Després d'un any i mig de tractament contra la leucèmia, David Grau va decidir posar en marxa una iniciativa solidària per lluitar contra el càncer. Així va néixer Peces de Ciudad, un vi que destina tots els beneficis a diversos projectes de recerca contra el càncer i de suport als pacients d'aquesta malaltia. En sis anys hi han aportat 148.000 euros. El David ens presenta el projecte juntament amb la seva dona, Olga Celma, cofundadora de Peces de Ciudad, i amb el sommelier Iban Espinoza, responsable comercial del distribuïdor Escolà Vins i Destil·lats. També ens visita Pilar Just, presidenta de la DO Montsant i copropietària dels Cellers Sant Rafel. Amb ella parlem dels seus vins i de les greus conseqüències que la sequera persistent està provocant a la zona. A més, com sempre, Sole G. Insua repassa l'agenda vinícola de la setmana i Àlex Torío hi posa la música.
ESCOLTA-HO ARADesprés de dues dècades dirigint el Cor Jove de l'Orfeó Català, el 2022 Esteve Nabona va emprendre una nova aventura professional que uneix les seves dues grans passions: la música clàssica i el vi. Des de llavors es dedica a organitzar activitats d'enoturisme musical, en les quals proposa maridatges de vins amb grans obres de la música clàssica, a partir de les experiències sensorials que produeixen l'un i l'altre. L'Esteve visita el "Tast vertical" acompanyat de Marc Avalos, propietari de La Vineria, una botiga de vins de Manresa especialitzada en vins naturals. Tots dos ens proposen alguns maridatges enomusicals.
Dorian Picart tenia només 16 anys (i, per tant, encara no podia tastar el vi) quan es va començar a formar per ser sommelier. Ara en té 18, treballa amb els germans Roca a Esperit Roca i ha sigut un dels dos únics sommeliers de tot l'Estat seleccionats per participar en el curs de formació que organitza l'Associació Internacional de Sommeliers a Sevilla durant la setmana que ve. Ens visita acompanyat d'Anna Casabona, sommelier amb una llarga trajectòria, que farà de voluntària durant aquestes jornades. Tots dos comparteixen estudi amb Aniol Güell, un olotí instal·lat a Mèxic, on triomfa recomanant restaurants a les xarxes socials amb el nom de Tacotíos.
El celler Rubió de Sòls, a la Noguera, comença una etapa centrada en els vins naturals i biodinàmics. Judit Sogas, enòloga i viticultora del celler, i Maya Garcia, la sommelier que l'ha acompanyat en aquest procés de transformació, han vingut al programa per presentar-nos en primícia el primer d'aquests nous vins, el SòlsXarel Nature. El 26 de setembre, Corpinnat celebrarà la tercera edició de la seva Nit de la Verema amb un sopar i un tast d'escumosos als jardins del celler Sabaté i Coca. En parlem amb Marcel Sabaté, enòleg i propietari d'aquest celler; amb Carles del Amor, gerent de la Marca Col·lectiva Corpinnat, i amb la responsable de comunicació de l'entitat, Marta Puparelli.
Ens visita Ricard Rofes, enòleg de Scala Dei, un celler que aquest any celebra el 50è aniversari. Amb ell tastem un vi del 1975, una de les primeres anyades d'aquest celler. També ens acompanya Roc Gramona, director tècnic i sisena generació del celler Gramona. Amb ells dos parlem sobre la verema d'aquest 2024, que es presenta com una de les pitjors que es recorden, especialment a la zona del Priorat i el Montsant, a causa de la sequera. També recollim els testimonis de Pilar Just, presidenta de la DO Montsant i presidenta del celler Sant Rafel, i de Delfí Sanahuja, enòleg de Perelada. Com sempre, la Sole G. Insua repassa l'agenda vinícola dels pròxims dies. I convidem a una copa el realitzador del "Tot gira", David Clupés, i la guionista del "Sense fronteres" Gemma Safont-Tria.
Poldo Pomés i Marcel Fernández són dos amics que viatgen en cerca de gastronomia. En Marcel va obrir el blog "Morro fi", que després es va convertir en una cadena de bars de la quall ell n'és l'amo. En Poldo, durant molt de temps, va ser el "relacions públiques" del restautant Il Giardinetto. Són dos dels oients del "Tast vertical", que convidem a explicar-nos on han anat a menjar i beure. En aquest cas, se'n van a Rota.
Comencem la temporada fent una reflexió sobre com és, i com hauria de ser, la feina dels comunicadors sobre el món del vi i de la gastronomia en general. Si un vi, o un plat, o un restaurant, no ens agrada, ho hem de dir? És lícit cobrar a canvi de parlar d'un determinat producte i no dir-ho? Un periodista gastronòmic ha de pagar quan va a un restaurant, o se l'hauria de convidar? Se li haurien d'enviar ampolles de vi per Nadal? En parlem amb Sole G. Insua, col·laboradora del programa i directora de l'agència PCats Comunicació, especialitzada en el sector gastronòmic; amb Paula Molés, realitzadora del programa "Un restaurant caníbal a Berlín", de Catalunya Ràdio; amb David Jobé, cofundador del portal Enoturista, i amb Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista Arrels. També ens visita Adolf Beltran, guionista de "Ciutat Maragda", de Catalunya Ràdio, i "L'irradiador", d'iCat, que ens parla de les referències vinícoles del llibre "La tentación del fracaso", de Julio Ramón Ribeyro.
David Seijas va ser sommelier d'El Bulli, fa vi, amb el seu projecte Gallina de Piel Wines. Però ha deixat la beguda. I ens ho explica, despullant-se, a "Confesiones de un sommelier". Volem parlar, també, d'una iniciativa que ens encanta: la sommelier Clara Dalmau fa tastos de vi de la DO Catalunya als supermercats PlusFresc.
Pilar Salillas, dels cellers Lagravera, és una cellerista que ens encanta. Ens ve a explicar els seus vins. El Cíclic Blanc, entre ells. Ramon Roqueta és la cinquena generació de la família Roqueta, del celler que fa un dels vins més icònics del Bages: l'Abadal. Però ell té també un projecte a la Terra Alta, que ens admira i ens agrada molt, Lafou.
El dia que vam gravar aquesta entrevista, Miguel Torres, artífex de Bodegas Torres, anava a l'últim servei del cuiner Fermí Puig, que aquest estiu ens ha deixat. Ens parla d'ell, també del seu pare, del futur del celler i de canvi climàtic. Li acompanyem la conversa amb la música de Joan Manuel Serrat.
Ens visita Guillem Parres, enòleg d'Ecocci Vi, un projecte molt especial. El vi es diu Ca l'Elsa. I l'Elsa va ser model, dissenyadora de joies a Tyffani's¿ Va arribar a Catalunya, la va fotografiar la Colita. I va decidir fer vi. I el vi de la DO Catalunya d'aquesta edició és el Ciriac, de Celler Domenys.
És l'Ester Nin, del celler Nin-Ortiz, qui ens presenta els seus vins (és el primer cop que aconseguim arrossegar-la al programa), i és la Sílvia Puig la que ens en parla. L'una i l'altra són viticultores plenes de talent. I ho complementem amb l'Òscar Sendra, de Bodegues Visendra.