La presència de dones en els equips artístics de teatre continua sent molt inferior a la dels seus companys homes. Tot i que en els darrers anys s'han incorporat més dones en àmbits com el vestuari i la distribució, la paritat encara queda lluny. En parlem amb la figurinista Nidia Tusal, l'escenògrafa i dissenyadora de llums Maria Sintes i la dramaturga Marta Aran. És un reportatge de Marta Vives. Foto de David Ruano / Sala Villarroel
Avui es compleixen 100 anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya i a tot l'Estat. Va ser el 14 de novembre del 1924, a Ràdio Barcelona, la primera estació radiofònica regular de l'Estat. Coincidint amb l'efemèride, aquest divendres s'inaugura a Barcelona el Congrés Internacional de la Ràdio, amb més de 500 participants.
Keum Suk Gendry-Kim, l'autora de còmics supervendes com "L'espera" i "Herba", publica "Mañana será otro día". En aquest nou llibre relata com als 30 anys li van comunicar que era infèrtil. A partir d'aquí, retrata la seva frustració i com va combatre-la. A més, ens avança per què la seva pròxima obra es titula "Mi amigo Kim Jong-un". L'ha entrevistada Marc Garriga per al "Talents", de Catalunya Informació.
Tres restaurants barcelonins --Azul Rooftop, Xeixa i Âme-- han entrat al top ten dels premis de la plataforma de reserves The Fork per als millors establiments oberts el 2023. I dos més, Mae i Suru, van ser finalistes a la gala gastronòmica que va seguir a Madrid Òscar Callau.
"Si bailáis, entenderéis mejor las letras", publicat per l'editorial ECC, és l'últim treball de l'il·lustrador Lorenzo Montatore en què ret homenatge a una de les bandes més innovadores de l'escena musical dels anys 80, Talking Heads. Ho fa com sempre, amb el seu estil divertit i provocador.
Música, amistat, drama humà i esperança són alguns dels ingredients del documental sobre el grup de pop independent Supersubmarina del programa "Salvados" que els membres de la banda han presentat al festival In-Edit. L'audiovisual arriba vuit anys després del greu accident de trànsit que va acabar amb la trajectòria ascendent del grup, i gairebé amb la vida d'alguns dels seus membres. Òscar Callau.
Entre les novetats editorials d'aquesta tardor hi trobem dues obres de teatre que han estat un èxit sobre els escenaris i que ara podem llegir una vegada i una altra perquè ja disposem de la versió publicada. Es tracta, d'una banda, de "Ragazzo" de Lali Álvarez, que trobareu a Comanegra, i de l'altra "Tots ocells", de Wajdi Mouawad, publicada per Periscopi en una traducció al català de Cristina Genebat.
La pèrdua i el dol són els temes centrals de la novel·la "Només terra, només pluja, només fang", amb la qual debuta l'escriptora Montse Albets. L'editorial Periscopi ha fet una aposta per aquesta nova autora, que amb un llibre breu i intens parla d'una dona que torna al mas familiar després de viure un fet molt colpidor. En parlem al "Talents".
Dos escumosos elaborats amb xarel·lo, el cava La Capella de Juvé i Camps i el corpinnat Llopart Llegat Familiar, han guanyat ex aequo el premi al Millor Vi de La Guia de Vins de Catalunya per al 2025. La festa de presentació de la guia enològica es va celebrar a la sala Razzmatazz de Barcelona. Òscar Callau.
El congrés Sant Sebastià Gastronomika ha tancat la portes després de tres jornades farcides de ponències de cuiners de renom, molts d'ells catalans, com ara Joan Roca i Oriol Castro; degustacions de productes gurmet i exposicions amb l'última tecnologia culinària. Òscar Callau.
L'escriptora i periodista terrassenca Laura Pinyol publica "Material sensible", que explora les relacions familiars. És una obra coral on parla de l'amor, el pes de les decisions, la impostura i la banalització del mal. En parlem al "Talents".
Després de tres mesos de rodatge, el nou macroespai gastronòmic Time Out Market, situat al centre comercial Maremàgnum, al Port Vell de Barcelona, encara la temporada de tardor amb voluntat d'apostar, també, per la música i la cultura. Òscar Callau.
L'editorial especialitzada en gastronomia Montagud Editores ha organitzat dues jornades de ponències a Barcelona amb xefs de prestigi i professionals d'àmbits no culinaris per donar totes les claus de la creativitat als joves restauradors. Òscar Callau.
La mallorquina Antònia Vicens, de 83 anys, publica la novel·la "Crideu la mort errant, digueu-me on va". Feia 13 anys que la Premi d'Honor de les Lletres Catalanes no publicava prosa. En parlem al "Talents" amb la Montse Camps.
Molts grans restaurants del centre de les ciutats, especialment els que de nit ofereixen també copes i ball, atreuen el públic amb un plat que és fora de la carta i, de fet, no es pot menjar: l'interiorisme. Locals de moda de disseny exclusiu, cada cop més sofisticats, plens de racons pensats perquè els clients puguin fer-s'hi fotos per a les xarxes socials. Amb Òscar Callau.
L'escriptor, lingüista i traductor Albert Jané va rebre dilluns el 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música Catalana. Òmnium Cultural va dissenyar un espectacle escènic on veus del món de les lletres i l'activisme lingüístic van glossar la vida i obra de l'autor, i actors i músics van recitar textos seus. Òscar Callau
L'escriptora mexicana Cristina Rivera Garza relata la història de la seva germana, que va ser víctima d'un feminicidi, al llibre "El invencible verano de Liliana", l'obra que va guanyar el Premi Pulitzer de Memòries 2024. L'autora considera bàsic que es faci servir un llenguatge clar i precís per poder identificar i denunciar la violència masclista. Un "Talents" fet amb l'entrevista concedida al programa "Solidaris" de Catalunya Ràdio.
El periodista i escriptor nord-americà Nathan Thrall denuncia la situació dels palestins al llibre "Un dia a la vida de l'Abed Salama". L'obra va guanyar el premi Pulitzer 2024 en la categoria de no-ficció, i ara la publica Periscopi en català i Anagrama en castellà. En parlem al "Talents" amb Montse Camps.