íntimes i emotives, ens parla de les seves grans passions: la música i la vida.
Parlem amb Enrique Bagaría, un pianista de projecció internacional, guanyador del Maria Canals, i que ha tocat arreu del món com a solista i amb les millors orquestres i directors. Ens explica els seus inicis, ens parla dels seus mestres i ídols, dels moments crucials en la seva carrera, dels concerts inoblidables i ens confessa secrets i passions sorprenents.