Avui, dos continguts relacionats amb la música. Dos pòdcasts de Catalunya Ràdio que amb l'excusa de la música enceten un documental musical i una conversa distesa. El primer que forma part del nostre catàleg és "La teulada vermella". Amb motiu del comiat definitiu dels escenaris de Joan Manuel Serrat, ens aproximem a la seva figura com no s'havia fet mai. Al llarg de quatre capítols, Blai Marsé aprofundeix des de diversos punts de vista en el personatge més important que hi ha hagut mai a la música catalana i espanyola. Un altre pòdcast musical de Catalunya Ràdio és "Vinils", de Jaume Escala. Com ha influït el vinil a les nostres vides? El cantautor parla amb pintors, metges, models, músics i escriptores que es van trobar en la seva infantesa o adolescència el tocadiscs, un sistema de reproducció de so que anava lligat a la popularització de la música.
El 24 d'octubre del 1999, Àlex Crivillé es converteix en el primer català que guanya el Mundial de la categoria reina del motociclisme, en aquella època els 500 cc. Aquest és el rècord d'un títol extraordinari, molt celebrat però poc imaginat només uns anys abans, quan els pilots catalans semblaven incapaços de governar les motos grans. Crivillé va ser el pioner en un any memorable: Tadayuki Okada va donar emoció a la competició, Mick Doohan es va retirar per una lesió i Valentino Rossi va guanyar el campionat de 250 cc abans de passar a la categoria reina. Aquest episodi de "Rècords" ho explica tot.
Aquesta és una nova edició del programa "Som pòdcast", on fem un petit tast radiofònic del contingut pòdcast de Catalunya Ràdio i 3Cat. En aquest pòdcast explorem històries que, gairebé sempre, requereixen atenció. I la història que us presentem avui té a veure amb una fita molt important per Catalunya Ràdio. Descobrirem una expedició radiofònica a l'Antàrtida, sentirem els seus protagonistes i ens endinsarem en tot el que passa en aquella part tan important per al planeta. Ens agradaria que, una vegada hàgim acabat i si no l'heu sentit mai, anéssiu amb ganes a buscar "A l'Antàrtida no hi ha óssos". A més, tindrem temps per escoltar un fragment del darrer episodi del pòdcast "Inclassificables".
"Retorn al niu" és un documental sonor de Laura Romero durant la primavera de 2022 amb enregistraments de paisatges i cants d'ocells a la comarca valenciana de la Vall d'Albaida (Aielo de Malferit, l'Olleria). La peça combina la presència dels cants dels ocells amb les oralitats de veïns de la zona en relació amb la seva lluita per la preservació del paratge natural. Conceptes com el ritme, la melodia, l'harmonia, la textura i el silenci s'entremesclen per valorar fins a quin punt l'activitat de l'ésser humà (l'antropofonia o altres fonts vibracionals no audibles) afecta els entorns naturals.
Els pòdcasts de ficció es caracteritzen per la seva capacitat de recrear històries captivadores a través de l'àudio, sovint amb una narrativa rica i personatges ben desenvolupats. Aquests pòdcasts utilitzen efectes de so i música per crear una experiència immersiva. En aquest programa escoltarem fragments dels pòdcasts "Mix 97" i "La torre de vidre".
La irrupció dels pòdcasts ha col·locat en primera fila, un altre cop, els antics radioteatres que es van popularitzar a la meitat del segle XX a la ràdio. Catalunya Ràdio, en els seus més de quaranta anys d'història, té una llarga trajectòria d'obres radiofòniques i des que tenim pòdcasts n'hem publicat uns quants que avui sentirem i que són l'"Entresol" i l'"Última bruixa".
Aquesta és una nova edició del programa "Som pòdcast", on fem un petit tast radiofònic del contingut pòdcast de Catalunya Ràdio i 3Cat. Sentint un pòdcast ens submergim en històries que demanen, de vegades, atenció. I la història que avui us portem en demana, i molta. Avui parlem de l'espia català més important, més potent i que mereix sempre més reconeixement: Joan Pujol. Més conegut com a Garbo o Arabel. Avui sentirem fragments del pòdcast "Debriefing Garbo" i converses amb el creador del contingut. Ens agradaria que, una vegada haguem acabat i si no l'heu sentit mai, anéssiu amb ganes a buscar "Debriefing Garbo".
Aquesta és una nova edició del programa "Som pòdcast", on fem un petit tast radiofònic del contingut pòdcast de Catalunya Ràdio i 3Cat. El pòdcast és un format que està en el seu millor moment. Els usuaris cada vegada escolten més minuts d'aquests continguts i molts hi busquen la informació, l'actualitat. Avui us volem mostrar continguts d'informació. Al departament d'Informatius de la ràdio neixen uns quants pòdcast dedicats a les notícies que passen al món. Avui escoltarem fragments de "Comarcal 947", "Mapamundi "i "Follow Garriga".
El pòdcast us demana recerca. Una recerca que ha de ser llarga. Estem segurs que teniu més d'un pòdcast desconegut per a vosaltres que us està esperant. El catàleg de pòdcasts de Catalunya Ràdio és immens i volem ajudar-vos en aquesta tria. Volem dedicar el programa d'avui a mostrar-vos una part dels continguts d'humor que tenim en format pòdcast. Les rialles estan assegurades.
Volem que us agafin ganes de submergir-vos en l'aplicació de Catalunya Ràdio o 3Cat i aneu a la recerca dels exemples que us posarem en format pòdcast. Avui us volem mostrar continguts d'esports. A banda de programes de ràdio, retransmissions i actualitat, el Departament d'Esports de Catalunya Ràdio també genera pòdcasts cada setmana. Us en volem posar alguns exemples.
En aquest segon programa repassem els darrers pòdcasts del catàleg de Catalunya Ràdio que han aconseguit reconeixement en forma de premis. "El llindar", de Toni de la Torre i Jordi Boixaderas, entra en una història de la qual el convidat en serà el protagonista. Escoltarem un fragment de com ho va passar l'Emma Vilarasau. "Terra cremada", de Nil Marbà, ressegueix la vida d'un incendi, des de la primera espurna fins que la vida torna al bosc. La realització sonora és tasca Pablo Sánchez. Carles Porta, de "Crims", explica la feina que porta cadascun dels capítols de la nova temporada.
El catàleg de pòdcasts de Catalunya Ràdio és llarg i de qualitat. Alguns d'aquest continguts destaquen per haver aconseguit, durant aquest 2024, reconeixements en forma de premis: "Gent normal", d'Adam Martín i Esther Carmona, ha guanyat un Ondas a millor pòdcast en llengua cooficial. "Extrema Catalunya", que presenta Jordi Borràs, ha estat el millor pòdcast de narrativa de no-ficció dels Premis Sonor. "El mar, el mur", un projecte del programa "Solidaris", ha aconseguit el Premi Sonor a la millor producció.