EMISSIÓ: 17 de gener. Per primera vegada, el periodista Xavier Vinader explica a fons, en un documental, la història que el va convertir en el primer periodista exiliat i pres de la democràcia, als anys 80. Un documental que explora l'època més dura de la transició, i el començament de la guerra bruta.
"Sense ficció" estrena un documental sobre la cara fosca i les contradiccions de la Transició espanyola a través de la revisió de les investigacions dutes a terme durant aquella època pel periodista Xavier Vinader. Referent del periodisme d'investigació, Vinader va portar fins al límit el seu compromís periodístic, i va revelar qüestions molt incòmodes per a l'Estat i l'extrema dreta. Xavier Vinader va demostrar la connexió entre la policia i els grups d'extrema dreta que atemptaven contra l'esquerra, en especial contra militants del moviment independentista al País Basc. Va revelar les interioritats de la guerra bruta i va denunciar que l'Estat també matava. Per tot això, va ser el primer exiliat i el primer periodista de la democràcia espanyola empresonat per motius polítics.
Aquest documental accedeix per primera vegada al sumari judicial del procés d'en Vinader i mostra documents inèdits de l'arxiu personal del periodista, especialment els materials que va obtenir del policia que es va infiltrar als grups feixistes del País Basc.
Xavier Vinader va denunciar el terrorisme d'estat. I l'Estat el va fer servir de cap de turc per escarmentar el periodisme d'investigació.
Quinze anys després que ell fos condemnat per denunciar l'embrió del terrorisme d'estat en democràcia, alts càrrecs de l'estat, com el llavors ministre de l'Interior, Jose Barrionuevo, o el secretari d'Estat, Rafael Vera, van anar a la presó per col·laboració amb el GAL. El procés a Xavier Vinader - un fre legal a la llibertat d'expressió - i el començament de la guerra bruta han quedat molt al marge de les versions consensuades de la "modèlica transició", avui ja tan en evidència.
A més del protagonista, s'entrevista el dirigent d'ETA Eugenio Etxebeste "Antxón"; Tasio Erkizia, l'històric abertzale; l'advocat Txema Montero; els periodistes Rafa Cid i Pepe Díaz; i el fundador del diari "Liberation", Frédéric Laurent, entre d'altres. També hi apareix el líder de Fuerza Nueva, Blas Piñar, en la que ha estat l'última entrevista de la seva vida gravada amb una càmera.
Un documental d'Àngel Leiro i Xavier Montanya. Una producció d'Antàrtida Films en col·laboració amb Televisió de Catalunya i 13 Productions. Amb la participació de Banc de Sabadell. Entrevista a Xavier Montanyà i a Àngel Leiro.