Anar a la navegació principalAnar al contingut

Catalunya al dia

Sorpresa a la Noguera Pallaresa: el cranc de riu autòcton es recupera

Aquesta espècie, que estava en clara regressió, ha reaparegut inesperadament en un tram de la Noguera Pallaresa

Eloi Barrera

21/09/2021 - 10.10 Actualitzat 21/09/2021 - 15.09

Sorpresa a la Noguera Pallaresa: el cranc de riu autòcton es recupera
Cranc de riu autòcton al riu Noguera Pallaresa (Agents Rurals)

Els Agents Rurals han fet una troballa inesperada al riu Noguera Pallaresa: a la zona de Collegats, entre el Pallars Jussà i el Sobirà, hi ha aparegut una colònia de crancs de riu autòcton, una espècie protegida que està desapareixent tant a Catalunya com a la resta de la península Ibèrica.

 

La població de cranc de riu autòcton detectada a la Noguera Pallaresa és sana i ben estructurada, tot i que no s'ha pogut quantificar amb exactitud (Departament de Territori)
La població de cranc de riu autòcton de la Noguera Pallaresa és sana i ben estructurada (Departament de Territori)

 

El cranc de riu autòcton, l'"Austropotamobius pallipes", és una espècie protegida. Les poblacions estan en clar retrocés des de fa 40 anys, quan van arribar les espècies invasores com el cranc americà, que, a més, portava associat un fong molt mortífer per al cranc autòcton. Ho explica a Catalunya Ràdio Miquel Arilla, cap dels Agents Rurals al Pallars Jussà:

Les poblacions de la Península estan molt malament perquè va entrar una espècie invasora, el cranc americà, que ha ocupat tot l'espai del nostre cranc autòcton. Hi ha poblacions de cranc que han desaparegut totalment sota l'efecte d'aquests crancs invasors.

 

El cranc americà és una espècie invasora introduïda artificialment a partir dels anys 70 del segle XX (Agents Rurals)
El cranc americà és una espècie invasora introduïda artificialment a partir dels anys 70 del segle XX (Agents Rurals)

 

En molts punts de la península Ibèrica, el cranc de riu autòcton ja ha desaparegut i als rius catalans només en queden alguns petits reductes. L'any passat, per exemple, en va aparèixer un petit nucli a la conca del Gaià. Ara, però, ha aparegut aquest gran nucli de població a la Noguera Pallaresa.

Aquest grup ha remuntat el riu Noguera Pallaresa i s'ha establert a Collegats. Es pensava que no era un hàbitat adient per al cranc, ja que és un tram d'alta muntanya amb zones ràpides. Però la veritat és que s'hi ha establert molt bé. És una notícia molt, molt bona.

 

Els fruits d'una repoblació iniciada fa més de 15 anys

Sembla que aquests exemplars serien descendents d'un grup de crancs que es van reintroduir a la zona el 2005. Ara, 15 anys després, s'han consolidat i han creat una població sana i estable.

Al canal de Gavet, al sud del Pallars Jussà, hi havia una població molt important de cranc autòcton, era un dels últims reductes de la Península. L'any 2000 se'n van treure 20.000 exemplars i els vam anar alliberant per la zona. Des de llavors hem anat fent seguiments fins ara, que ha sorgit aquest nucli tan gran.

 

Els censos per detectar el cranc de riu autòcton es fan, preferentment, en horari nocturn (Agents Rurals)
Els censos per detectar el cranc de riu autòcton es fan, preferentment, en horari nocturn (Agents Rurals)

 

El cranc de riu és una espècie amb un gran valor ecològic. El fet que visqui en un riu és un indicador molt clar del bon estat de les aigües. Ara els Agents Rurals vigilaran de prop aquest nucli de població per garantir-ne la supervivència. Sobretot estaran atents que ningú introdueixi espècies invasores a la zona, un fet que es considera un delicte, castigat, fins i tot, amb penes de presó.