"El gran dictat", un concurs presentat per Òscar Dalmau, que s'emet de dilluns a divendres, a les 20.20. El protagonista, el català actual, el que es parla al carrer. El concurs, que combina els coneixements de català amb l'entreteniment, és, en paraules del seu presentador, "el concurs que ens vol ajudar a tots plegats a destrossar una miqueta menys el català". "El gran dictat" busca la participa...
"El gran dictat", un concurs presentat per Òscar Dalmau, que s'emet de dilluns a divendres, a les 20.20. El protagonista, el català actual, el que es parla al carrer. El concurs, que combina els coneixements de català amb l'entreteniment, és, en paraules del seu presentador, "el concurs que ens vol ajudar a tots plegats a destrossar una miqueta menys el català". "El gran dictat" busca la participa...
Un simple mirall pot fer desaparèixer el dolor d'un membre amputat fent creure al cervell que l'extremitat perduda es mou. Això és una de les coses aparentment impossibles que fan a l'Institut Guttmann. Una altra és aconseguir la recuperació del moviment en persones que han patit una lesió important, però no absoluta, del sistema nerviós. En tots dos casos apliquen tècniques basades en el reforçament positiu per restablir els camins neuronals perduts en un accident.
El reporter Pere Renom és testimoni de com parlen i ensinistren els lloros de Portaventura. També descobreix què és la malaltia anomenada "pulmó de l'ocellaire" amb el Dr. Ferran Morell, de la Vall d'Hebron, qui tracta un cas associat als agapornis. I finalment, unes nouvingudes: les cotorres argentines. Es descriu el seguiment que en fan des del Museu de Ciències Naturals, de Barcelona. L'èxit d...
El reporter Miquel Piris investiga a l'Institut Geològic de Catalunya si es podria repetir un terratrèmol com el que l'any 1428 va matar més de 1000 persones a Catalunya. Amb l'arquiecte Fructuós Manyà visita la zona de l'Eixample on comproven que la majoria de les edificacions no estan preparades per suportar un sisme d'aquesta intensitat. Piris també posa a prova un sismògraf del Institut Jaume ...
"Quèquicom" analitza el fenomen dels meteorits, uns cossos que venen de l'espai i que són una amenaça per a la humanitat. Fa pocs dies, el 2 de març passat, va passar fregant la Terra un meteorit que, en cas d'haver-hi xocat, hauria alliberat una energia equivalent a centenars de bombes atòmiques. El programa posarà de relleu els pocs recursos que es destinen a detectar aquests cossos perillosos....
Delta de l'Ebre/L'Albufera Una broma, sobre on es fa el millor arròs, al Delta o l'Albufera de València, esdevindrà una mena de competició sana per resoldre quin dels dos espais naturals és el més singular.
En el primer programa, Yolanda Sey i Guillem Albà passen les proves per presentar El Llenguado. Començaran investigant com ha de ser la llengua dels mitjans. Mònica Terribas, Jordi Basté, Màrius Serra i l'equip de Com si fos ahir els donaran un cop de mà.Guillem Albà, a més, viatjarà a l'Albera per conèixer el català de tramuntana.
"Quèquicom" mostrarà imatges de la vida "privada" dels animals. Amb el títol "La vida privada de les bèsties", el programa científic del 33 oferirà un reportatge de Sam Vall i Dani Vallvé sobre la manera quotidiana d'actuar de diverses espècies. El naturalista Jaume Sañé ofereix unes imatges espectaculars del tiberi d'uns voltors. Gràcies a una càmera col·locada a l'interior d'un cérvol mort, es v...
"Quèquicom" mostra una manera diferent de fer turisme: la visita a un volcà. Ara que un altre volcà d'Islàndia s'ha reactivat, el programa oferirà el reportatge "Tenerife: turisme de lava", en què s'oferiran imatges de les tripes dels volcans de l'illa canària. Els volcans de Tenerife han conformat una illa on la lava és la protagonista. L'explosió d'un volcà és molt semblant al que passa quan s'esbrava una coca-cola.
"Quèquicom" mostrarà com és la vida al Pirineus. Amb diversos reportatges, coneixerem alguns dels animals que en el passat vivien als Pirineus i alguns dels que encara hi viuen. Veurem les marmotes dels prats alpins, el mussol pirinenc dels boscos de pi negre i les truites de riu. També entendrem com les glaciacions han conformat l'aspecte d'aquesta serralada.
"Quèquicom respon" és la principal novetat de la nova temporada d'aquest programa de ciència. Es tracta d'un nou format, presentat també per Jaume Vilalta, destinat a resoldre dubtes plantejats per espectadors i que van des de la manera correcta de tractar una cremada fins a saber per què exploten les crispetes, o quina és la raça de gos més intel·ligent. Els experts respondran directament a les preguntes de forma breu i directa.
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.
"Pastors i ramats, un món que se'n va", és una sèrie de 15 capítols protagonitzada per pastors i pastores que, al llarg del nostre país, treuen a pasturar cada dia el seu ramat. Malgrat fer la mateixa feina, cada pastor és un món, una forma particular de relacionar-se amb el ramat, un mosaic de veus i gestos units per l'estimació pels animals. I també un conjunt de converses amb persones que són a...
On és el Poblenou? Fa només 30 anys aquest barri era un autèntic desconegut, oblidat entre fàbriques en ruïnes i camions de transport. Expliquem aquests canvis sota el so d'enderrocaments, grues i excavadores.
En la seva croada personal en defensa dels taurons, la científica marina Gàdor Muntaner s'embarca en una aventura màgica a la recerca d'aquest animal.
Avui l'Albert Om arriba al Reial Monestir de Santes Creus en un dels tractors que van participar a la manifestació del 3 d'octubre de 2017. El monestir, símbol de la transició del romànic al gòtic ens servirà d'escenari per mostrar les eines amb les que s'assistia als parts fa 50 anys. Descobrirem com un soldat de la Guerra Civil va portar una bala al cos durant 40 anys i tindrem a les mans el trofeu que Pau Casals va entregar als guanyadors del I Concurs de Castells de Tarragona.
Com diu un dels nostres testimonis al programa: Què seria realment de l'art sense bogeria? Molts artistes han tret partit de la seva bogeria per crear. I alguns d'ells, per crear grans obres. Des de Vincent Van Gogh fins a Ernest Hemingway o Salvador Dalí. Avui, a "This is Art", la bogeria s'apodera de l'art. Amb aquest capítol, iniciem un viatge a la bogeria a través de l'art, que comencem al ...
Nou capítol de "Veterinaris" amb el Tyson, un rottweiler de 50 quilos amb un bony estrany a la pota. El Jordi de Canis suarà de valent perquè el "gosset" té molt de caràcter.
Recuperem una història de l'Anubis, un chihuahua faranduler que vam conèixer l'any passat. La seva filla, l'Atenea, està a punt de parir. El Blaster és un bòxer amb una tos molt lletja i a Canis no saben si s'ha empassat alguna cosa. El Micu i la Cori són un clar exemple del què vol dir estimar incondicionalment un animal. I visitem el zoo per fer un trasllat: hi ha una trentena de cérvols que han de canviar d'instal·lació. No serà gens fàcil.
Des de la dentició fins als pets, el sistema digestiu pas a pas. Consells dietètics per mantenir un bon equilibri intestinal. També s'expliquen, per comparació, l'estòmac dels remugadors i la digestió de les aus.
"Quèquicom" participa en un projecte de turisme científic recomanat per National Geographic. Els participants mesuren l'impacte del canvi climàtic en la vida salvatge dels boscos verges del Pirineu.
Quèquicom divulga des de 2006 la ciència, la natura i la tecnologia d'una manera amena, clara i rigorosa amb la voluntat de fomentar l'esperit crític i la curiositat intel·lectual en l'espectador. És una producció del Departament de Documentals de TV3.
L'any 2019, la segona novel·la d'Irene Solà va revolucionar les lletres catalanes. Un llibre poètic, màgic i traduït a més de 20 idiomes.
El Foraster s'avança a la temporada i es planta a Llafranc (321 habitants) uns dies abans que ho facin els turistes. En aquest poble del Baix Empordà tot són presses per enllestir els preparatius i aquí es toparà amb nervis, tensió i fins i tot algun estirabot. Això sí, comprovarà que les històries que comencen malament poden acabar bé. Aquí descobrirà dos pobles en un: el de l'estiu, la platja i ...
Aquesta setmana el Foraster passa 48 hores a Prades, municipi del Baix Camp de 631 habitants. O no. Perquè a Prades res no és del tot veritat i el Foraster serà víctima d'una mentida rere l'altra. Veïns que canvien de nom, hores que retrocedeixen i coses que no són el que semblen. Entre tanta confusió, el Foraster trobarà dues certeses: a Prades s'hi pot comprar qualsevol cosa i les seves patates ...
Martin Clunes començarà el seu viatge per les illes dels Estats Units visitant Hawaii, on hi ha la més extensa de les illes d'aquest país. En aquest arxipèlag, el Martin viurà l'erupció del volcà Kilauea i s'allunyarà de les zones turístiques per descobrir com vivien els hawaians abans que fossin colonitzats. Després volarà fins a Alaska per observar de prop els ossos de l'illa Kodiak i conèixer la cultura alutiiq i el llegat rus a les illes Aleutianes.
En aquest episodi, Martin Clunes viatjarà cap al sud, a les illes San Juan, a l'estat de Washington, on visitarà una granja molt especial i celebrarà el Dia de la Independència. Després continuarà baixant per la costa oest per visitar les illes del Canal, conegudes com les Galápagos dels Estats Units. I, finalment, creuarà el país fins a Louisiana, on veurà com es fabrica la salsa Tabasco i serà testimoni dels efectes destructors dels huracans.
El López se'n va de vacances a Cuba i torna amb una cubana. Està decidit a casar-s'hi perquè ella obtingui la nacionalitat europea. Però el David se n'enamora.
A Copenhaguen, on s'allotja en una barca flotant, en Rick aprendrà unes quantes coses sobre la nova cuina nòrdica, un fenomen que ha portat la gastronomia danesa i l'interès dels danesos pel menjar a un altre nivell. Parlarà amb xefs innovadors, coneixerà una actriu que admira molt, visitarà un museu d'escultures, una església molt singular i els Jardins de Tivoli, i tastarà alguns plats emblemàtics del país, com l''smørrebrød' -pa amb coses- o els 'frikadellen' -bunyols de peix-.
Philippe Gougler visita el Marroc amb tren i va de sorpresa en sorpresa: els adobers de Fes, les collidores de safrà de Taliouine, el personal que treballa als trens que travessen el desert o els camellers que pasturen els seus ramats pràcticament enmig del no-res li fan descobrir uns mons que no s'imaginava. Les estacions modernes i els trens de segona mà comprats a França tenen un aire europeu, però el pes de la tradició és molt important.
Eslovènia, la il·lusió per ser un mateix després de segles d'haver estat dels altres. L'últim segle, Eslovènia ha format part d'almenys cinc estats sense moure's de lloc. Però a principis de la dècada dels anys 90 del segle passat, i en menys de sis mesos, va fer el seu procés de transició nacional. Un referèndum d'autodeterminació la va convertir de república de la Iugoslàvia comunista a ser un e...
El dia que ha de decidir si comença o no un procés de fecundació assistida, la forense Sara Grau fa l'autòpsia al cadàver calcinat d'un home sense identificar i creu reconèixer l'home amb qui va mantenir una relació extramatrimonial esporàdica el mateix dia que va ser descobert el cadàver d'una anciana assassinada amb signes de violència sexual. Segons la policia, la tercera víctima d'un assassí e...
L'aparició d'una altra dona assassinada al seu domicili provoca que la sospita de l'existència d'un assassí en sèrie a Barcelona prengui una dimensió mediàtica. Fermí Cases, un prestigiós jutge d'instrucció, agrupa tots els casos, mentre la policia troba una primera pista sobre l'autor dels crims. En paral·lel, a Sara Grau, que se sotmet a un primer intent de fecundació assistida, l'espera una pertorbadora sorpresa.
Anem a Nova York i Washington a celebrar la diada de Sant Jordi. Amb la historiadora Miriam Basilio veiem on arriba la passió pel clàssic Madrid-Barça, en un bar de Brooklyn ple a vessar de gent d'arreu del món; gaudim d'un espectacular "mapping" de roses i dracs amb la lingüista Mary Ann Newman, "neboda valenciana" d'Arthur Miller; en ple High Line cantem Mishima amb el professor Courtney Wells, ...
Experimentem el Día de Muertos a Ciutat de Mèxic. Amb l'Ana Mònica Hernández descobrim com viuen les famílies mexicanes aquesta festa tradicional. Coneixem la Diana López, una neta de catalans que no va descobrir que sabia parlar català fins que els seus avis van morir. El Guillermo Amador ensenya al Halldor a tocar i cantar música tradicional. I descobrim com el Ricardo Martínez ha après català sense haver trepitjat mai Catalunya ni tenir cap lligam familiar amb casa nostra.
Amb la participació de Marina Garcés (professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa), Ramon Alcoberro (doctor en Filosofia), Victoria Cirlot (professora de Literatura Medieval de la Universitat Pompeu Fabra) i Jean-Claude Carrière (escriptor i guionista).
Amb la participació d'Amador Vega (professor d'Estètica i Religió de la Universitat Pompeu Fabra), Ramon Alcoberro (doctor en Filosofia), Xavier Rubert de Ventós (catedràtic d'Estètica a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya i escriptor) i Jean-Claude Carrière (escriptor i guionista)
La Laura arriba al hospital amb el Lluís i el Ricard. De cop no vol donar a llum. El Xavi no és amb ella i a més li comencen a entrar pors per la seva imminent maternitat. El que no sap la Laura és que el Xavi també és al hospital, però degut a un cop al cap, no recorda qui és.
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.
En la llista d'espais inclosos a la Xarxa Natura 2000 hi ha tots els parcs naturals, però també molts altres espais emblemàtics com ara les Guilleries, l'estany de Banyoles, l'Alta Garrotxa, la serra del Montsec o les Gavarres. La majoria d'aquests espais són autèntics desconeguts i els seus valors naturals i culturals no han estat mai objecte de cap divulgació específica. Aquesta sèrie vol donar a conèixer aquest patrimoni.