Una secció que proposa conèixer episodis de la història de la música catalana a partir de fonts documentals escrites en primera persona, com ara memòries, correspondència o diaris personals. De primera mà convida, a més a més, a escoltar les obres musicals relacionades amb tots aquests documents. Quinze minuts per gaudir del patrimoni musical català com mai l'has sentit.
Baltasar Samper va ser una figura destacada del nostre món musical, un home amb una trajectòria vital i professional que és interessant per ella mateixa, però que, a més, il·lustra i ajuda a comprendre una mica més la història de la música del segle XX. Ens endinsem en la seva història amb la musicòloga Anna Costal i Fornells.
L'Anna Costal i Fornells dedica el seu espai a Pilar Alonso i Moll, que va néixer a Maó l'any 1897. Va ser una de les cupletistes, o "canzonetista", més populars de la Barcelona de principis del segle XX, tot i que de vida artística molt breu.
Anna Costal i Fornells dedica el seu "De primera mà" a la pianista valenciana Amparo Iturbi, que va debutar a Barcelona de ben jove i que va fer una llarguíssima carrera als Estats Units. Fins i tot va aparèixer en diverses pel·lícules de Hollywood.
Reculem fins al segle XVIII amb Anna Costal i Fornells per reviure l'estrena de l'òpera "Così fan tutte", de Mozart, a Barcelona, que es va celebrar al Teatre de la Santa Creu de Barcelona el 4 de novembre del 1798, només vuit anys després de l'estrena absoluta.
Anna Costal ens parla de la cantant i pedagoga Emerenciana Wehrle i Anfruns. Va néixer a Barcelona i, tot i que no se sap l'any exacte, unes fonts diuen que va néixer el 1861 i unes altres el 1863. A Emerenciana Wehrle sempre se la recorda perquè va ser la directora del cor de senyoretes de l'Orfeó Català.
L'Anna Costal Fornells dedica el seu espai a una vedet, a una cupletista, a una intèrpret que als anys vint del segle passat va ser tot un fenomen a la Barcelona del teatre de varietats. Es tracta de Blanquita Suárez Zarza, que no va néixer a Catalunya, sinó al País Basc, a Donostia, el 1894. Era filla d'un baríton de sarsuela, Leopoldo Suárez.
La musicòloga Anna Costal i Fornells ens presenta la història de la segona sardana de Pau Casals, que es va estrenar a Londres l'any 1928 i, per tant, ja va començar en el circuit internacional d'entrada. Imatge cedida per la Fundació Pau Casals.