El matí de Catalunya Ràdio
Andreu Merino Vives
02/11/2023 - 06.58 Actualitzat 02/11/2023 - 12.47
Un centenar de veïns de l'edifici Venus del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, reclamen al Consorci de la Mina un total de 12,5 milions d'euros per danys i perjudicis, segons ha avançat "El matí de Catalunya Ràdio". La xifra equival a 10.000 euros per cap per cada any en què les administracions han retardat l'enderroc del bloc i el reallotjament dels veïns, aprovat el 2009.
Els veïns recorden que fa 13 anys que l'edifici s'hauria d'haver expropiat i enderrocat, com de fet recorda una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2019. L'alt tribunal no només alertava de les afectacions que tindria per als veïns mantenir el bloc dempeus, a causa del seu estat avançat de degradació. També de les conseqüències "imprevisibles i irreparables" a nivell social per al conjunt del barri.
El 2019 un grup de 46 veïns ja va reclamar una indemnització per danys i perjudicis al Consorci de la Mina, format per la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià i la Diputació de Barcelona. El Consorci els va reconèixer el dret a una indemnització de tan sols 5.000 euros per cap, una quantitat que consideren injusta i que recorreran, per intentar arribar als 10.000 per cada un dels anys en què s'ha endarrerit l'enderroc. Ara, un nou grup d'una cinquantena de veïns se suma a aquest camí.
Les condicions de vida al bloc Venus han estat llargament denunciades. La portaveu dels veïns, Paqui Jiménez, detalla els greuges que pateixen els veïns cada dia:
"Quan plou a alguns veïns els entra aigua a casa, falten moltes finestres i també baranes."
Amb el pas dels anys, la degradació de l'edifici ha comportat altres derivades. "Hem tingut talls de llum durant anys", valora Jiménez. Les queixes no només arriben de part dels veïns. El 2015, el síndic de greuges va qualificar d'"infrahumanes" les condicions de vida al bloc.
La sentència del TJSC va representar un gran pas endavant per als veïns, segons la seva advocada Mariona Torra, del Col·lectiu Ronda. "Per primera vegada, una sentència admet que la inacció de l'administració ha condemnat el veïnatge de Venus a viure en un espai que atempta contra la dignitat de les persones."
Després de la sentència, el Departament de Territori de la Generalitat va iniciar els tràmits d'un nou procés d'expropiació, amb l'obertura d'una oficina tècnica que s'havia d'encarregar de fer avançar el procediment. Ara, Jiménez acusa aquesta oficina de "xantatge".
Assegura que s'ha traslladat als veïns que si presenten una reclamació i les dues parts entren en disputa per les quantitats, els veïns hauran de renunciar al reallotjament fins que el cas es resolgui:
"Ens prohibeixen el dret al reallotjament després de 23 anys."
Per part de la Generalitat, fonts del Departament de Drets Socials i de Territori neguen qualsevol xantatge i descriuen la situació actual com l'habitual en qualsevol procés d'expropiació. Les fonts consultades apunten que si no hi ha acord pel preu de l'expropiació, està justificat que el procediment es quedi en suspens a l'espera d'arribar a una entesa, ja sigui per la via administrativa o judicial.