La tardor i l'hivern són les estacions ideals per gaudir de les sopes. Escalfen el cos i omplen la llar amb la seva aroma reconfortant. Són perfectes per als sopars, sigui com a plat principal o entrant, i n'hi ha prou varietat per fer-ne una cada dia!  És per això que et portem una selecció de receptes de sopes del "Cuines" amb ingredients de temporada. Culleres a punt!  Les sopes clàssiques que mai passen de moda Poden passar anys, segles o fins i tot mil·lennis que hi ha sopes que no passaran mai de moda. Un exemple? La clàssica sopa d'all, una de les "de tota la vida" del receptari peninsular. Rep molts noms, però hi ha una cosa que no hi ha manera de discutir: totes porten all i pa.   Una altra manera de fer-la és utilitzant alls tendres, els quals són rics en proteïnes i hidrats de carboni. En tot cas, totes dues són tan bones com fàcils de fer i en menys d'una hora les tindràs llestes.   Una altra recepta que perdura en el temps és el consomé. Podríem dir que és el clàssic dels clàssics dels plats de cullera. I tal com fa el Marc Ribas, el pots servir amb un rovell d'ou, una mica de carn de gallina esmicolada i cerfull per sobre. Deliciós!   La clàssica sopa d'alls, una de les "de tota la vida" Sopes amb ingredients senzills i fàcils de trobar a la nevera de casa Aquells dies en què arribes tard a casa, sense haver anat a comprar i amb la nevera que sembla buida..., no t'espantis. Obre-la i, amb els ingredients que hi trobis, segur que pots fer una sopa de pobre. És un plat senzill, però ple de sabor, que demostra que amb els productes més humils se'n pot fer un plat deliciós.   El mateix val per a la sopa de peix. Segurament és la joia de la corona quan parlem de plats amb cullera en què podem reaprofitar els ingredients que amb una mica de sort tindrem perduts a la nevera. Que s'anomeni sopa de pobre no vol dir que no sigui rica de sabor   Sopes ràpides de fer que tindràs llestes en menys de 30 minuts  Tens poc temps per cuinar? Cap problema. Et proposem dues sopes per fer en un pim-pam. La primera és la minestrone, una sopa que es fa amb productes de temporada que es troben fàcilment, com molts plats d'origen popular. En menys de 30 minuts la tindràs a punt, igual que la sopa de curri amb musclos; en aquest cas, per gaudir d'un sabor exòtic d'espècies barrejat amb el gust marí dels musclos.  Sopa de curri amb musclos: en menys de trenta minuts pots gaudir d'aquesta delícia Sopes que  requereixen una mica més de temps (més d'una hora de preparació) Si, en canvi, tens temps i et ve de gust fer alguna cosa més sofisticada, et recomanem un parell d'opcions. Tingues en compte, però, que aquestes et poden requerir més d'una hora de dedicació, tot i que el resultat de ben segur que valdrà la pena. Una d'elles és la sopa de fredolics. Senzilla, econòmica i amb l'aroma de bosc que sempre captiva. Una altra opció és fer la sopa de safrà i avellanes. És la tria del Marc Ribas els dissabtes quan té ganes de tenir un plat únic, equilibrat, molt complet i gustós. Sopes per mantenir a ratlla la hipertensió Per mantenir a ratlla la hipertensió és aconsellable, sobretot, reduir el sodi que s'ingereix. En el cas de les sopes, n'hi ha dues que t'ho permeten fer. Una és la sopa de farigola que, a més de ser estimulant, afavoreix la digestió i la circulació. Una altra que també conté certes propietats digestives i que és perfecta per controlar la tensió arterial és la sopa de tubercles i gingebre, un condiment típic de la cuina oriental. Sopa de tubercles: ideal per mantenir a ratlla la hipertensió Una de vegana i una de vegetariana Una de les millors opcions veganes és la sopa d'api i cigrons. Per coure els cigrons, tens dues opcions: amb olla de pressió -necessiten 25 minuts de cocció- o amb una olla convencional -han de bullir a foc baix durant 2 hores i mitja-. En tots dos casos, després de coure'ls, tingues en compte que els has de deixar reposar dues hores sense tocar-los.   Per altra banda, una de les millors receptes vegetarianes és un consomé de vegetals i bolets. I és que a l'hivern ens hem de seguir hidratant, però potser bevem menys del que hauríem de fer-ho. Aquest consomé ens aportarà tota l'aigua, el sabor i l'escalfor que el fred ens reclama.  La sopa d'api i cigrons, una de les millors opcions veganes Així que ja ho saps. Sopa, cullera i a combatre el fred!