Després d'un any i mig de tractament contra la leucèmia, David Grau va decidir posar en marxa una iniciativa solidària per lluitar contra el càncer. Així va néixer Peces de Ciudad, un vi que destina tots els beneficis a diversos projectes de recerca contra el càncer i de suport als pacients d'aquesta malaltia. En sis anys hi han aportat 148.000 euros. El David ens presenta el projecte juntament amb la seva dona, Olga Celma, cofundadora de Peces de Ciudad, i amb el sommelier Iban Espinoza, responsable comercial del distribuïdor Escolà Vins i Destil·lats. També ens visita Pilar Just, presidenta de la DO Montsant i copropietària dels Cellers Sant Rafel. Amb ella parlem dels seus vins i de les greus conseqüències que la sequera persistent està provocant a la zona. A més, com sempre, Sole G. Insua repassa l'agenda vinícola de la setmana i Àlex Torío hi posa la música.
Després de dues dècades dirigint el Cor Jove de l'Orfeó Català, el 2022 Esteve Nabona va emprendre una nova aventura professional que uneix les seves dues grans passions: la música clàssica i el vi. Des de llavors es dedica a organitzar activitats d'enoturisme musical, en les quals proposa maridatges de vins amb grans obres de la música clàssica, a partir de les experiències sensorials que produeixen l'un i l'altre. L'Esteve visita el "Tast vertical" acompanyat de Marc Avalos, propietari de La Vineria, una botiga de vins de Manresa especialitzada en vins naturals. Tots dos ens proposen alguns maridatges enomusicals.
Dorian Picart tenia només 16 anys (i, per tant, encara no podia tastar el vi) quan es va començar a formar per ser sommelier. Ara en té 18, treballa amb els germans Roca a Esperit Roca i ha sigut un dels dos únics sommeliers de tot l'Estat seleccionats per participar en el curs de formació que organitza l'Associació Internacional de Sommeliers a Sevilla durant la setmana que ve. Ens visita acompanyat d'Anna Casabona, sommelier amb una llarga trajectòria, que farà de voluntària durant aquestes jornades. Tots dos comparteixen estudi amb Aniol Güell, un olotí instal·lat a Mèxic, on triomfa recomanant restaurants a les xarxes socials amb el nom de Tacotíos.
El celler Rubió de Sòls, a la Noguera, comença una etapa centrada en els vins naturals i biodinàmics. Judit Sogas, enòloga i viticultora del celler, i Maya Garcia, la sommelier que l'ha acompanyat en aquest procés de transformació, han vingut al programa per presentar-nos en primícia el primer d'aquests nous vins, el SòlsXarel Nature. El 26 de setembre, Corpinnat celebrarà la tercera edició de la seva Nit de la Verema amb un sopar i un tast d'escumosos als jardins del celler Sabaté i Coca. En parlem amb Marcel Sabaté, enòleg i propietari d'aquest celler; amb Carles del Amor, gerent de la Marca Col·lectiva Corpinnat, i amb la responsable de comunicació de l'entitat, Marta Puparelli.
Ens visita Ricard Rofes, enòleg de Scala Dei, un celler que aquest any celebra el 50è aniversari. Amb ell tastem un vi del 1975, una de les primeres anyades d'aquest celler. També ens acompanya Roc Gramona, director tècnic i sisena generació del celler Gramona. Amb ells dos parlem sobre la verema d'aquest 2024, que es presenta com una de les pitjors que es recorden, especialment a la zona del Priorat i el Montsant, a causa de la sequera. També recollim els testimonis de Pilar Just, presidenta de la DO Montsant i presidenta del celler Sant Rafel, i de Delfí Sanahuja, enòleg de Perelada. Com sempre, la Sole G. Insua repassa l'agenda vinícola dels pròxims dies. I convidem a una copa el realitzador del "Tot gira", David Clupés, i la guionista del "Sense fronteres" Gemma Safont-Tria.
Poldo Pomés i Marcel Fernández són dos amics que viatgen en cerca de gastronomia. En Marcel va obrir el blog "Morro fi", que després es va convertir en una cadena de bars de la quall ell n'és l'amo. En Poldo, durant molt de temps, va ser el "relacions públiques" del restautant Il Giardinetto. Són dos dels oients del "Tast vertical", que convidem a explicar-nos on han anat a menjar i beure. En aquest cas, se'n van a Rota.
Comencem la temporada fent una reflexió sobre com és, i com hauria de ser, la feina dels comunicadors sobre el món del vi i de la gastronomia en general. Si un vi, o un plat, o un restaurant, no ens agrada, ho hem de dir? És lícit cobrar a canvi de parlar d'un determinat producte i no dir-ho? Un periodista gastronòmic ha de pagar quan va a un restaurant, o se l'hauria de convidar? Se li haurien d'enviar ampolles de vi per Nadal? En parlem amb Sole G. Insua, col·laboradora del programa i directora de l'agència PCats Comunicació, especialitzada en el sector gastronòmic; amb Paula Molés, realitzadora del programa "Un restaurant caníbal a Berlín", de Catalunya Ràdio; amb David Jobé, cofundador del portal Enoturista, i amb Margalida Ripoll, cap de redacció de la revista Arrels. També ens visita Adolf Beltran, guionista de "Ciutat Maragda", de Catalunya Ràdio, i "L'irradiador", d'iCat, que ens parla de les referències vinícoles del llibre "La tentación del fracaso", de Julio Ramón Ribeyro.
David Seijas va ser sommelier d'El Bulli, fa vi, amb el seu projecte Gallina de Piel Wines. Però ha deixat la beguda. I ens ho explica, despullant-se, a "Confesiones de un sommelier". Volem parlar, també, d'una iniciativa que ens encanta: la sommelier Clara Dalmau fa tastos de vi de la DO Catalunya als supermercats PlusFresc.
Pilar Salillas, dels cellers Lagravera, és una cellerista que ens encanta. Ens ve a explicar els seus vins. El Cíclic Blanc, entre ells. Ramon Roqueta és la cinquena generació de la família Roqueta, del celler que fa un dels vins més icònics del Bages: l'Abadal. Però ell té també un projecte a la Terra Alta, que ens admira i ens agrada molt, Lafou.
El dia que vam gravar aquesta entrevista, Miguel Torres, artífex de Bodegas Torres, anava a l'últim servei del cuiner Fermí Puig, que aquest estiu ens ha deixat. Ens parla d'ell, també del seu pare, del futur del celler i de canvi climàtic. Li acompanyem la conversa amb la música de Joan Manuel Serrat.
Ens visita Guillem Parres, enòleg d'Ecocci Vi, un projecte molt especial. El vi es diu Ca l'Elsa. I l'Elsa va ser model, dissenyadora de joies a Tyffani's¿ Va arribar a Catalunya, la va fotografiar la Colita. I va decidir fer vi. I el vi de la DO Catalunya d'aquesta edició és el Ciriac, de Celler Domenys.
És l'Ester Nin, del celler Nin-Ortiz, qui ens presenta els seus vins (és el primer cop que aconseguim arrossegar-la al programa), i és la Sílvia Puig la que ens en parla. L'una i l'altra són viticultores plenes de talent. I ho complementem amb l'Òscar Sendra, de Bodegues Visendra.
La viticultora del Priorat Sílvia Puig, propietària del celler En Números Vermells, ve al programa acompanyada de la viticultora Esther Nin a presentar-nos les seves meravelloses novetats vinícoles. L'Esther tria què destapem. I l'endemà ho farem al revés. Hi ha, també, en Jaume Martí, de la Cooperativa de Bot, que ens porta un vi que ens encanta: el vi de cooperativa.
El cantant Cesk Freixas ens va enviar un whatsapp. Ens escoltava quan tornava de bolo i ens volia proposar un celler ¿amics seus¿ perquè vinguessin al programa: descobrireu qui són. I ens acompanya l'Adolf Bertran, periodista de Catalunya Ràdio, del "Ciutat Maragda", que ens porta un llibre on es parla de vi.
Tenim una entrevista a fons amb el president de la DO Catalunya, Xavier Pie. La DO ha fet moltes coses, aquest any, i entre elles, impulsar una distinció per als viticultors, a la qual hem donat molt de suport des del programa: "Catalunya Vinyeró".També tenim ganes de parlar del vi en llauna. Podria algun tipus de vi ser comprat en llauna, com la cervesa? En molts països és tendència. Aquí se'n fa. Però quant val? A cegues podríem dir que és de llauna? En volem parlar amb un dels productors a Catalunya.
L'Assís Suriol, de la boteria Torner, a la Terra Alta, ve al programa a fer un experiment. Tastem un xarel·lo, el mateix, amb quatre botes de fustes catalanes diferents. Coneixeu el bocoi? És una bota de castanyer, avui pràcticament en desús. La que tenia quatre braços per poder-la carregar al carro. Aquesta és una de les fustes que tastarem. En Xavi Nolla, que fa els "vins de la memòria" (vins de terres que el seu avi durant la batalla de l'Ebre va trepitjar), és un dels sommeliers que estan recuperant el bocoi. Què fa el castanyer? Què aporta que no aporti el roure francès? Hi ha roure català? Amb el maridatge de música d'Àlex Torío, les notícies del món del vi, de la periodista i directora de PCatS Comunicació i la sommelier Míriam Clotet.
Per començar el "Tast vertical" d'estiu tenim Ton Mata, l'artífex de Recaredo. El seu Corpinnat Enoteca 2001 ha aconseguit els mítics 100 punts Parker. És el primer cop que un escumós fora de Xampany, en tot el món, aconsegueix els 100 punts. I és un escumós català. El tenen xampanys de renom com Selosse, Krug (en dues ocasions) Roederer... Per parlar-ne tenim -i ens emociona- Luis Gutiérrez, el tastador de Parker, el que ha donat els cent punts a aquest brillant escumós, i que ens explica com tasta. A l'estudi, les periodistes gastronòmiques Trini Gilbert i Margalida Ripoll i la sommelier Míriam Clotet.
Ens fa molta il·lusió tenir amb nosaltres l'Albert Costa, enòleg de Vall Llach, perquè ens expliqui, a part de la seva trajectòria, quines novetats hi ha al seu celler i ens parli d'aquella famosa ampolla que l'NBA li va regalar a Lebron James. El vi de la DO Catalunya, que no us podeu perdre en aquesta ocasió, és el Marrec blanc, del grup Oliveda de Campmany.
Viticultors de fora de Catalunya han ajudat a millorar el prestigi dels vins catalans. Acabem la temporada parlant-ne amb Marc Picanyol, autor del llibre "Arraigados. Historias de viticultores foráneos afincados en España". Ell ve presentat per l'amiga del programa i periodista, també especialitzada en vi, Margalida Ripoll. I amb els apunts del sommelier de guàrdia Fredi Bassal descobrim qui són aquests viticultors que van venir de fora, quins vins han creat i quines històries s'hi amaguen.
Avui us descobrim tres veus reconegudes del vi. Si el restaurant Disfrutar és ara el número 1 del món, hi té molt a veure la feina del seu sommelier en cap, Rodrigo Briseño, que ens visita avui. Què dirà de l'excepcional Finca Garbet 2016, l'ampolla de vi que encetarem? Ens l'ha dut Delfí Sanahuja, l'enòleg del Celler Perelada que ha rebut el premi Enòleg de Prestigi en la recent Nit de l'Enologia. Uns guardons que també ens han esquitxat al programa! I és que la nostra col·laboradora Sole García Insua ha rebut el premi al mèrit periodístic amb la seva agència. Escolteu-los a tots tres, perquè val molt la pena.
Bruno Xavier, sommelier i expert en copes Riedel, és el convidat d'aquesta nit. Tastem un escumós en quatre tipus de copa diferents. Com s'expressa en cadascuna? Com cal rentar una copa de vi? Com podem evitar que se'ns trenquin? Consells útils per a demà, revetlla de Sant Joan i nit d'escumosos. Quatre elaboradors ens envien les seves recomanacions, que sentim i comentem amb la periodista Sole Garcia Insua i el sommelier Fredi Bassal, acompanyats de les melodies que ens proposa l'Àlex Torío. Que tingueu una revetlla plena de bombolles!
És el primer cop que fem seure al "Tast vertical" de Catalunya Ràdio en Pitu Roca, un cambrer de vins --li agrada dir-se així-- molt estimat pel sector. Guardonat com a millor sommelier del món el 2022, és un dels tres germans Roca d'El Celler de Can Roca, un dels millors restaurants --també-- del món. Per ajudar en la conversa hi haurà la Trini Gilbert, periodista gastronòmica, Premi Mos com a millor ambaixadora de la gastronomia catalana; la Sole García Insúa, periodista, Premi al Mèrit Periodístic pels enòlegs de Catalunya, i també la Míriam Clotet, sommelier del programa. Un programa d'aquells que no es destapen cada dia.
Ens visita la guardonada sommelier Anna Casabona, una experta del vi amb estudis d'enologia que va decidir que li "agrada més buidar ampolles que omplir-les", cosa que posem en pràctica amb un tast d'escumós. Com sempre, la periodista Sole Garcia Insua ens porta l'actualitat del vi i, amb els sommeliers Miriam Clotet i Fredi Bassal, descobrim què passa -i que hem de fer- quan al restaurant ens obren un vi que no està en condicions. Arrodonim el programa amb el periodista i editor de VadeVi, Salvador Cot, per parlar dels premis Vinari i amb un repte en forma de vi: un tast a cegues. Quedeu-vos fins al final i admireu-vos de tot el que n'endevina la nostra convidada.
Aquest cap de setmana fem el programa des de la Fira del Vi de la Denominació d'Origen Tarragona. Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO, i Marta Lafuerza, presidenta de l'Associació de Concessionaris del Mercat, ens expliquen com han unit forces per aquesta fira. Descobrim i tastem els vins guanyadors de la 30a edició del seu concurs. I amb quines propostes gastronòmiques els podem maridar? Ens hi ajuden l'enòloga Noemí Poquet i el paradista Oriol Ribot, entre d'altres. Amb els apunts i la companyia, això sí, del sommelier Fredi Bassal i de la periodista Sole Garcia Insua... No us ho perdeu!
L'Associació Catalana d'Enòlegs està a punt de celebrar els 40 anys, i en parlem amb el seu president, Pere Campos. També ho fem amb el vocal de l'associació Joaquim Bielsa, que ens porta el vi guanyador del Premi Terra Alta Garnatxa Blanca d'enguany: Músic de Carrer 2022. L'altre tast del dia és a cegues. Jordi Grau, propietari de Vins i Licors Grau, ens en porta un de l'Empordà... Quin deu ser? Juguem amb els nostres sommeliers, Fredi Bassal i Míriam Clotet; la periodista Sole García Insua ens parla de l'agenda del món del vi i de moltes altres coses, i l'Àlex Torío ens proposa maridar-ho tot plegat amb música de Sting. Salut!