Continuem la conversa sobre la importància de les xarxes socials per difondre el vi català, ara centrada en la figura dels influencers: Què els poden aportar? Què esperen a canvi? Quins perfils són els més interessants? En parlem amb Isabel Limón, responsable de Comunicació i Màrqueting del Celler Masroig; Carlota Creus, directora de Comunicació del celler Abadal, i Judith Cortina, codirectora del portal Enoturista i coautora de l'informe Enodata 2025, sobre la presència del vi català a les xarxes.
ESCOLTA-HO ARAFa pocs dies es va presentar l'edició 2025 d'Enodata, l'estudi que analitza la presència del vi català a les xarxes socials. Ens visita la periodista Judith Cortina, codirectora del portal Enoturista i coautora de l'informe, amb qui repassem les principals conclusions de la investigació. També parlem amb Carlota Creus, directora de comunicació del celler Abadal, i amb Isabel Limón, responsable de comunicació i màrqueting del Celler Masroig, sobre les seves estratègies de difusió a les xarxes i sobre la importància que té l'ús d'aquestes plataformes per al sector del vi.
Continuem la conversa sobre llibres dedicats al món del vi. Júlia Viejobueno, pagesa de la Figuera, al Priorat, i autora del llibre "Quedar-se al tros", ens parla de la rellevància que té per a ella el contacte amb la terra i amb les persones que la treballen, i la seva editora, Montse Serra, fundadora de Vibop, destaca la bona rebuda que ha tingut el llibre a la zona del Priorat i del Camp de Tarragona. Per la seva banda, Lluís Tolosa, autor i editor de llibres sobre vi, ens descobreix com s'ho està fent la Xina per convertir-se en una gran potència vinícola a partir del que explica el llibre "Aventuras en la ruta del vino de China".
A les portes de Sant Jordi, dediquem el programa a parlar de llibres sobre el món del vi. Júlia Viejobueno, pagesa, ens presenta el seu primer llibre, "Quedar-se al tros", en què explica els motius que l'han empès a tornar al poble i a la finca familiar després d'haver estudiat a la Universitat de Barcelona. L'obra s'ha situat com una de les més venudes de no-ficció en català durant diverses setmanes. La seva editora, Montse Serra, fundadora de l'editorial Vibop, destaca aquest i altres títols publicats per aquest segell literari especialitzat en el món del vi. I amb Lluís Tolosa, autor de llibres sobre vi i fundador de la seva pròpia editorial, Tolosa Wine Books, parlem d'alguns dels volums que ha publicat.
L'Instituto Más Mujeres, en col·laboració amb l'associació Dones del Vi i la DO Catalunya, ha presentat recentment l'estudi Mujeres de Vino 2024, que fa una radiografia de la situació de les dones al sector vitivinícola català i espanyol. El document posa alguns exemples de discriminació que han viscut les professionals del món del vi i recull dades com ara que el 90% de les dones d'aquest sector han presenciat o patit comentaris o comportaments masclistes almenys alguna vegada en el seu lloc de treball. En parlem amb la fundadora de l'Instituto Más Mujeres i coordinadora de l'estudi, Laia Arcones, i amb la seva impulsora, la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras. També recollim el testimoni de dues dones del vi: Imma Soler, directora del celler Mas de la Pansa, i Amparo Amaro, enòloga d'Agrícola Sant Josep.
Arribem al final de l'àpat que compartim amb Pilar Salillas, enòloga de Lagravera; Gemma Arnillas, copropietària de Pla Oví; Carla Gili, fundadora d'anècdota rural, i la cuinera Txica DXef. Assegudes al voltant d'una taula al celler Lagravera, conversem sobre la importància de transmetre a les generacions més joves el valor de la cuina tradicional.
Programa especial des del celler Lagravera, a Alfarràs (Segrià). Compartim taula, i àpat, amb quatre dones de Ponent enamorades de la terra, dels productes de qualitat i de la bona gastronomia. Gemma Arnillas, ramadera i copropietària de Pla Oví, hi aporta la carn dels seus xais de pastura i de quilòmetre zero. Carla Gili, fundadora d'Anècdota Rural, ho amaneix amb l'oli d'oliva verge extra de la seva finca. La cuinera a domicili Eva Chica, coneguda com a Txica DXef, utilitza aquests i altres ingredients per preparar plats típics de la cuina catalana, com un arròs de tros i una coca de recapte, i també d'altres de més creatius, com uns "torreznos" de xai. I la nostra amfitriona, Pilar Salillas, enòloga i directora general de Lagravera, ens proposa un vi del seu celler per maridar amb cadascun dels plats.
Josep Maria Albet, fundador del celler Albet i Noya; Joan Soler, responsable del projecte de Torre Lluvià, i Xoán Elorduy, cap del servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l'Incavi, ens expliquen com és el procés de recuperació de les varietats de raïm i quins criteris segueixen a l'hora de proposar-los nom.
Belat, Marina Rion i malvasia roja. Són els noms de tres varietats de raïm que en els últims mesos s'han incorporat a la llista de varietats autoritzades pel Ministeri d'Agricultura molt temps després d'haver quedat oblidades i gairebé desaparegut. Si ara se'n pot tornar a fer vi és gràcies a la feina incansable de dos viticultors: Josep Maria Albet, fundador del celler Albet i Noya, que en va descobrir les dues primeres fa 27 anys, i Joan Soler, que n'ha recuperat la tercera gràcies al projecte que lidera a Torre Lluvià, que es dedica justament a donar una nova vida a varietats autòctones oblidades. Amb tots dos i amb Xoán Elorduy, cap del servei de Viticultura, Enologia i Ampelografia de l'Incavi, parlem de la dificultat i la importància de recuperar aquestes varietats, i tastem alguns dels vins que se n'elaboren.
Ton Rimbau, viticultor i elaborador del vi Porcellànic, ens presenta una tècnica per regar les vinyes a partir de la humitat del terreny, que confia que s'estengui pel Penedès com a alternativa a les aigües canalitzades procedents de depuradores. També ens parla de la fira Vins Rebels, de la qual és organitzador. Conversem sobre els oficis del món del vi amb ell, amb Francis Villarroya i Ivette Alonso (copropietari i enòloga del celler La Botera) i amb Mireia Alonso, responsable de vendes online de Wine is Social.
Francis Villarroya, un dels socis de La Botera, i Ivette Alonso, enòloga d'aquest celler de Batea, a la Terra Alta, ens presenten el Mar de Batea i S'Àmfora Mudèfer, dos vins que han estat envellits sota el mar i que es presenten, respectivament, en una ampolla i en una àmfora. Parlem de l'elaboració d'aquests vins amb ells dos i amb Xavier Belda, mariner mercant i responsable de S'Àmfora, una empresa que col·labora amb cellers que volen elaborar vins amb criança submarina. Acompanyats per Mireia Alonso, responsable de vendes en línia del club de vins Wine is Social, tastem un d'aquests vins i la mateixa anyada del mateix vi però sense haver estat envellit sota el mar, i n'apreciem les diferències. També ens visita Ton Rimbau, viticultor i elaborador del Porcellànic, un vi natural de mínima intervenció que passa uns mesos sota l'aigua (en aquest cas, dolça) abans de ser comercialitzat.
Fredi Bassal, sommelier de la botiga de vins Vinus & Brindis i col·laborador del programa, es posa el barret de viticultor per parlar-nos de La Ricofa, el vi que va elaborar per primera vegada l'any passat, i d'altres projectes que té entre mans el col·lectiu Single Vineyards Collectors, del qual ell forma part.
A Catalunya hi ha més de 800 cellers, però només una boteria. Es tracta de la Boteria Torner, fundada el 1739 a Vilafranca del Penedès i que fa dos anys va estar a punt de desaparèixer. Al "Tast vertical", rebem la visita dels seus nous propietaris, Assís Suriol, enòleg del celler Can Suriol, i l'empresari Sergi Camps. Durant les últimes setmanes, tots dos han fet ruta per les denominacions d'origen catalanes per presentar els resultats d'un estudi que han dut a terme de la mà de l'Incavi per comprovar com canvien les característiques d'un vi en funció del tipus de fusta que s'hagi utilitzat durant la fermentació. L'última parada la fan a Catalunya Ràdio, on tastem i analitzem les diferents variants d'un mateix vi amb l'ajuda del sommelier i col·laborador del programa Fredi Bassal.
Pol Aluja, Sara Olro, Ruth Troyano i Pepe Serra, distingits al Digital Wine Contest per la seva tasca de divulgació del vi català a través de les xarxes socials, ens expliquen com és la seva feina dins i fora del món del vi. I amb Xavier Pié, president de la DO Catalunya, parlem del present i el futur del vi català.
Cada dos anys, la Denominació d'Origen Catalunya organitza el Digital Wine Contest, uns premis que distingeixen els millors divulgadors del vi català a les xarxes socials. En aquest programa parlem amb tots els guanyadors de la novena edició, que es va celebrar fa pocs dies: la sommelier i "influencer" Marta Clot (@ladelsvins), reconeguda com a millor prescriptora; Sara Olro (@sara.olro), sommelier i comunicadora, que va obtenir una menció especial en la mateixa categoria; Pol Aluja (@aromadevi_), enòleg i comunicador, que va rebre el premi al millor vídeo per a Instagram, i la comunicadora Ruth Troyano (@ruthtroyanopuig) i l'il·lustrador Pepe Serra (@pepeserra), autors del millor post d'Instagram. També ens acompanya el president de la DO Catalunya, Xavier Pié, que ens porta un vi elaborat pels estudiants d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili.
Segona part de la conversa sobre tòfona i vins escumosos amb David Sanglas, cuiner i organitzador del tast de vins i tòfona del TrufforumVic; Quim Casellas, cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, i Laia Aldomà, copropietària de l'empresa dedicada al cultiu de tòfones SoTaTerra. Amb ells parlem de com podem maridar la tòfona amb vins escumosos i també amb peix.