El format pòdcast permet explicar les històries ocorregudes de la millor manera que considera el director o directora del contingut. Les no ficcions i documentals sonors estan en auge des que els pòdcasts s'han popularitzat, i tots són diferents, sense coincidir amb durada o nombre de capítols. El pòdcast del qual us parlem avui és "Les mil veus de Montserrat". Un contingut que recorre la història, la cultura i les emocions d'un símbol mil·lenari en 8 capítols temàtics.
ESCOLTA-HO ARAEls pòdcasts ens permeten conèixer les situacions d'altres països. Dos dels pòdcasts de Catalunya Ràdio que ajuden a conèixer l'actualitat social i política són "Mapamundi" i "Follow Garriga". Mapamundi és el pòdcast de la redacció d'Informatius de Catalunya Ràdio. "Follow Garriga" és el pòdcast de Francesc Garriga, l'enviat a Washington de Catalunya Ràdio.
En molts dels continguts pòdcast d'àudio ens trobem actors de doblatge en la seva narració. Les ficcions i els documentals són una nova via creativa per aquests professionals. Avui us portem dos continguts on els actors de veu són els protagonistes: "L'última bruixa" i "La vermella"
El Departament d'Esports de Catalunya Ràdio ha aprofitat totalment el format pòdcast. Els esports tenen la seva audiència específica en el ciclisme, el futbol o el futbol americà. Els títols dels pòdcasts en qüestió són el "Ràdio Volta", el "Fem futbol", el "Barça reservat", el "Girona reservat" i el "Tots al blitz". Continguts que fan les delícies dels que busquen la darrera informació que es genera cada setmana, en episodis que tenen tot el sentit si es consumeixen de seguida. Però també podem trobar "Rècords", el pòdcast documental que aprofita tot l'arxiu sonor de Catalunya Ràdio i que es converteix en un contingut totalment perenne.
El pòdcast ha donat una nova oportunitat als periodistes. Un nou format que ha generat noves sortides de comunicació. Els periodistes de 3Cat Txell Feixas i Francesc Garriga ho han aprofitat en els seus projectes "Dones en lluita" i "Follow Garriga", respectivament. Els documentals i les no-ficcions s'adeqüen perfectament a aquests àudios que són flexibles tant pel que fa a la durada com a la publicació. Avui sentirem uns fragments d'aquests dos pòdcasts de Catalunya Ràdio i 3Cat.
Sentim el primer episodi de "Veni, Ovidi, vici", de Blai Marsé, dedicat a la memòria d'Ovidi Montllor. També escoltem l'espai dedicat a les conseqüències psicològiques de la guerra d'Israel i Gaza.
Una de les darreres estrenes en format pòdcast nadiu a 3Cat a estat "La vermella". El pòdcast de l'univers del doblatge arriba a la tercera i última temporada amb vint episodis més que aniran arribant cada setmana. A més, hi haurà temps per sentir una conversa inspiradora que sempre pots escoltar i veure a "Popap IA", on Mariola Dinarès parla amb experts que ens fan entendre la revolució de la intel·ligència artificial.
El pòdcast és un contingut a la ràdio que ha sabut conviure amb els programes que s'emeten per l'antena. Hi trobem continguts nadius digitals i també els programes de la graella de les nostres emissores que també es converteixen en pòdcasts sindicats. La ràdio i l'oient hi han sortit guanyant, amb un catàleg extens. Per això existeix està aquest programa, per ajudar-vos en la selecció dels continguts que més us interessin. Avui sentim un fragment del capítol de "La república del Mediterrani" i el primer episodi de "Cors, una crònica de Clavé".
Fem un petit tast radiofònic del contingut pòdcast de Catalunya Ràdio i 3Cat. El catàleg de pòdcast a 3Cat no para de créixer setmana rere setmana. Aquest "Som pòdcast" vol ser una guia setmanal per recomanar-vos capítols dels nostres continguts que no s'emeten per antena. Avui és temps per a la cultura i també per a la informació del nostre corresponsal als Estats Units. Parlem de l'"Inclassificables" i del "Follow Garriga".
La missió d'aquest programa és, si no sou usuaris del contingut en forma d'episodis, que us en vinguin ganes. Volem que tingueu aquella sensació que us esteu perdent coses per aprendre i per entretenir-vos. El catàleg de Catalunya Ràdio i de 3Cat és immens i, de ben segur, hi ha el pòdcast que necessiteu. Avui rescatem per a l'antena de Catalunya Ràdio un episodi de "Vinils" i un de "L'endemà".
Un dels darrers videopòdcasts publicats a 3Cat és "La república del Mediterrani", que presenta Maria de la Pau Janer i que explora les diferents maneres de viure experiències concretes des de tots els territoris de parla catalana. També tindrem temps per sentir un dels darrers episodis de "Mapamundi". Un capítol que parla de Groenlàndia i Trump.
Els pòdcasts s'han de buscar. Hi són, però demanen un temps de recerca. El contingut que t'agrada existeix i està esperant que l'escoltis. N'hi ha que informen, n'hi ha que entretenen, n'hi ha que divulguen... Avui escoltem fragments de dos pòdcasts feministes que tenim al catàleg: "Histèria col·lectiva" i "Mai és el moment".
"Ja m'entens", que està presentat per David Àvila i és el programa LGTBIQi+ de Catalunya Ràdio, ha conversat amb l'actor Pep Anton Muñoz, que va mostrar-se homosexual en una època en què formar part del col·lectiu era un delicte. Una conversa en què mostra el seu vessant més personal. També hi ha temps per escoltar un fragment del pòdcast "Hotel Palestina", que parla sobre periodisme de guerra, amb Txell Feixas.
El catàleg de pòdcast de Catalunya Ràdio i 3Cat va creixent. I aquest 2025 encara ho farà més. "Som pòdcast" vol facilitar-vos la cerca de continguts que siguin profitosos i s'adaptin als vostres interessos. En aquesta edició escoltem un fragment del pòdcast "Radicals lliures", de Dani Jiménez, i d'"El segrest", de Carles Porta.
És el moment de fer-nos moltes preguntes i trobar respostes de les persones especialistes en IA. Ens hem de resistir a utilitzar aquesta eina abans de no saber exactament quines en són les conseqüències. "Popap IA" té en l'onzè episodi les respostes a qüestions molt concretes. Triar una bona sèrie o dir-nos a quin fons hem d'invertir. Amb la doctora especialista en plataformes Elena Neira analitzem l'algoritme de Netflix i aprenem com el podem domesticar i enganyar.
Avui volem recuperar un pòdcast que, amb l'excusa de la llengua catalana, parla de tot el que puguem imaginar-nos. És el "Tenim paraula" de Roger de Gràcia. "Tenim paraula" vol fer arribar la riquesa del català a tots els públics. Fet des del rigor i des de l'entreteniment, el projecte neix de la passió per la llengua pròpia i la necessitat de mantenir viu el tresor cultural que ens defineix com a poble. Cada capítol es dedica a una paraula que evoca un tema o concepte des de la perspectiva de la llengua.