Ens disposem a fer un petit tast del nou disc que signa el baixista i compositor xilè José Pérez Vargas, un artista que ens descobreix el segell discogràfic Microscopi i que, amb el títol "Alienación", mostra des de la seva obra una mirada crítica a la música moderna actual més hegemònica. Té un llenguatge jazzístic molt influït per altres terrenys sonors, com el rock progressiu. N'hem parlat amb el mateix músic. Fotografia: Pablo Sujo.
Del 10 al 19 d'abril tindran lloc a Cervera els quinze concerts corresponents a onze produccions de la quinzena edició del Festival de Pasqua, a més d'altres activitats paral·leles. Consolidat com a esdeveniment referent de la música clàssica catalana, el Festival de Pasqua dedicarà enguany una bona part de la programació a la figura de Juli Garreta, amb motiu de la doble efemèride que se'n celebra, tot i que també hi tindran cabuda estètiques molt diverses. N'hem parlat amb el director artístic del festival, Jordi Armengol, i el pianista Carles Marigó.
D'aquí uns dies, la llibreria Byron acollirà un espectacle que posa en valor el paper femení en el món del tango. Ho faran realitat la cantant Sandra Rehder i la pianista Elbi Olalla, dues músiques habituals dels escenaris barcelonins que el dia 26 d'abril porten a l'establiment l'espectacle "Dones del tango", un recorregut per la petjada de les artistes que han cantat, escrit i ballat en aquest àmbit sonor, des dels inicis del gènere fins a l'actualitat. N'hem parlat amb la mateixa Rehder.
La Franz Schubert Filharmonia celebrarà els vint anys de trajectòria amb onze actuacions emmarcades en la catorzena temporada de concerts al Palau de la Música Catalana. Totes aquestes xifres i els continguts de la programació els va donar a conèixer ara fa uns dies el director titular de la formació, Tomàs Grau.
Aquest dimarts, el pianista i compositor Dayramir González començarà una gira per terres catalanes i més enllà. La primera parada la farà a la sala Jamboree demà i demà passat, en el marc del festival Mas i Mas, que ja està en marxa des d'aquest cap de setmana. Divendres la cita és a la Nova Jazz Cava de Terrassa, i després anirà a altres ciutats com Alacant. A més, el músic cubà acaba de publicar disc nou, "Vida". Hem parlat amb ell mateix de tots aquests concerts i de l'àlbum.
Aquest dimecres tindrà lloc a la Biblioteca de Catalunya l'acte inaugural de la programació titulada "Conxita Badia: una veu per la cultura catalana", que retrà homenatge a la soprano barcelonina al llarg d'aquest any en què es commemora el cinquantenari de la seva mort. L'escenari no ha estat escollit per casualitat: la Biblioteca de Catalunya conserva el fons documental de Conxita Badia. N'ha parlat en roda de premsa la directora de la Unitat de Sonors i Audiovisuals d'aquest equipament, Margarida Ullate.
L'Orfeó Català debuta avui, 4 d'abril, i també actua demà dissabte, 5 d'abril, a la sala Berwaldhallen d'Estocolm (Suècia) amb l'Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, sota la batuta de Daniel Harding, per interpretar la Simfonia núm. 2, "Resurrecció", de Gustav Mahler, amb la participació de la soprano Johanna Wallroth i la contralt Avery Amereau. Aquests dos concerts han exhaurit totes les entrades. Des d'Estocolm, hem conversat amb Pablo Larraz, director de l'Orfeó Català (a la foto) sobre aquest debut.
Els intèrprets i compositors David Viñolas i Sergi Sirvent, bateria i pianista, respectivament, acaben de publicar un nou disc que signen conjuntament. Es tracta d'una nova entrega d'una sèrie iniciada el 2019 que, sota el títol "Recreacions Tímbriques", partia de l'univers sonor de Frederic Mompou per donar-li una nova visió, combinant el llenguatge cambrístic i el del jazz i fent una mena de contrapès rítmic amb la música de Béla Bartók. En van resultar dos volums (el segon el 2020), i ara, cinc anys després, s'incorpora la petjada del francès Erik Satie. Hem parlat amb els autors del projecte sobre el disc "Recreacions tímbriques, de Satie a Mompou" i sobre com encaren els dos músics que tant els inspiren.
Aquest cap de setmana, el compositor Joan Magrané (a la foto) debutarà als Estats Units amb l'estrena de l'obra que li ha encarregat l'Orquestra Simfònica de Kansas City, "Fortuny-Venise". La proposta li va arribar del director alemany Matthias Pintscher, amb qui ha coincidit diverses vegades i que des de fa poc és el titular d'aquesta formació. N'hem parlat amb el mateix compositor català.
Dissabte a la tarda se celebra una nova edició del Canet Clàssic, una trobada entre músics clàssics amateurs i un públic proper en aquesta localitat del Maresme. La iniciativa, nascuda poc abans de la covid com un curs de música simfònica i amb el suport de la plataforma Odeón, es va reformular amb un format diferent després de la pandèmia amb l'objectiu de reunir músics amateurs de tot el territori. El Canet Clàssic, que es desenvolupa en una tarda, consta de diversos microconcerts, d'entre cinc i deu minuts de durada, que els músics ofereixen en cases particulars o en espais del centre de Canet, dins d'un itinerari preparat per a l'ocasió. N'hem parlat amb Manuel Parra, coordinador del Canet Clàssic.
"Compositores al voltant de Felip Pedrell" és el títol de l'últim disc de l'Accent Ensemble (a la foto), la formació integrada per la soprano Cecília Aymí, el clarinetista Ricardo Forner, el viola David Mathéu i la pianista Inés Reguero. Des de la seva fundació, ara fa deu anys, el grup tortosí s'ha marcat com a fita la recerca i divulgació de repertori oblidat, i després d'autors com els Lamote de Grignon, Josep Gotós, Lluís Arnau o Felip Pedrell, ara ha arribat el torn d'aquestes dones. N'hem parlat amb els mateixos Aymú i Mathéu.
Entre dijous i diumenge, Igualada acollirà un any més la Mostra d'Espectacles Infantils i Juvenils, una trobada d'artistes i agents del sector que pren el pols de la creació i producció a casa nostra en l'àmbit de les arts escèniques. Tot i que l'esdeveniment gira al voltant de les propostes pensades per al públic més jove, això no és excloent de cara a altres tipus de públic. N'hem parlat amb el director de la Mostra, Ramon Giné.
El Festival, que tindrà lloc entre l'11 i el 17 d'agost al Reial Monestir de Santes Creus i a la vila de Montblanc, ampliarà enguany la seva presència al territori amb concerts a les ciutats de Valls i Alcover. Sota el lema "Homenatge a la diversitat", el Festival Jordi Savall s'ha consolidat en aquests cinc anys com un projecte cultural i referent europeu que, amb una programació d'alta qualitat, inclou concerts, activitats divulgatives, exposicions i conferències, reafirmant el seu compromís amb l'excel·lència musical i el diàleg intercultural.
El passat 20 de març, l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) va atorgar els seus premis anuals, que a més d'artistes i grups distingeixen esdeveniments, associacions i altres iniciatives que posen en valor l'activitat musical i jazzística del nostre entorn. Un d'aquests premis, en la categoria "Impuls a la Música en Viu", va recaure en el festival "Cafè Jazz Calella", i per això avui ens hi aturem uns minuts. Juan Carlos Narcequian és l'impulsor i programador del cicle, i ens situa aquest esdeveniment que va néixer a la localitat del Maresme fa un quart de segle, portant propostes de jazz a alguns dels cafès més acollidors de la població. N'hem parlat amb el mateix Juan Carlos Narcequian.
L'Orfeó Gracienc (a la foto) el va fundar l'any 1904 el mestre Joan Balcells i va esdevenir ràpidament una gran entitat social i cultural amb activitats de muntanya, sardanes i de teatre, més enllà del fet estrictament musical. Tal com ja hem anat explicant alguna vegada, enguany està d'aniversari rodó: celebra 120 anys amb diversos concerts, cadascun amb algun element que el fa especial. Aquest dissabte, a les 9 del vespre a la parròquia de Santa Maria de Gràcia, interpretarà el Rèquiem de Mozart, una obra del gran repertori que, encara que sembli estrany, interpretarà per primera vegada en solitari al llarg de la seva trajectòria més que centenària. N'hem parlat amb Joan Chaparro, cantaire i president del consell directiu de l'Orfeó Gracienc.
El projecte Grebalariak, que lidera el trompetista i compositor Juan de Diego (a la foto), ja té una nova entrega: un segon disc, titulat "Azken Uda", amb el conjunt instrumental amb què defensava l'àlbum anterior, publicat el 2021. El pianista Toni Saigi, el contrabaixista Pere Loewe i el bateria Ramon Prats es reuneixen amb el músic d'origen basc en aquest nou treball que demà passat, divendres, presentaran en directe a la Sala Jamboree de Barcelona. Recollim unes impressions de Juan de Diego, amb qui havíem parlat fa quatre anys a propòsit del primer disc del projecte Grebalariak: en aquella ocasió, la cèlebre Vaga de la Canadenca servia d'inspiració, i aquí hem de recordar que el nom en basc significa "els vaguistes". L'interès i el compromís amb els moviments socials i els àmbits com ara la filosofia encara serveixen d'inspiració al nostre interlocutor, que continua defensant un jazz contemporani d'autoria pròpia amb influències, no del tot visibles, d'estils com el bebop.
Aquest cap de setmana, Andrés Salado tornarà a posar-se al capdavant de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) per encapçalar un programa amb obres de Schubert i Mahler a Sabadell, Terrassa i Barcelona. El director madrileny va començar a col·laborar amb l'orquestra vallesana l'any 2020, en plena pandèmia, i la relació s'ha anat consolidant fins al punt que Salado esdevindrà, a partir de la temporada vinent, el director titular de la Simfònica del Vallès (a la foto).
Divendres, la 44a edició del Festival de Jazz de Terrassa tanca cartell, i ho fa com en altres edicions, amb un espectacle especial per a l'ocasió. En aquest cas, es retrà homenatge a un dels duets més famosos de la història del jazz, el que van formar Ella Fitzgerald i Louis Armstrong, reunint a la Big Band Jazz Maresme amb Susana Sheiman i Ricard Gili. "Ella and Louis" és el títol d'aquesta proposta estrenada fa dos anys i que ha passat per escenaris com el Palau de la Música Catalana, on la cantant i el trompetista (que també hi posarà la seva veu) recrearan alguns dels moments estel·lars de dos músics que han marcat un abans i un després. N'hem parlat amb la mateixa Sheiman.