Catalunya té una gran tradició en recerca i innovació, i aixopluga coneixement científic de primer nivell. En motiu de la Setmana de la Ciència a Catalunya, Televisió de Catalunya en col·laboració amb Adicc, recull per primera primera el testimoni de l'el·lit científica catalana, amb l'objectiu de contribuir en la divulgació de la marca Catalunya com un lloc capdavanter en la investigació científi...
Manel Esteller És director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'IDIBELL, l'Institut d'Investigació Biomèdica de l'hospital Bellvitge. Recentment, ha estat reconegut amb el Premi Rei Jaume I d'investigació. Abans de la seva incorporació a l'IDIBELL, va liderar el laboratori d'Epigenètica del Càncer del CNIO, el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques. RERE ELS HORITZONS DE L...
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.
La serra de Montsant és una illa de tranquil·litat. S'hi conserven espècies molt sensibles però la seva joia és la somereta, una espècie única d'insecte que té un cant molt particular.
Una de cada nou dones catalanes tindrà càncer de mama. És el més freqüent en dones. Entrem en un quiròfan de Can Ruti on fan una mastectomia i la reconstrucció immediata del pit amb greix de l'abdomen.
És recomanable apagar el wifi durant la nit? I per quina raó? Són un perill per a la salut, les seves ones? I les microones de la telefonia mòbil? Tenen fuites, els forns microones?
Pel 2050 haurem de produir un 70% més d'aliments per abastir a la població mundial. I cal fer-ho amb menys aigua, menys superfície conreada i menys pesticides. Els efectes del canvi climàtic ens portaran un augment de les temperatures.
Aquesta setmana "El Foraster" despulla la població de Belianes a l'Urgell, de 564 habitants. Belianes és terra d'oli, escultures i cargols. I sobre els cargols, Quim Masferrer serà testimoni d'un descobriment universal. També trobarà l'Ernest, que té les mascotes més estranyes amb què s'ha topat el foraster, i tindrà problemes amb el seu cotxe. Per sort, a Belianes hi ha en Jesús que és un gran mecànic i un grapat de bona gent que l'ajudarà a tirar endavant.
Els Muntells, al delta de l'Ebre, té 499 habitants. Està rodejat de camps d'arròs, i està a punt de viure el gran esdeveniment de l'any; després de sis mesos d'espera, arriba la sega de l'arròs. El foraster trobarà en Xano, que es defineix com el típic home del Delta i que va descalç a tot arreu, assistirà a un emocionant partit de futbol de veterans, coneixerà la història d'amor entre el Joan i la Il·luminada, i amb Pepita la Fea farà una visita guiada pels sobrenoms de les cases del poble.
Res de tragèdies, espases i morts apassionades. Richard Strauss escriu una òpera magnífica sobre el pas del temps. Què fem amb el temps que tenim? Aquesta és la gran pregunta. Una òpera preciosa amb una música extraordinària. Un gran homenatge a Mozart amb una història delicada on el personatge principal reflexiona sobre la maduresa i la joventut. Si voleu escoltar una música increïble, aquesta és la vostra òpera. Quedareu rendits a Strauss.
25 minuts de programa gravats íntegrament a Milà, un dels epicentres mundials de l'òpera. Visitarem la Scala, viurem la passió per l'òpera dels milanesos i coneixerem el darrer èxit de Puccini, un conte de fades ambientat a l'antiga Xina que Puccini transforma en una òpera inoblidable i que conté l'ària més famosa de la història: "Nessun dorma". Que ningú dormi. "Turandot", de Giacomo Puccini (1926).
L'Albert Om i els historiadors visiten el castell de Santa Fiorentina de Canet de Mar, un monument reformat per Domènech i Montaner a principis del s.XX on s'han rodat sèries com Joc de Trons. Una altra història arrenca aquí amb històries com la de la primera parella homosexual que va intentar casar-se als 80 o com la d'un gerro de vidre que li van regalar a la Carmen Polo als 40 i com la seva rèplica ha estat a casa de l'Anita tots aquests anys.
La convidada d'aquest capítol és l'Helena Garcia Melero, una experta a improvisar a la cuina. L'Helena va aprendre a cuinar fixant-se en les receptes de la seva àvia, i fins i tot ha fet un llibre: "Cuina sense recepta".
Aquesta setmana el Foraster passa 48 hores a Prades, municipi del Baix Camp de 631 habitants. O no. Perquè a Prades res no és del tot veritat i el Foraster serà víctima d'una mentida rere l'altra. Veïns que canvien de nom, hores que retrocedeixen i coses que no són el que semblen. Entre tanta confusió, el Foraster trobarà dues certeses: a Prades s'hi pot comprar qualsevol cosa i les seves patates ...
"El gran dictat", un concurs presentat per Òscar Dalmau, que s'emet de dilluns a divendres, a les 20.20. El protagonista, el català actual, el que es parla al carrer. El concurs, que combina els coneixements de català amb l'entreteniment, és, en paraules del seu presentador, "el concurs que ens vol ajudar a tots plegats a destrossar una miqueta menys el català". "El gran dictat" busca la participa...
"El gran dictat", un concurs presentat per Òscar Dalmau, que s'emet de dilluns a divendres, a les 20.20. El protagonista, el català actual, el que es parla al carrer. El concurs, que combina els coneixements de català amb l'entreteniment, és, en paraules del seu presentador, "el concurs que ens vol ajudar a tots plegats a destrossar una miqueta menys el català". "El gran dictat" busca la participa...
És veritat que els esquerrans tenen un do per a les arts, els esports i les matemàtiques? Com funciona el seu cervell? Quèquicom respon a aquestes i altres preguntes amb les proves que li fan a la reportera d'"Els Matins" de TV3, Marta Casagolda, que és esquerrana. El cervell està dividit en dos hemisferis. La lateralitat és conseqüència de la distribució de funcions que s'estableix entre els dos...
A les fases de la Lluna se'ls atribueixen efectes relacionats amb el nombre de naixements, crims, suïcidis, amb el cicle menstrual i fins i tot amb els cabells. Tenen alguna base aquestes creences? "Quèquicom" assisteix a un eclipsi de Lluna i explica la influència d'aquest astre sobre les marees i altres fenòmens. A més, visita un equip català que es proposa enviar un robot a trepitjar la superfície lunar.
L'arxipèlag de les Filipines és immens: està format per més de 7.000 illes. Martin Clunes en visita tres començant per la de Luzón, on hi ha la gran metròpoli de Manila. Allà comprova la importància que té el catolicisme a les Filipines, però també el pes de les religions anteriors a la colonització. A l'illa de Bohol coneix la Princesa de la Xocolata, i a la de Siquijor, els bruixots i els xamans que hi viuen.
La Micronèsia és una regió del Pacífic Occidental on hi ha més de 2.000 illes, la majoria molt petites i envoltades d'esculls de corall. Martin Clunes en visita dues: Guam i Palau. Guam és un territori dels Estats Units amb una gran base aèria que té un gran pes en la societat de l'illa. Palau és un país independent des de fa poc que es pren molt seriosament la importància de conservar la naturalesa.
Longyearbyen, situada en una terra d'extrems, és la ciutat més al nord del planeta i on l'Alexandra s'instal·la dues setmanes amb una família que fa tres anys que viu a Svalbard. Allà descobreix una vida quotidiana on allò meravellós competeix constantment amb allò inesperat, començant per l'obligació de tots els habitants de la ciutat de saber fer anar un fusell. Endinsar-se als sublims paisatges de Svalbard implica córrer el gran risc de creuar-se amb l'amo de la banquisa, l'inabastable però perillós os polar.
Shamima Begum va deixar el Regne Unit amb dues amigues quan tenia tan sols quinze anys. L'americana Hoda Muthana va emigrar a Síria amb dinou, mentre incitava els seus seguidors de Twitter a seguir el seu camí o a cometre atemptats als EEUU. Al seu costat, milers de dones que van caure a les urpes de la propaganda de l'ISIS clamen una segona oportunitat per a començar de nou als seus països d'orig...
"Quina nit" va ser l'àlbum que va convertir els Sau en artistes mainstream. Recordem la fita 25 anys després de la mort de Carles Sabater.
Rachita Taneja és la creadora de Sanitary Panels, una popular tira còmica amb figures de pal coneguda per la seva crítica sociopolítica que ha captivat els joves indis liberals. El desembre del 2020, la Fiscalia de l'Índia la va denunciar per tres de les seves vinyetes, cosa que la va portar a extremar les precaucions no només en el seu art, sinó també en la seva participació en aquest documental....
L'apassionant història d'Aurora Mardiganian, que de petita va sobreviure al genocidi armeni i posteriorment va emigrar als EUA. Allà va esdevenir famosa a partir d'uns reportatges periodístics on va explicar la tragèdia del seu poble a mans dels turcs. La popularitat la va portar a protagonitzar "Subhasta d'ànimes" (1919), la primera pel·lícula de Hollywood sobre el genocidi armeni, que va tenir un gran èxit a l'època.
La més petita dels catorze fills d'una parella franco-canadenca de classe treballadora es veu impulsada al superestrellat de la música mundial a Aline, una comèdia dramàtica inspirada lliurement en la vida de Celine Dion, i amb grans èxits musicals de la diva. Per a Aline Dieu, al món, no hi ha res més important que la música, la família i l'amor. La seva poderosa veu emociona i captiva tots els q...
Al programa d'avui veurem Sitges amb Anna Barrachina: Sitges no és només una de les ciutats més turístiques del país, sinó un indret on la calma i la disbauxa troben l'equilibri perfecte. Oriol Alamany ens mostrarà l'estany de Sant Maurici, un paisatge amb un gran valor biològic. Situat a l'alt Pirineu lleidatà, té una gran diversitat natural; espesses avetoses, imponents pics i rierols i cascades...
Avui a "El paisatge favorit de Catalunya": el periodista i escriptor Joan Barril fa un viatge de conte per un dels paisatges de Catalunya on la natura ha estat més generosa, la Garrotxa. A més: Lleida, endormiscada enmig de la boira. Aquest tòpic és el que desmuntem en aquest capítol amb l'escriptor Josep Vallverdú. I per últim, en Cesc Gelabert, coreògraf i ballarí de renom mundial, ens porta a Montsec, la gran roca que separa la Noguera i el Pallars Jussà.
Una llegenda viva de l'handbol, l'Enric Masip, ha accedit a pujar al globus del programa. Diuen els experts que és el millor jugador espanyol de tots els temps. Les vitrines de casa seva així ho corroboren: 6 Copes d'Europa, 8 lligues Asobal, 8 Copes del rei, una medalla de bronze olímpica i un munt de premis individuals i col·lectius. A més, la seva samarreta amb el número 5, que va lluir durant ...
En el nostre viatge en globus d'avui, parlarem amb una periodista que va un pas endavant en temes d'innovació i tecnologia, i de les xarxes socials en general. Fa ràdio, televisió i premsa i, abans d'especialitzar-se en aquests camps, va fer quasi tots els papers de l'auca periodística. Parlem de la Xantal Llavina, presentadora a Catalunya Ràdio i a TV3 del programa "Revolució 4.0". Abans, però, pararem un moment per carregar el cotxe, que encara ens queden uns quants quilòmetres abans d'arribar al destí...
Avui volarem amb la nostra cuinera més universal, la Carme Ruscalleda. Aviat farà un any que va tancar el mític restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar, un tres estrelles Michelin. Tinc la sensació que treballa més ara que mai. Ha estat la cuinera amb més estrelles Michelin de la galàxia gastronòmica, fins a set. Dues d'aquestes estrelles les va assolir gràcies a la rèplica del Sant Pau que hi ha a...
Al programa d'avui veurem Sitges amb Anna Barrachina: Sitges no és només una de les ciutats més turístiques del país, sinó un indret on la calma i la disbauxa troben l'equilibri perfecte. Oriol Alamany ens mostrarà l'estany de Sant Maurici, un paisatge amb un gran valor biològic. Situat a l'alt Pirineu lleidatà, té una gran diversitat natural; espesses avetoses, imponents pics i rierols i cascades...
Avui a "El paisatge favorit de Catalunya": el periodista i escriptor Joan Barril fa un viatge de conte per un dels paisatges de Catalunya on la natura ha estat més generosa, la Garrotxa. A més: Lleida, endormiscada enmig de la boira. Aquest tòpic és el que desmuntem en aquest capítol amb l'escriptor Josep Vallverdú. I per últim, en Cesc Gelabert, coreògraf i ballarí de renom mundial, ens porta a Montsec, la gran roca que separa la Noguera i el Pallars Jussà.
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.
Programa especial de Les Feres en què es presenten cinc veus emergents del flamenc que es fa ara mateix a Catalunya: Lidia Mora, Irene Ribas, Paula Domínguez, Ana Brenes i Cristina López ens mostren diferents maneres d'acostar-se a una música i un art que batega des del classicisme, la fusió o, fins i tot, les digressions lliures. Cinc "cantaoras" que han modelat el seu talent a les aules del Ta...
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.